Pljesak molim
■ EUROPSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA ZA DJEVOJKE [EGMO], PORTOROŽ, SLOVENIJA ■
Zlato, srebro i dvije bronce hrvatskim matematičarkama!
objavljeno: 18. travnja 2023.

Izvanredne vijesti stižu s Europske matematičke olimpijade za djevojke iz Portoroža u Sloveniji! Stella ČOLO, učenica IV. razreda Gimnazije F. Petrića iz Zadra osvojila je zlatnu medalju, prvu za Hrvatsku na ovom prestižnom natjecanju.

Marija Dora MARODI, učenica trećega razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec osvojila je srebro, a Lara SEMEŠ iz XV. gimnazije Zagreb i  Barbara KELAVA, iz Prve gimnazije Varaždin, zaslužile su brončanu medalju. Voditelji uspješne ekipe hrvatskih matematičarki u Sloveniji su bili Ivan Novak i Lucija Relić, a pohvale zaslužuju i svi mentori djevojaka.

U Portorožu je matematičke zadatke rješavalo 211 djevojaka, ali je u službenoj konkurenciji europskih zemalja nastupalo njih 150.

Naše predstavnice su ekipno osvojile 8. do 10. mjesta u službenoj konkurenciji 38 zemalja Europe, odnosno 11. do 14. mjesta u konkurenciji svih 55 država koje su imale svoje predstavnice.

Ovo je 12. EGMO, a Hrvatska sudjeluje od 2020. godine. U Portorožu smo tako zabilježili  najbolji rezultat od svih dosadašnjih nastupa Hrvatske. Čestitamo! [ IZVOR: Matematička natjecanja ]