Iz učionice
■ OŠ EUGEN KUMIČIĆ, VELIKA GORICA ■
Tri prašćića – vesela lektira
objavljeno: 1. veljače 2024.

Vuk i tri praščića jedna je od najpoznatijih i djeci najomiljenijih basna (moram priznati, i meni baš draga), autora braće Grimm, koju smo kao lektiru i ovog puta obradili s pomoću igre i zajedničkog rada u skupinama (naš prvi ozbiljan takav oblik rada).

Sat lektire započeli smo u školskoj knjižnici. Uz pomoć knjižničarke posudili smo slikovnicu i udobno se smjestili. Najprije smo se putem razgovora bolje upoznali sa samim djelom i razumijevanjem lektire.

Zatim smo s pomoću štapića te izrezanih i isprintanih likova prašića i vuka, koje smo prethodno obojili, izradili lutkice. Tako smo na zabavan i interaktivan način probudili kreativnost i zainteresiranost za lektiru čak i u onih najzahtjevnijih. Nakon toga smo s pomoću lutkica, međusobno se izmjenjujući, odglumili najdraže dijelove iz basne. Poslije smo se zaputili u učionicu, gdje smo se podijeli na sedam skupina. Svaka skupina dobila je svoj zadatak, sliku kućice kojoj je trebalo pridružiti materijal od koje je izgrađena (slama, daske ili cigle), izrezivati slova i drveće za razredni pano, dopunjavati nizove, labirint – kojim putem do kućice. Zanimljivo je bilo s pomoću sličica provjeriti jesu li uočili i zapamtili pravilan redoslijed radnje.

Na taj smo način, međusobno razgovarajući i surađujući, lakše vizualizirali radnju i bolje uočili razlike između karaktera i truda triju praščića.

Sve smozaokružili gledajući kratak crtić na temu Tri praščića. Tako smo svi skupa uspjeli uživati u lektiri i u najmlađih probuditi znatiželju i želju za čitanjem lektire, a ne odbojnost.

Oživjeli smo književne likove, temeljito prošli kroz književno djelo i utvrdili elemente basne kao književne vrste. Dobro smo se zabavili i igrali, ali i nešto novo naučili te smo sat hrvatskog jezika završili s osmijehom na licu. Dokazali smo da se lektira može vrlo dobro i temeljito obraditi i bez provjere na papiru.

Sve što smo izradili, objesili smo na pano te tako ukrasili učionicu i stvorili topli podsjetnik na predivan školski dan koji smo proveli skupa.

 Napisala: Tina Karlović Papak, učiteljica | OŠ Eugen Kumičić, Velika Gorica ■