Pljesak molim
■ U PULI JE ODRŽAN 18. FESTIVAL MATEMATIKE ■
Matematika je važna i ozbiljna, korisna i primjenjiva, a uz to i zabavna!
objavljeno: 7. svibnja 2024.

U Puli je održan 18. festival matematike u organizaciji Matematičkog društva „Istra“. Ovaj cjelodnevni događaj, sastavljen od ekipnog natjecanja i smotre istraživačkih radova, ove je godine okupio preko 700 učenika iz mnogih krajeva Hrvatske te preko 200 mentora. Mnogo učenika iz Istarske županije (Pula, Medulin, Rovinj, Poreč, Vrsar, Tar, Umag, Buje, Buzet, Labin, Pazin…) ali i mnogo iz drugih dijelova lijepe naše, iz Lovrana, Opatije, Kastva, Viškova, Rijeke, Raba, Crikvenice, Čabra, Zagreba, Požege, Varaždina, Krapine, Svete Nedjelje, Maruševca.

U prepunoj dvorani hotela Pula pozdravne riječi i zahvale uputile su predsjednica Matematičkog društva „Istra“ (MDI) Branka ANTUNOVIĆ i pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport  Elvira KRIZMANIĆ-MARJANOVIĆ, koja već dugi niz godina pruža veliku podršku ovom projektu. U ime Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizatora ovog događaja, obratila se voditeljica županijskog stručnog vijeća za učitelje matematike u Istarskoj županiji Maja KALEBIĆ, savjetnik u trajnom zvanju te otvorila ovogodišnji festival riječima „Neka matematički dvoboj počinje!“.

Osnovna aktivnost učenika u nastavi matematike je rješavanje zadatka. No, kad se matematički zadatak rješava u ekipi, mnogo je lakše i zabavnije. Ali i konstruktivnije, jer svatko nešto zna, a kad se te različite matematičke misli povežu u jedinstvenu i strukturiranu cjelinu…rješenje je na vidiku! I zato imamo ekipno natjecanje, riješimo probleme zajedno-lako!

EKIPNO NATJECANJE, pod nazivom „Ekipa za 5+“, podijeljeno je u kategorije:

PIKO (učenici 3.i 4. razreda OŠ), MIKRO (učenici 5.i 6. razreda OŠ), MEGA (učenici 7. i 8. razreda OŠ), GIGA A ( učenici 1. i 2. razreda SŠ koji imaju 17 i više nastavnih sati matematike tjedno), GIGA B (učenici 1. i 2. razreda SŠ koji imaju 16 i manje nastavnih sati matematike tjedno), TERA A ( učenici 3. i 4. razreda SŠ koji imaju 17 i više nastavnih sati matematike tjedno) i TERA B (učenici 3. i 4. razreda SŠ koji imaju 16 i manje nastavnih sati matematike tjedno).

Svaku ekipu koja nosi naziv po nekom istarskom pojmu, znamenitosti ili mjestu, čini 4 učenika koji rješavaju 3 skupine zadataka, ukupno 36 zadataka različite težine i složenosti. (osim PIKO koji su rješavali 18 zadataka). Zadatke su mogli zajednički rješavati, raspravljati, „brbljati“ kako bi došli do konačnog rezultata. Treba dobro promišljati, taktizirati jer su zadani zadaci, zadaci s ponuđenim odgovorima te učenici mogu dobiti i negativne bodove za netočan odgovor, a sve rade bez kalkulatora u vremenu od 120 minuta (osim PIKO kategorije koja ima na raspolaganje 75 minuta).

U natjecanju su sudjelovali svi učenici RH zainteresirani za matematiku, a svaka je škola mogla  prijaviti proizvoljan broj ekipa. Najboljim ekipama su osigurane nagrade, medalje i pehari. Sastavljači zadataka su naši vrsni učitelji i nastavnici Istarske županije, članovi MDI.

OVOGODIŠNJI REZULTATI EKIPNOG NATJECANJA:

Kategorija PIKO
1.] Osnovna škola Špansko Oranice Zagreb
2.] Osnovna škola Milan Brozović Kastav
3.] Osnovna škola Srdoči Rijeka
NAJBOLJA ISTARSKA EKIPA >  Osnovna škola Kaštanjer, Pula

Kategorija MIKRO
1. ] Osnovna škola Vladimir Dešćak Sveta Nedjelja
2.] Osnovna škola Špansko Oranice Zagreb
3.] Osnovna škola Središće Zagreb
NAJBOLJA ISTARSKA EKIPA >  Osnovna škola Vladimira Nazora Vrsar


Kategorija MEGA
1. ] Osnovna škola Davorina Trstenjaka Zagreb
2.] Osnovna škola Špansko Oranice Zagreb
3.] Centar izvrsnosti Krapina
NAJBOLJA ISTARSKA EKIPA >  Osnovna škola Poreč


Kategorija GIGA A
1.] Gimnazija Požega
2.] Centar izvrsnosti Krapina
3.] Prva gimnazija Varaždin
NAJBOLJA ISTARSKA EKIPA >  Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin

Kategorija GIGA B
1. ] Elektrostrojarska škola Varaždin
2.] Srednja škola Mate Blažine Labin
3.] Srednja škola Mate Balote Poreč
NAJBOLJA ISTARSKA EKIPA >  Srednja škola Mate Blažine Labin

Kategorija TERA A
1. ] Prva gimnazija Varaždin
2. ] Gimnazija Pula
3. ] Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin
NAJBOLJA ISTARSKA EKIPA >  Gimnazija Pula

Kategorija TERA B
1. ] Centar izvrsnosti Krapina
2.] Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb
3.] Prva sušačka Hrvatska gimnazija u Rijeci
NAJBOLJA ISTARSKA EKIPA >  Srednja škola Mate Balote Poreč

Jedna od zanimljivosti je i ta što su sve nagrađene ekipe imale rješivost veću od 90%, a u kategoriji MIKRO prvoplasirana ekipa koja je ostvarila najbolji rezultat na ovogodišnjem natjecanju. Postotak njihove rješivosti je 100%.

U želji da naši mladi otkrivaju, istražuju, povezuju matematiku u svijetu oko nas, rekli bi „vide smisao u matematici„ osmišljen je projekt pod nazivom „matematika+“ . Cilj je bio da ekipa od najviše 5 članova provede „malo“ istraživanje provodeći ga kroz sve znanstvene faze i predstavi nam ih na ovoj smotri, koja je podijeljena u kategorije MIĆI – učenici osnovnih škola – razredna nastava, VEĆI – učenici osnovnih škola – predmetna nastava i GRANDI – učenici srednjih škola.

♦ OVOGODIŠNJA TEMA SMOTRE BILA JE SVJETLOST  ♦ Svi su radovi bili posebni, temeljiti, kreativni, znanstveno utemeljeni, ali način kako su nam ih učenici prezentirali uz pisani materijal, plakate, modele, video uratke svakog bi ostavio bez daha i s osmjehom na licu! Zaključak: Naša znanost ide dalje!

PRIKAZ RADOVA:

OSNOVNE ŠKOLE – RAZREDNE NASTAVA – MIĆI

1.] Naziv rada: SAMOBORSKA SVJETLOST

OŠ Bogumila Tonija,Samobor

2.] Naziv rada: CRIKVA I MATKA

OŠ Vladimira Nazora, Crikvenica

3.] Naziv rada: ŽIVIMO U SVJETLU – SUNČEVA SVJETLOST U ZAGREBU

OŠ Ivana Meštrovića, Zagreb

OSNOVNE ŠKOLE – PREDMETNA NASTAVA – VEĆI

1.] Naziv rada: UTJECAJ SOLARNIH PLOČA NA UŠTEDU ELEKTRIČNE ENERGIJE U ŠKOLI

OŠ Vladimir Deščak, Sveta Nedjelja

2.] Naziv rada: OP-ART PO PULI

OŠ Vidikovac, Pula

SREDNJE ŠKOLE – GRANDI

1.] Naziv rada: UTRKA BOJA

Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab, Rab

2.] Naziv rada: TEMPUS PER LUCEM – VRIJEME KROZ SVJETLOST

Gimnazija Požega, Požega

3.] Naziv rada: ŠTO SE KRIJE IZA STAKLA?

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Pazin

4.] Naziv rada:  KOJE JE BOJE BAJKA NA DLANU?

Srednja škola Krapina, Krapina

5.] Naziv rada:  IZ KUTA FOTOGRAFIJE

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Zagreb

………………………

Dok su neki nakon natjecanja prošetali uz more, neki su se uključili u društvene igre koje im je pripremila udruga Zaigrana koza. Radost igre, druženja uz logičko zaključivanje.

I za kraj ništa drugo nego velike riječi našeg dragog matematičara prof.dr.sc. Mirka POLONIJA:

„Iskustvo nam govori da se mnogi slažu kako je matematika važna i vrlo ozbiljna znanost, korisna i primjenjiva u mnogim drugim znanostima, vještinama i inim ljudskim djelovanjima. Veoma rijetko će biti spomenuto da je matematika zabavna.“

Festival Matematičkog društva „Istra“ je dokaz da je Matematika i zabavna i da naši učenici mogu i žele razgovarati o i s Matematikom!

Za uspješnu realizaciju ovog projekta MDI se zahvaljuje sponzorima i donatorima: Grad Pula, Istarska županija, Zajednica tehničke kulture Grada Pule, Zajednica tehničke kulture Istarske županije, Hrvatsko matematičko društvo Zagreb, StudioXprint, Izdavačka kuća Školska knjiga, Izdavačka kuća Alfa, Izdavačka kuća Element, Udruga Zaigrana koza, Erste banka, Turistička zajednica Grada Pule. [ Izvor: porestina.info | Fotografije: porestina.info ]