Pljesak molim
OŠ VLADIMIRA NAZORA, NOVA BUKOVICA
„Čitanjem do zvijezda“ dospjeli do 4. mjesta
objavljeno: 18. svibnja 2022.

Učenici OŠ Vladimira Nazora, Nova Bukovica osvojili 4. mjesto na nacionalnoj razini projekta „Čitanjem do zvijezda“.

Projekt „Čitanjem do zvijezda“ usmjeren je na poticanje i promicanje kulture čitanja za djecu i mlade,  popularizira knjigu, načitanost, knjižnice i obrazovanje, potiče istraživački i timski rad, ali i kreativni izričaj i individualni napor. Ukupno su u projektu tijekom ove školske godine sudjelovale 242 osnovne škole i 55 srednjih škola iz Republike Hrvatske.

Ove je školske godine tema projekta i natjecanja bila „Knjiga i film“. Sudjelovanje je podrazumijevalo čitanje triju knjiga (R. Dahl „Vještice“, R. Riggs, „Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu“ i F.H. Burnett, „Tajni vrt“) te gledanje njihovih filmskih adaptacija, istraživanje i uspoređivanje. Dvije su kategorije natjecanja: kviz znanja te izrada kreativnog uratka koji zastupa motive iz knjiga i filmova.

Novobukovačka škola na ovome je natjecanju sudjelovala u objema kategorijama.  Predstavnici su škole Hana KRIBL, učenica 7. razreda, Kristijan ŠKRNIČKI i Martina NIKIĆ, učenici 8. razreda, mentorice Božica FILIPOVIĆ VEG i Mateja VILČEK, učiteljice hrvatskoga jezika. Nakon uspješne školske i županijske razine (na kojoj su ostvarili 1. mjesto), pozvani su i na nacionalnu završnicu koje se održala početkom svibnja.

Na nacionalnoj su završnici u kvizu znanja sudjelovali Kristijan Škrnički, Marija Škrnički te Hana Kribl koji su po broju bodova među 48 osnovnih škola ostvarili visoko 4. mjesto!

Sudjelovanje u ovom projektu iziskuje mnogo rada i žrtvovanje slobodnoga vremena, no nagrađuje ponosom i zadovoljstvom među učenicima i mentorima. Oduševljeni ovom vrstom natjecanja, učenici su motivirani i za sudjelovanje u sljedećoj sezoni te se vesele novim izazovima.

■    Piše: Božica Filipović Veg, učiteljica hrvatskog jezika | OŠ V. Nazora, Nova Bukovica ■