Školska knjiga za vas
AKADEMIJA ZNANJA
Dobro slušanje ključ je kvalitetne komunikacije
objavljeno: 24. veljače 2021.

Kako predstaviti osobu koja je trostruki doktor znanosti, kreativni direktor, predavač, glazbenik, suvlasnik i programski direktor poslovne škole?  Upoznajte dr. sc. Nikšu Sviličića čija ćete predavanja uskoro moći slušati na trećem modulu Akademije znanja – Komunikacija i komunikacijske vještine.

Profesionalnu karijeru odlučili ste graditi u Hrvatskoj unatoč tomu što ste imali priliku predavati na najboljim svjetskim sveučilištima. Što za Vas znače predavanja na Akademiji znanja i suradnja sa Školskom knjigom te motivacija koju ćete pružiti mnogobrojnim učiteljima s područja cijele Hrvatske?

Tijekom profesionalne predavačke karijere imao sam priliku predavati na prestižnim institucijama, primjerice od Sveučilišta u Beču (1997.), prestižnog sveučilišta u Južnoj Koreji „KUTˮ – Korean Univesity of Technology (2001.), pa sve do Fulbrightove stipendije u SAD-u 2002. – 2004., predavanja na Ohio Universityju, Harvardu, MIT-u i drugim uglednim institucijama diljem SAD-a (2002. – 2004.). Ipak, oduvijek sam znao da ću se vratiti u Hrvatsku jer ostanak u inozemstvu (premda je bilo uistinu nevjerojatnih ponuda) nikada nije dolazio u obzir. Uživam u poslu kojim se bavim i u interakciji sa studentima i polaznicima specifičnih edukacija kao što je Akademija znanja. S obzirom na to da sam upoznat s idejom i silabusom projekta, od početka mi je cijela zamisao Školske knjige bila izvrsna i zahvalan sam što su me uvrstili među predavače jer mislim da na svojim predavanjima imam što reći našim polaznicima.

Jesu li komunikacijske vještine određena vrsta poveznice između raznolikih područja vašega profesionalnog i osobnog interesa kojima se, u rasponu od znanosti do umjetnosti, suvereno krećete? U čemu je moć kvalitetne komunikacije?

Kad bih morao odabrati jednu riječ kojom bih mogao na optimalan način objasniti u čemu je moć komunikacije, rekao bih da je to dobro slušanje. Nerijetko mudar slušač može minimalnom komunikacijskom energijom postići puno više od elokventnih ekscentrika…

Tijekom edukacije polaznicima ćete ponuditi širok spektar znanja, tehnika i metoda s područja komunikacije, prezentacije i percepcije. Možete li izdvojiti najzanimljivije teme kojima ćete se baviti?

Polaznici Akademije znanja nakon odslušane edukacije senzibilizirat će se za niz komunikacijskih „alataˮ i „instrumenataˮ koji će im u velikoj mjeri olakšati svakidašnju komunikaciju na više razina. Dobit će jasan uvid u moć prezentacijskih tehnika i načina kako se one primjenjuju ovisno o temi koja se obrađuje i auditoriju te niz drugih zanimljivih tema s područja komunikacijsko-prezentacijskih vještina.

Pobuditi i zadržati pozornost učenika za nastavne sadržaje nije nimalo jednostavno. Kakve mogućnosti nude tehnike P.O.P. i The Best te Ashova metoda o kojima će biti riječi na predavanjima?

Nude takve mogućnosti da će polaznici jedva čekati da ih primijene.

Stručnjak ste za subliminalne poruke, a ne krijete da se služite i tehnikama mentalizma zahvaljujući kojima možete, primjerice, čitati misli, odnosno pogoditi PIN kreditne kartice nepoznate osobe. Hoćete li u predavanja unijeti prstohvat mentalizma, odnosno podijeliti neke spoznaje i iskustva?

Na predavanju ćemo primijeniti „evidence based science factsˮ, dakle samo ono što je znanost utemeljila, a pozitivna praksa dokazala. A što se mentalizma tiče (a to je vrhunac persuazije), taj ćemo aspekt ipak ostaviti za neke neformalnije situacije, kada završe protuepidemijske mjere.

Na koje će načine novostečena znanja i vještine pomoći učiteljima u njihovu profesionalnom okružju i svakidašnjem životu izvan učionice?

Tako što će biti pozitivno senzibilizirani za niz novih spoznaja iz domene informacijsko-komunikacijskih znanosti koje ćemo praktično primijeniti i maksimalno približiti akutnim potrebama naših polaznika.