Iz stranih medija
OBITELJ I TEHNOLOGIJA
Upravo nam se vraća nešto što smo zamalo izgubili (1)
objavljeno: 13. srpnja 2021.

Kako odviknuti i sebe i djecu od prekomjernoga boravka pred ekranima? „Vrijeme je za nove digitalne postavke kako biste preokrenuli loše tehnološke navike koje ste, kao i vaša djeca, razvili ili ojačali tijekom pandemije“, piše u članku nedavno objavljenome u američkom Wall Street Journalu.

Ljeto je optimalno razdoblje za ponovno uspostavljanje pravila o tehnologiji koja ste moguće napustili tijekom zatvaranja društva, kažu u članku stručnjaci za djecu i njihovo pristupanje informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Više možete pročitati u nastavku.

Članak Kako odviknuti i sebe i djecu od ekrana objavljen je u digitalnome obliku na novinskome portalu The Wall Street Journal, a u tiskanoj je inačici objavljen pod naslovom Pomoć djeci u ograničavanju vremena pred ekranom.

Nakon više od godine priljubljenosti uz tehnološke uređaje, mnoga djeca imat će poteškoća u napuštanju pretjerane uporabe tehnologije koja im je tijekom pandemije značila utjehu i povezivanje.

U nedavnom istraživanju na uzorku od 325 roditelja koje je provela tvrtka za istraživanje tržišta Ipsos, 22 % ispitanika potvrdilo je da njihova djeca tjedno provedu u prosjeku 10 ili više sati pred ekranom pronalazeći u njemu oblik zabave – što je znatno više od onoga što bi roditelji poželjeli za svoje dijete. I mnogi se odrasli muče s odlaganjem digitalnih uređaja te stoga nudim nekoliko savjeta koji mogu poslužiti obiteljima da zajedno naprave digitalnu obnovu.

Slijedi nekoliko prijedloga vrijednih pozornosti:

Stvorite prostor za razgovor.

„Najveća poteškoća s kojom se obitelji suočavaju gubitak je razgovora i vremena koje provode zajedno u korist mobitela i ekrana“, kaže Sherry Turkle, osnivačica i voditeljica Inicijative za tehnologiju i vlastitost Instituta za tehnologiju u Massachusettsu.

To je razlog zašto savjetuje označivanje određenih prostora isključivo kao razgovornih. To mogu biti kuhinja, blagovaonica odnosno stol za kojim blagujete.

Također predlaže da djeca uređaje sa sobom ne nose u automobil. I s tim se slažem – do neke mjere. Neki od najboljih razgovora koje sam vodila s troje djece dogodili su se dok smo se vozili u kupovinu ili dok sam ih vozila na neku od njihovih aktivnosti. Međutim, kada je riječ o duljim putovanjima, svoj glas dajem tehnološkim uređajima. Iako im uvijek pripremim određene zanimljive knjige, ponešto vremena provedenoga na ekranu oslobodit će me od njihova cviljenja „Jesmo li već stigli?“. (Uz to, mogu pristupiti aplikaciji Google Maps pa ne moraju pitati!)

Dr. Turkle kaže da iznimka u njezinoj zoni slobodnoj od ekrana jest televizijski ekran koji može biti dobro mjesto okupljanja obitelji. I ja pronalazim istinu u tome. Neko vrijeme, gledanje serije The Mandalorian i, kasnije, WandaVision, bila je naša rutina petkom navečer.

„Ako već mora biti ekran, neka bude dijeljeni ekran“, govori dr. Turkle.

Obnovite pravila koja su vrijedila prije pandemije.

Neka vam početak ljeta posluži kao mogućnost ponovnoga uspostavljanja pravila o tehnologiji koja su vam promaknula tijekom pandemije, kao što je dopuštanje tehnologije u spavaćoj sobi ili dopuštanje videoigara prije negoli je napisana domaća zadaća.

Priuštite si tehnološku ne-djelju.

Odredite jedan dan u tjednu koji je potpuno oslobođen od tehnologije.

To vrijedi i za roditelje.

Znam da je teško odlučiti se za nešto takvo u kulturi rada koji traje 24/7, ali ako imate posao koji uistinu ne zahtijeva gledanje u telefon jedan dan tijekom vikenda, tada nemojte!

Tiffany Shlain, autorica knjige 24/6: Napuštanje ekrana jedan dan u tjednu kako biste ostvarili više vremena, kreativnosti i povezanosti upravo to čini sa svojim mužem i dvjema kćerima proteklih jedanaest godina. „Cijeli dan bez tehnologije svakoga tjedna resetira našu uporabu tehnologije“, kaže. „To je poput mišića – što više vježbate, postaje lakše.“

Ako se izostavljanje tehnoloških uređaja na cijeli dan doima preteškim u prvo vrijeme, uđite u to pomalo, primjenjujući odvikavanje na nekoliko sati, zatim iz tjedna u tjedan produljujte vrijeme oslobođeno od uređaja. T. Shlain kaže da stvaranje nove navike, kao što je jedan dan tjedno oslobođen od tehnologije, smanjuje zanovijetanja i pregovaranja koja se događaju kada nema dosljedne tehnološke rutine.

„Ono što zasigurno ne želite jest ustvrditi da ste nekomu nešto oduzeli. Stvari želite postaviti tako da možete zadovoljno reći: Upravo nam se vraća nešto što smo zamalo izgubili“, zaključuje Tiffany Shlain.

Nastavit će se.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana Mostarkić Julie Jargon, kolumnistica novina The Wall Street Journal, piše o utjecaju tehnologije na obitelj ■ SAD: The Wall Street Journal –novine pokrenute 1889. godine, prate industrijski i tehnološki razvitak SAD-a i svijeta, od uspona i padova pojedinih industrija i tvrtki do suvremenih globalizacijskih procesa ■ izvornik: www.wsj.com ■