Jučer-danas-sutra
5. KONFERENCIJA O PRIPOVIJEDANJU
Zašto je važno [znati] pripovijedati
objavljeno: 5. rujna 2021.

Brojne su priče od kad je svijeta i vijeka ispričane, i brojne su teorije o važnosti pripovijedanja izmišljene, no storytelling tek odnedavno ponovno ulazi na velika vrata u odgojno-obrazovne institucije. Čini se kao da se s margina važnosti revolucionarnih metoda poučavanja vraća upravo ono iskonsko  – odnos bliskosti, uvažavanja, ravnopravnosti, jednakosti…

Zato je važno njegovati vještinu pripovijedanja jer se upravo kroz priče povezujemo s drugima i dijelimo s njima iskustva, znanja, emocije, intimne trenutke… O tome zašto je važno i kako se pripovijedanje uvlači u neposredni rad s djecom i mladima bilo je riječi na  5. Konferenciji o pripovijedanju održanoj u Varaždinu.

S temom NOVI POČETCI i podtemom PRIČE KOJE ISCJELJUJU težište održanog skupa stavljeno je na iskustveno učenje u čak osam radionica i devet primjera dobre prakse realiziranih u hibridnom obliku: uživo i putem platforme Zoom. 

U dva dana predavanja i radionica svoja je iskustva i znanja podijelilo petnaestak odgojno-obrazovnih stručnjaka iz različitih područja, ljudi kojima je pripovijedanje blisko u teoriji i praksi: Željana Buljat, Martina Horvat Kolar, Densi Radovan, Jasmina Žiljak Ilinčić, Jelena Premec, Ivanka Ferenčić Martinčić, dr. sc. Maja Verdonik, Andreja Krenek, mr. sc. Ivana Bašić, Maja Trupčević, Tajana Rihtarec Višnić, Marinko Pintarić, Matilda Marković, doc. dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj, Sandra Goreta, Marijana Mrvoš. Dvodnevna konferencija rezultirala je razmjenom pripovjedačkih i igralačkih iskustava i dobrih emocija u radu s djecom i odraslima te novim pričama koje će ubrzo pronaći put do srca ljubitelja priče i pripovijedanja.

Posebnost ovogodišnje konferencije bila je i Večer pripovijedanja održana pod krošnjama borova u sjeni noćnih lampiona Šetališta Vatroslava  Jagića. Desetak iskusnih pripovjedačica, od kojih su neke stekle i titulu majstorice pripovjedačice na Studiju pripovijedanja u organizaciji Kreativnog studija „Logos”, pričalo je priče za djecu i odrasle. Konferenciju je otvorila organizatorica Udruge, dr. sc. Martina Hranj, koja se osvrnula na plodove prvih 5 godina rada i planove za budućnost.

Ovi su događaji ujedno bili i najava za upis 3. generacije Prvog hrvatskog studija pripovijedanja te Državne smotre u pripovijedanju djece i mladih koja će se održati 6. listopada 2021. [ Piše: Aleksandra Damjanić, Kreativni studio „Logos“ ]