Iz učionice
OŠ BEDEKOVČINA
Igrom maštam, stvaram i znam
objavljeno: 17. veljače 2021.

OŠ Bedekovčina pokrenula je školske godine 2019./2020. projekt Erasmus K1  Škola je fora – zaIGRAJMO se i učimo. Svrha projekta bila je da djeca igrom ​​ razvijaju društvene i kognitivne vještine, emocionalno sazrijevaju  i stječu samopouzdanje potrebno za uključivanje u novo okružje, a stečena znanja primjenjuju u svakidašnjem životu.

U taj sam projekt uključila sve učenike 4.a razreda, i to projektnom aktivnošću Igrom maštam, stvaram i znam u kojoj djeca, koristeći se igrom u nastavi, uče i primjenjuju znanje u praksi. Tijekom svojeg rada u nastavi primijetila sam da učenje i primjena znanja s pomoću igre u učenika potiču želju za radom i kreativno i kritičko mišljenje te da oni bolje prihvaćaju obveze. Igra djeci omogućuje da razvijaju prirodnu znatiželju istraživanja, a rezultate istraživanja povezuju sa stvarnim životom.

Sve je započelo  na satu razrednika na kojemu smo razgovarali o tome što nam to u ovoj kriznoj situaciji pomaže, koliko igra i istraživački pristup radu utječu na učenje te koliko nas ta inovacija potiče na nova istraživanja i razumijevanje svijeta oko nas. Povela se i rasprava o tome. Na njihov prijedlog igru smo počeli uključivati u nastavu na svim satima. Kako bi nam bilo zanimljivije, uveli smo natjecateljske igre koje su obuhvaćale društvene i digitalne igre. U nastavi prirode i društva imamo istraživački pristup s više pokusa, a rezultate pokusa povezujemo sa stvarnim životom. Radni dan počinjemo motivacijskim igrama za poticanje koncentracije i zabave. Sve nas to zabavlja i potiče na nove izazove.

Projekt će trajati do kraja školske godine 2020./21. kada ću svoje rezultate objaviti u razrednom digitalnom i tiskanom učeničkom listu.

Kliknete li OVDJE dobit ćete informacije o dosadašnjem tijeku provođenja projekta i primjere nekih materijala.

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA na mrežnim stranicama naše škole dosadašnji rezultati rada na projektu prikazani su i na našim stranicama na eTwinningu.

■ Piše: Melita Ogrinšak, magistra primarne edukacije, učiteljica mentorica■ OŠ Bedekovčina ■ Uz redovitu nastavu volim s djecom istraživati, igrati se   i  maštati. Uključena sam u dva projekta Erasmus K1  i jedan projekt Erasmus K2 te u desetak projekata na eTwinningu. ■