Iz učionice
OŠ „ZADARSKI OTOCI“, ZADAR
Natjecanje u čitanju naglas
objavljeno: 20. lipnja 2021.

Kako bi pridonijeli razvoju kulture čitanja i potaknuli na čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem, školska knjižničarka mentorica Mišela Nežić osmislila je niz aktivnosti čitanja u OŠ „Zadarski otoci“ – Zadar koje se odvijaju tijekom kalendarske 2021. godine, a koja je proglašena Godinom čitanja. Geslo akcije glasi ČITAJMO DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI.

Programi se odvijaju u školi, a osobito je popularno razredno natjecanje u čitanju naglas s učenicima četvrtih razreda. Ovo je natjecanje pratila i izdavačka kuća Školska knjiga  sponzoriravši  lijepe nagrade.

Aktivnost se provodila od veljače do lipnja s učenicima četvrtih razreda. Radi se o razrednim natjecanjima u čitanju naglas pri čemu su učenici svladavali pravila interpretativnog čitanja i javnog nastupanja.  Jednom bi se mjesečno na natjecanje dobrovoljno javilo dvoje učenika u svakom razredu koji bi pritom dobili kratki prozni tekst i jednu pjesmu.

Uz savjete bi knjižničarke vježbali interpretativno čitanje i pripremali se za nastup pred razrednom publikom. Krajem bi se mjeseca održavala razredna natjecanja na kojima bi knjižničarka odabrala učenika koji je najbolje interpretirao tekstove. Tako se od veljače do lipnja u svakom razredu našlo pet izvrsnih interpretatora pa je među njima trebalo odabrati jednog iz razreda koji će sudjelovati u finalnom natjecanju, u lipnju. 

Kako u OŠ „Zadarski otoci“ – Zadar ima pet četvrtih razreda, tako je bilo izabrano i pet finalista za završetak natjecanja. Veliki doprinos ovom natjecanju dali su i učenici koji su imali ulogu publike i komentatora.

Naime, nakon svakog nastupa učenici su imali mogućnost komentirati nastupe i interpretacije svojih prijatelja iz razreda, a riječ bi imale i učiteljice te asistenti u nastavi. Konačnu bi riječ i ocjenu dala knjižničarka.

Finalno je natjecanje održano u utorak 15. lipnja 2021., u školskoj knjižnici. U povjerenstvu, koje je ocjenjivalo nastupe i dalo konačnu odluku o pobjedniku, bile su Ana Fabijan, školska socijalna pedagoginja, Bernarda Kamber, profesorica hrvatskoga jezika i Nina Jordan, učenica 8. razreda.

Finalisti su bili učenici Angelina Bašić, Kristijan Hajnić, Sara Knežević, Mia Selin i Iva Tepša.

Učenici su se natjecali čitanjem pjesme Grigora Viteza „Pjesma za svu djecu svijeta“.  Povjerenstvo je ocjenjivalo jasnoću i razgovjetnost, interpretativnost i sveukupni dojam.

■  Pobjedu je odnijela učenica 4. d razreda Iva Tepša.

S obzirom na to da je nastup svih učenika bio izvrstan, članovi su povjerenstva uputili  riječi pohvale i podrške svim natjecateljima te ukazali na važnost čitanja u današnjem digitalnom dobu. Čitanje nam je važno jer nam pomaže u međusobnoj komunikaciji i toleranciji, pomaže nam bolje razumjeti svijet u kojem živimo, povećava nam emocionalnu inteligenciju i samopouzdanje.

Kao utješne nagrade Školska knjiga je finalistima darovala poučnu i zabavnu knjigu „Ova knjiga misli da si izumitelj“ autora Georgie Amson-Bradshaw i Harriet Russel, a pobjednica je natjecanja dobila usb stick Školske knjige, rokovnik i sjajnu knjigu „Velike ideje – Književnost“ skupine autora. Ovom prilikom zahvaljujemo promotoru Školske knjige Krešimiru Atelju i izdavačkoj kući Školskoj knjizi koji su prepoznali važnost i značaj ovakve akcije i poticanja čitanja kod djece i mladih u školi.

■  Piše: Mišela Nežić, školska knjižničarka mentorica | OŠ „Zadarski otoci“ – Zadar ■