Iz učionice
OŠ DONJA DUBRAVA | PODRUČNA ŠKOLA DONJI VIDOVEC
Zabavno učenje sa Smibom u knjižnici
objavljeno: 18. svibnja 2022.

Učenici razredne nastave u Područnoj školi u Donjem Vidovcu redoviti su pretplatnici školskih časopisa pa tako i Smiba. S velikim ih nestrpljenjem svakog mjeseca iščekuju, a osim što ih rado čitaju, okušali su se i u stvaranju proljetnog izdanja vlastitog dječjeg edukativnog časopisa.

Školska knjižnica nije samo hram znanja, mudrosti i sjećanja, već i neizostavan prostor za učenje, igru, kreativnost, maštu i zabavu, idealno mjesto za poticanje učenika na istraživački rad i samostalno učenje.

Učenici 3. b razreda Osnovne škole Donja Dubrava Područne škole u Donjem Vidovcu ovaj su se put u susretu sa školskom knjižnicom okušali u „izdavačkoj“ djelatnosti.

K – L – I – K – N – I …… NA NASLOVNU STRANICU

Nakon što su naučili prepoznati i imenovati dječje časopise, razlikovati časopise od dnevnog tiska, imenovati dijelove časopisa i sami su dobili priliku izraditi svoj razredni časopis.

Uloge su brzo podijeljene i prionuli su na posao. Najveću odgovornost imala je urednica Josipa koja je morala na stranici, koju je uređivala, pažljivo posložiti redoslijed tekstova kao i imena svih „suradnika“ smiboljubaca. Ostali su učenici dobili zaduženja za izradu naslovnice, odnosno prve strane časopisa, zabavnih i poučnih rubrika i članaka kao i edukativnih rješavalica te neizostavnog stripa za kraj. Uspješno su primijenili novostečena znanja o sadržaju i rubrikama i s velikim su veseljem oslikali stranice svog razrednog časopisa.

Izvorni primjerci njihovih radova skenirani su i uvezeni te je razredni časopis podijeljen svim učenicima 3. b razreda za čitanje i razonodu. Iznimno im je bilo zabavno biti u ulozi urednika, lektora, ilustratora i pisaca i vesele se idućem izazovu.

■  Piše: Suzana KARLOCI KVAKAN, školska knjižničarka | OŠ Donja Dubrava ■