Iz školskog svijeta
■ OSNOVNA ŠKOLA „LJUDEVIT GAJ" KRAPINA ■
Završetak projekta o Ivani Brlić Mažuranić
objavljeno: 20. lipnja 2024.

Proteklu smo školsku godinu u našoj OŠ „Ljudevit Gaj“ u Krapini posebno posvetili hrvatskoj književnici Ivani Brlić Mažuranić jer su se obilježavale 85. godišnjica smrti (21. rujna 2023.) i 150. godišnjica rođenja (18. travnja 2024.).

Budući da je 2023. godina bila Europska godina vještina, cilj nam je bio razvoj osnovnih vještina pismenosti (čitanje, slušanje, govorenje, pisanje), odnosno razvoj  čitalačkih kompetencija učenika kao temelj svih ostalih kompetencija. Uz to, željeli smo razvijati kreativnost, maštu, samopouzdanje, empatiju, suradnju i druge vještine naših učenika.

Zato sam osmislila projekt kojim sam povezala ove obljetnice i u dogovoru s učiteljicama potakla i pokrenula „Davnine u našim pričama“. 

Stoga smo se povezali s OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Ogulinu i njihovom ravnateljicom Anđelkom Salopek te učiteljicama i učenicima 3. i 4. razreda. Prijedlog je bio da nas povežu s Ivaninim djelima Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Priče iz davnine koje svi učenici u Hrvatskoj čitaju za lektiru.

Na početku smo školske godine u svoj kurikul uvrstili projekt kojim želimo istaknuti značaj Ivane Brlić Mažuranić u dječjoj književnosti, a koji je uključio, osim samostalnih aktivnosti svakog razreda i svake škole, i zajedničke aktivnosti kojima je ostvarena prekrasna suradnja i druženje.

TO POKAZUJU AKTIVNOSTI:

razmjena valentinovskih čestitki povodom Valentinova i Međunarodnog dana darivanja knjiga

susret uživo kod Gajevaca tijekom terenske nastave učenika 4. razreda OŠ Ogulin i njihovih učiteljica u Zagorje

♦ osmišljeni videosusret jer nismo uspjeli ostvariti uzvratni posjet Ogulinu. Videosusretom (utorak, 18. lipnja) na platformi MS Teams zaokružili smo priču objavivši ju na mrežnim stranicama obiju škola.

Sudjelovali su krapinski učenici 4. a i učiteljica Suzana GALOVIĆ ŠALKOVIĆ, učenici kombiniranog odjela 3./4. razred Područne škole Donja Šemnica i učiteljica Branka LELJAK, ogulinski učenici 4. a i učiteljica Vesna KURELAC te 4. b i učiteljica Renata HASAN.

Susret su vodile učenice 4. a OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina Tija SMREKAR i Tara KOZINA.

U uvodnom sam govoru rekla kako je ovo na neki način završetak obilježavanja 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić: „Ovim projektom, osim što smo željeli na poseban način staviti naglasak na Ivanina djela, isto tako smo željeli stvoriti nova prijateljstava i suradnju naših dviju škola. Ostvarujući ovaj susret, nadamo se da ćemo ne samo slaviti našu kulturnu baštinu već i proširiti znanja i prijateljstva.“

Slijedilo je međusobno upoznavanje te razmjena legendi zagorskog i ogulinskog kraja.

Legendu o Čehu, Lehu, Mehu i sestri Vilini krasnoslovila je Karla KLASIĆ KOS, učenica 3. b, pod vodstvom učiteljice Marije KLASIĆ. Bila je i prigodno odjevena u odjeću modnog izričaja 19. stoljeća. Svojim je likom prikazala Ivanu Brlić Mažuranić koja čita legendu. Odjeću nam je za tu prigodu posudila Nedjeljka VODOLŠAK, direktorica Turističke zajednice grada Krapine.

Legendu o Đulinom ponoru i Legendu o klečkim vješticama prezentirali su ogulinski učenici 4. a i 4. b pod vodstvom svojih učiteljica Vesne KURELAC i Renate HASAN.

Potom je Legendu o Veroniki Desinićkoj pročitala Dora RISEK, učenica 4. razreda Područne škole Donja Šemnica, koju je pripremila učiteljica Branka LELJAK.

Nakon što su odslušali legende, učenici su zaigrali kviz u kojem su trebali pokazati koliko su pažljivo slušali legende i zapamtili činjenice.

Pokazali smo koliko možemo biti kreativni i povezani, čak i na daljinu. Svi smo uživali i vjerujemo da smo zajedno mnogo naučili. Veselimo se budućim suradnjama i prijateljstvima koja će se ovakvim susretima nastaviti razvijati.

■ Napisala: Suzana PRACAIĆ, dipl. ing. i dipl. bibl., stručni suradnik knjižničar, izvrstan savjetnik | Osnovna škola „Ljudevit Gaj” Krapina ■