Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA NIKOLE HRIBARA, VELIKA GORICA
Zanimljivim aktivnostima upoznajemo Grgu Čvarka
objavljeno: 2. veljače 2023.

Učenici 2.d razrednog odjela Osnovne škole Nikole Hribara spremno su dočekali analizu novog djela za cjelovito čitanje.

Lektirom iz vrećice, tj. predmetima iz vrećice, predstavili su neke aktivnosti po kojima je Grga Čvarak prepoznatljiv. Gotovo svaka vrećica imala je praćku, vrlo rijetku igračku današnjih mališana, ali i limun. A onda su se tu našle i druge stvarčice kao što su aspirin, flaster, figurice mačaka i kokoši. U nastavku aktivnosti, a uz pomoć kutije Čitateljskoga kluba i kaktusa, otkrivali smo mane i vrline te lijepe i manje lijepe postupke Grge Čvarka čiji je autor Ratko Zvrko.

Golišavi je kaktus vrlo brzo dobio svoje bodlje. Nadalje, radom u skupinama ilustrirali smo naslovnicu za knjigu, slikali smo kako oni zamišljaju lik Grge Čvarka, a napravili smo i svoju slikopriču.

Na kraju smo sve radove objedinili izradom razrednog  plakata koji uljepšava lektirni kutak naše učionice. Ali zapravo tu nije bio kraj Grgi Čvarku. Uslijedilo je gledanje vrlo uspješne kazališne predstave u Pučkome otvorenom učilištu Gorica u Velikoj Gorici.

Dakle, nizom razrednih aktivnosti i kazališnom predstavom nastojali smo empatično doživjeti mališana koji dosta toga radi naopačke, ali istodobno svoju naglu i divlju narav požrtvovnim postupcima pretvara u brižnu i osjećajnu. 

■ Napisala: Vesna LUKUNIĆ, učiteljica razredne nastave, učiteljica mentorica | Osnovna škola Nikole Hribara, Velika Gorica ■