Jučer-danas-sutra
KREATIVNOST, POVEZIVANJE I UKLJUČIVANJE U AUTENTIČNIJE ISKUSTVO UČENJA
12 digitalnih alata za učenje koje morate isprobati u 2018.
objavljeno: 30. siječnja 2018.

Imala sam vlastitu listu alata koje sam smatrala uspješnima, ali sam zamolila i učenike za njihov doprinos.

Evo liste alata koje morate isprobati u 2018. Svaki od njih nudi brojne prilike za kreativnost, povezivanje i uključivanje u autentičnije iskustvo učenja.

■ PROMICANJE POVEZANOSTI UČENIKA

1) Edmodo  

Virtualni prostor za učenje gdje učitelji, u sigurnom okruženju za učenje, mogu postaviti digitalnu učionicu sa svim izvorima koji su im potrebni. Edmodo se može koristiti za ocjenjivanje i integrirati se s Microsoft Officeom i Googleom te time olakšati dijeljenje datoteka s učenicima. Učenici su se oslonili na Edmodo kako bi se u svom učenju temeljenom na projektu povezali s vršnjacima iz Argentine, Meksika i Španjolske i učili na način koji knjige, videosnimke ili tradicionalna nastava ne mogu pružiti.

2) Flipgrid

O alatu za komunikaciju putem videa najviše se govorilo u protekloj godini nakon što su uvedene nove funkcije koje su još više pojednostavile i učinile dijeljenje ideja među učenicima još zabavnijim. Učenici mogu snimiti odgovor u trajanju do pet minuta, dodavati emotikone fotografijama i putem mrežnoga koda vrlo brzo pristupiti koordinatnoj mreži grafike. To je sjajan alat koji pomaže učenicima da steknu samopouzdanje i osjećaju se ugodnije dijeleći svoje ideje i potičući znatiželju vršnjaka.  

3) Padlet

Padlet je virtualni zid, omiljen u našoj učionici. Učenici kreiraju digitalnu mapu učitavajući datoteke i linkove, izvore za učenje temeljene na projektu ili održavaju rasprave s vršnjacima u učionicama diljem svijeta. Drugi su popularni načini za korištenje Padleta postavljanje pitanja, objavljivanje domaće zadaće ili se može koristiti kao razredna internetska stranica. Možete „lajkati”, „ocjenjivati”, „glasati” za objavu i izravno premještati objave na drugi zid.

4) Recap

Besplatan alat za videokomunikaciju koji se može integrirati s alatima kao što su Edmodo, Canvas, Schoology, Google Classroom i Blackboard, što ga čini vrlo jednostavnim za brzu implementaciju. Učiteljima i učenicima pruža vrlo ugodan način za postavljanje pitanja smještajući ih u „red”. Učenici mogu postaviti pitanje i dobiti povratnu informaciju u sigurnom, moderiranom okruženju.

■ ALATI ZA UKLJUČIVANJE UČENIKA U PROCES UČENJA

5) Quizlet Live

Quizlet Live zabavan je način za poticanje suradnje među učenicima igranjem timske igre koja koristi komplet Quizletovih kartica za učenje. Učitelji odabiru komplet kartica, pokreću igru uživo dajući učenicima kod za pridruživanje, a učenici su podijeljeni u timove. Da biste igrali trebate najmanje četiri igrača i komplet kartica od najmanje 12 jedinstvenih pojmova. Samo jedan član tima ima točan odgovor, a krivi odgovor vraća rezultat tima na nulu.

6) Quizizz

Quizziz je pokrenuo neke nove funkcije kao što je povezivanje s Edmodom i Google Clasroomom, što olakšava dijeljenje i dodjeljivanje igara te pregledavanje rezultata. Igrajući uživo učenici mogu pratiti trenutačni rezultat razreda sa svakim odgovorom. U knjižnici je dostupno tisuće igara što vam može olakšati početak ili kreiranje vlastite igre.

7) Kahoot!

Učitelji davanjem koda učeniku mogu dodijeliti „izazov”, što je zabavan način vježbanja. Novi „generator nadimka” kreira zabavna korisnička imena poput „Misteriozni Panda” ili „Fantastični šišmiš”. To definitivno štedi vrijeme, bolje je od čekanja učenika da smisle vlastito „kreativno” ime.

8) Kidblog

Pisanje bloga vrlo je korisno, jer pomaže učeniku da se izrazi i započne stvarati svoju online prisutnost. Učitelji na različite načine mogu poticati pisanje, ne samo kako bi ocjenjivali učenikovo svladavanje gradiva, već i poticali kreativnost, komunikaciju, suradnju, vještine digitalnoga građanstva. Učitelji čak mogu upotrijebiti dvije ili više aplikacije ili alata kako bi ispunili zadatak tako što će jednostavno ugraditi druge tehnološke alate u platformu poput Bunceea, Flipgrida i prenositi dokumente izravno s Google Drivea.

■ KREATIVNOST, OCJENJIVANJE, INTERAKTIVNE LEKCIJE I VIŠE

9) Buncee

Svestrani alat za prezentaciju i ocjenjivanje, odličan je za izradu multimedijskih projekata punih animacija, grafike, audiozapisa i videozapisa. Odaberite tisuće predložaka, pozadina, animacija i druge grafike kako biste stvorili pozivnice, znakove u učionici i jedinstveni Buncee za bilo koju svrhu. Buncee omogućuje svakom učeniku da pronađe točno ono što mu je potrebno kako bi unaprijedio projekt i istaknuo svoju kreativnost.

10) Formative

Interaktivni alat za stvaranje formativnih procjena. Učenici uživaju u korištenju Formativea, jer brzo primaju povratne informacije, mogu „pokazati” svoj rad i napredovati vlastitim tempom. Učitelji mogu kreirati Formative različitim tipovima pitanja, sadržajem i učitavanjem novih ili mijenjanjem postojećih datoteka. Pokušajte zadati učenicima da kreiraju vlastiti Formative kao način personaliziranije i autentičnije vježbe.

■ POTICAJNO UČENJE, KODIRANJE I RJEŠAVANJE PROBLEMA

11) Nearpod

Nearpod i dalje uvodi promjene u našu učionicu. Nudi mnogo opcija prezentacije materijala kao i ocjenjivanja učenika u raznim aktivnostima. Prilika da urone u virtualne izlete i istražuju razna mjesta diljem svijeta ima golemu vrijednost za učenike. Učitelji mogu brzo kreirati interaktivne lekcije koje uključuju različite formate pitanja, mogućnost učitavanja sadržaja, BBC lekcije, PhET simulacije, čak i Gifove! Nearpod je integriran s Google Clasroomom i Canvasom i odnedavno s Remindom. Nearpod je također dodao 27 „Sveučilišnih turneja” – sjajan način za doživljavanje različitih škola virtualnim uranjanjem u kampus.

12) CoSpacesEDU

CoSpacesEDU pruža učenicima mogućnost ne samo da kreiraju vlastite „prostore”, već i da se snalaze u prostorima koje su kreirali njihovi vršnjaci. Istraživanje virtualne stvarnosti i rješavanje problema učenjem kodiranja koristeći Blockly pruža učenicima autentično iskustvo učenja, kreiranja i rješavanja problema. Galerija je prepuna primjera koji će vam pomoći da započnete s idejama za vašu učionicu. Koristite CoSpaces kako biste zadali učenicima da prezentiraju znanstveni koncept, izvješće o pročitanoj knjizi ili kreirali scenu prezentacije bilo čega iz bilo kojeg predmeta. Radi se o kreativnosti, mašti, inovaciji, kritičnom mišljenju i još mnogo toga u samo jednom alatu.

■ I NA KRAJU

To je samo 12 od mnogih obrazovnih alata dostupnih online. Prije njihove upotrebe u učionici najvažnije je pitanje: „Zašto?”. Iako je ovih 12 alata korisno u mojoj učionici, to ne mora biti slučaj u vašoj učionici, ali vrijedi probati. Razmislite o alatima koje trenutačno koristite kako biste pojačali ili olakšali učenje. Koji od njih mijenja što, kako i gdje učenici uče?

Savjetujem vam da za početak odaberete jedan od ovih alata, zamolite učenike za povratnu informaciju i planirate daljnje korake.

………………

NAPOMENA

  • GettingSmart.com – zajednica za razmjenu informacija vezanih za inovacije, poučavanje i učenje.
  • Izvor: gettingsmart.com
  • Photo by NeONBRAND on Unsplash