Pljesak molim
SREDNJOEUROPSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA 2022. | BERN, ŠVICARSKA 25.08.-31.08.2022.
Hrvatskim matematičarima srebrna i tri brončane medalje
objavljeno: 31. kolovoza 2022.

U švicarskom Bernu upravo je završena Srednjoeuropska matematička olimpijada, jedno od posljednjih ovogodišnjih natjecanja za srednjoškolce. Mladi matematičari Hrvatske opet se dokazali i u međunarodnoj konkurenciji. Ekipno je Hrvatska osvojila drugo mjesto, samo bod iza ekipe Poljske, a u pojedinačnoj konkurenciji osvojili smo srebrnu i tri brončane medalje.

U Bernu je bilo zastupljeno deset zemalja, od čega 60 natjecatelja, 20 voditelja ekipa i njihovih zamjenika. Da ponovimo: ekipno Hrvatska je osvojila drugo mjesto, samo bod iza ekipe Poljske. U pojedinačnoj konkurenciji još naši se matematičari kući vraćaju sa četiri medalje:

Emanuel TUKAČ Prva gimnazija Varaždin, osvojio je srebrnu medalju,

a brončane medalje

Stella ČOLAK, Gimnazija Franje Petrića, Zadar

Lara SEMEŠ XV. gimnazija Zagreb i

Nikola VUJICA XV. gimnazija Zagreb.

Voditelji ekipe su bili Ilko BRNETIĆ i Petar NIZIĆ-NIKOLAC.

Inače na ovoj se Matematičkoj olimpijadi ispiti održavaju dva dana. Prvog je dana trebalo riješiti četiri [4] zadatka, svaki različitog tipa, koje svi natjecatelji moraju samostalno riješiti. Drugog dana pred natjecatelje je postavljeno osam [8] zadataka koje su natjecatelji svake zemlje sudionice Olimpijade rješavali timski. Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali: Lara SEMEŠ, Adian Anibal SANTOS SEPČIĆ, Nikola VUJICA, Stella ČOLAK, Borna ČIZMAREVIĆ i Emanuel TUKAČ.