Iz stranih medija
♦ DOBROBIT UČITELJA ♦
Kako se dobro odmoriti? Otpojite se da biste se ponovno spojili!
objavljeno: 8. srpnja 2024.

„Nakon što ste se otpojili, osjećate kako se vaš um i život počinju bistriti. Iskoristite to kako biste se ponovno spojili s osobama koje su vam bitne. Rad u nastavi, kao što je i u mnogim drugim strukama, zahtijeva velik dio vas – emocionalno, intelektualno i fizički. Tijekom dvaju polugodišta često ne uspijevamo njegovati svoje veze ili smo i spriječeni stvoriti nove. Nazovite prijatelja kojemu se tako dugo niste javili, dogovorite susret, upišite tečaj koji oduvijek priželjkujete“, piše Rob King, učitelj i autor tekstova o obrazovanju.

Članak Summer Holiday: 5 Self Care Tips For Teachers objavljen je na portalu Teacher Toolkit.

Biste li trebali naučiti skrbiti o sebi?

Dobrobit i skrb o sebi nikada nisu imali veće značenje. Dok na svim područjima rastu zahtjevi i pritisci, za učitelje je neophodno znanje kako skrbiti o svojoj dobrobiti.

Osvježite se, ponovno otkrijte i presložite svoje prioritete…

Katkad učitelji ne znaju odakle početi. Stoga slijedi pet kratkih savjeta o skrbi za sebe koje možete primijeniti tijekom ljetnoga odmora.

OTPOJITE SE                         

Maknite se s Twittera, TikToka i s drugih sličnih okupljališta. Isključite društvene mreže (da, ako ovo čitate na mjestu na kojem čitate, ironija je neizostavna).

Živimo u svijetu u kojem se čini da su svi drugi već shvatili. A to vodi do pojačanih emocija, tjeskobnosti i cijelog niza raspoloženja povezanih s uvjerenjem „Nisam dovoljno dobar“. Mnogi od nas svoje učenike upućuju na opasnosti koje donose dugotrajna pretraživanja društvenih mreža i druga internetska pretjerivanja. Možda je vrijeme da poslušamo sami sebe!

Povucite se i obratite pozornost na pozitivne dijelove svojega stvarnoga svijeta.

Odmak od uređaja može nam znatno pomoći da se ponovno usredotočimo na naše istinske prioritete. Mnogi pametni telefoni u ponudi imaju već uključenu mogućnost ograničavanja aplikacija (za one među nama koji se s tim ne mogu sami suočiti).

PONOVNO SE PRIPOJITE    

Nakon što ste se otpojili, osjećate kako se vaš um i život počinju bistriti. Iskoristite to kako biste se ponovno spojili s osobama koje su vam bitne.

Rad u nastavi, kao što je i u mnogim drugim strukama, zahtijeva velik dio vas – emocionalno, intelektualno i fizički. Tijekom dvaju polugodišta često ne uspijevamo njegovati svoje veze ili smo i spriječeni stvoriti nove.

Nazovite prijatelja kojem se tako dugo niste javili, dogovorite susret, upišite tečaj koji oduvijek priželjkujete!

POSPREMITE NERED

Iako možda minimalizam nije vaš prvi izbor, čišćenje nereda ima moć smirivanja uma i poticanja dobrobiti. Prostori u kojima boravimo često su odraz našega stanja svijesti.

Čist prostor može donijeti svjež odmak od protekle godine.

Počnite od prostorije u kojoj najviše boravite. Ako vam pomisao na čišćenje cijele prostorije izaziva nelagodu, počnite od radnoga stola na poslu prije negoli odete na odmor. (U rujnu će vam biti drago da ste to učinili.) Dok razvrstavate svoje stvari, obratite pozornost na sve ono što vam dolazi u ruke … Jeste li se time poslužili u proteklih nekoliko mjeseci? Znači li vam što? Donosi li vam radost?

Ako je odgovor „ne“, bez odlaganja spustite u kutiju koju ćete predati udruzi koja skrbi o potrebitima ili oglasite u grupi za dijeljenje; možda će nekome upravo taj predmet donijeti radost i nešto značiti.

OMOGUĆITE SI PREDAH

Idite na odmor. Idite na odmor od svakodnevnoga života.

Ne morate potrošiti pravo bogatstvo, čak nikamo ni otići da biste to postigli. Priuštite si vrijeme za opuštanje, darujte si popodne, dan, tjedan. Radite ono što biste radili za vrijeme odmora. Možete uključiti i cijelu obitelj ako želite; ima nešto osobito u odlaženju na odmor u vlastitu domu.

Dan prije pripremite omiljenu hranu i piće.  Izvadite najdražu knjigu. Odjenite odjeću koju biste nosili na odmoru. A tada je sve jednostavno, kao i odlazak u vrt, park u vašoj četvrti, na plažu ili na neku turističku lokaciju.

Kvaka je u tome da se ponašate kao na odmoru.

I još jedna dobra stvar: Ne morate se ustati u šest ujutro kako biste na vrijeme stigli u zračnu luku!

PRONAĐITE RAVNOVJESJE

Najveći cilj u postupku postizanja dobrobiti – pronalaženje je ravnovjesja.

Omogućite si dovoljno vremena za otpajanje, ponovno spajanje, čišćenje prostora i predah. Osjetite što vam je na prvome mjestu kada mislite na sebe i ljude i stvari do kojih vam je stalo.

ZAPAMTITE:

♦ Okrijepite se.

♦ Ponovno se pronađite (otkrijte).

♦ Presložite svoje prioritete.

Učitelji su često loši učenici. Sve nam je to već poznato, otprije znamo i pristupe i načine.

Molim vas, napravite si uslugu i naučite skrbiti o sebi. Kada dođe rujan, bit ćete sami sebi zahvalni jer ste to učinili.

Što činite da biste se dobro okrijepili i odmorili? Svoja iskustva, prijedloge i razmišljanja možete podijeliti ispod objave ovoga članka na stranicama Školskoga portala na Facebooku.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana Mostarkić ■ tekst je mjestimice uređen i prilagođen, a poveznica na izvornik nalazi se na kraju ove napomene  ■ Rob King – učitelj i autor tekstova o obrazovanju ■ Ujedinjeno Kraljevstvo: Teacher Toolkit – portal namijenjen obrazovnim temama ■ izvornik: www.teachertoolkit.co.uk