Iz učionice
OŠ KNEŽEVI VINOGRADI
Recikliraj, kreiraj, uživaj…
objavljeno: 17. siječnja 2023.

Projekt RECIKLIRAJ, KREIRAJ, UŽIVAJ provodimo duže vrijeme u našoj školi, u Kneževim Vinogradima. Glavni je cilj osvijestiti učenicima važnost recikliranja – odbačeni predmeti dobivaju sasvim drugu ulogu, ponovno su u uporabi i služe novoj svrsi.

Svjetski dan recikliranja obilježava se svake godine 18. ožujka, a kako je to dan mog rođenja, osjetila sam simboličnu povezanost i potrebu da se sa svojim učenicima moram pokrenuti i malim koracima doprinijeti očuvanju našeg planeta.

Najveće je onečišćenje prirode plastičnim otpadom, posebice plastičnim vrećicama. U Svjetski dan recikliranja uključili smo se i mi kreativnom akcijom. Odlučili smo reciklirati odjeću koja je od velikog značaja za okoliš i zaštitu prirode.

Organizirali smo akciju Čistka naših ormara, a u akciju smo uključili roditelje i učenike. Akcija je prošla vrlo uspješno. Prikupili smo veliku količinu odjeće koju smo razvrstali i krenuli se kreativno izražavati. Nastao je i logo koji su učenici osmislili i izradili uz pomoć učiteljice informatike Marijane Jakelić.

U radionici Klinci kreativci radili smo korisne i potrebne raznovrsne torbe, tzv. „MAJBICE“. U digitalnom alatu BOOK creator izradili smo knjižicu postupka izrade torbica. To možete vidjeti OVDJE.

Torbice su imale prvo izlaganje na sajmu i doživjele su veliki uspjeh i divljenje. Učenici su zaista bili sretni i zadovoljni svojim radom. Reciklažom odjeće čuvamo svoj planet. Akcijom smo usrećili druge, a i sami smo se dobro osjećali!

■  Napisala: Kristina ČIČAK, učitelj savjetnik | OŠ Kneževi Vinogradi ■