Školska knjiga za vas
■ INTERLIBER 2021. ■ STELLA COTTRELL: VJEŠTINE UČENJA || U PAVILJONU 5. U 15:00 SATI
Najbolji priručnik za brzo, jednostavno i svrhovito učenje
objavljeno: 13. studenoga 2021.

U moru vrijedne literature koja se preporučuje studentima ističe se priručnik Vještine učenja, svjetska uspješnica Stelle Cottrell, autorice mnogih međunarodnih uspješnica koje se prodaju u milijunskoj nakladi. Provjerene metode iskusne autorice utemeljene su na više od dvadeset godina iskustva u radu sa studentima i, zahvaljujući tim metodama, više je od milijun studenata uspješno završilo studij i naučilo – svrhovito učiti.

Kad je riječ o učenju, ne postoji samo jedan pristup koji bi odgovarao svima. No uz Stellu Cottrell – bivšu prorektoricu za učenje i poučavanje na Sveučilištu istočnog Londona i nekadašnju ravnateljicu Centra za cjeloživotno učenje Sveučilišta u Leedsu u Velikoj Britaniji – učenje sigurno postaje lakše, brže i ugodnije!

Zanimljiv i pristupačan priručnik te autorice, koji je prevela Dubravka Pleše, pokazuje studentima kako mogu prilagoditi učenje vlastitim potrebama da bi poboljšali ocjene, izgradili samopouzdanje, preuzeli nadzor nad svojim uspjehom, imali koristi od studija i povećali mogućnosti svojeg zapošljavanja. Knjiga Vještine učenja priprema studente za sve što ih čeka prije sveučilišnog studija, tijekom njega i nakon što ga završe.

U predgovoru knjige Vještina učenja autorica Stella Cottrell otkriva što je naučila o studentima prije nego što im je, u svojim uspješnicama, približila umijeće učenja. „Oduvijek me zanimalo što potiče osobni uspjeh te što je razlog koji mnoge studente sprječava da taj uspjeh postignu. Radila sam s tisućama studenata u raznovrsnim institucijama – na sveučilištu u Oxfordu i u siromašnim višim školama, na modernim sveučilištima, kao i na onima koja su usmjerena istraživanju, sa studentima koji su tek počeli studirati pa sve do onih koji su pripremali doktorat.

Otkrila sam da studenti, bez obzira na to jesu li iznimno uspješni ili im prijeti opasnost da padnu godinu, sa sobom donose iskustva, stajališta i navike koje im crpe energiju i entuzijazam. Ako i nisu bili lošiji od prosjeka, služili su se neučinkovitim strategijama učenja koje su im oduzimale previše vremena ili zazivale stres, dosadu i zbunjenost”, napominje autorica toga nadahnjujućeg djela.

Kako se priručnici o vještinama učenja ponajprije usredotočuju na uzak raspon vještina kao što su čitanje, pisanje i bilježenje, Stella Cottrell je sa studentima razvila širu lepezu tema, koje se obično ne smatraju dijelom tradicionalnih vještina učenja. To su, primjerice, vjera u sebe, pamćenje, osobni angažman, svladavanje zapreka prema uspjehu, postavljanje ciljeva, potpora kolega, nošenje sa stresom, personaliziranje učenja i druge. Priručnik Vještine učenja bavi se svim tim važnim temama, ali i novim, kao što su viši stupanj aktivnog sudjelovanja, osobna odgovornost, društveno učenje i potpora kolega.

SADRŽAJ KNJIGE

Dopunjeno peto izdanje priručnika Vještina učenja sadržava:

♦♦ poglavlja o svim temeljnim vještinama učenja uključujući istraživanje, kritičko razmišljanje, upute za ovladavanje akademskim pismom, ponavljanje naučenoga gradiva, ovladavanje vještinom timskog rada, prepoznavanje vlastitih „slabih” točaka i rad na njima, planiranje budućnosti i stjecanje vještina važnih za dobivanje posla iz snova

♦♦ ilustracije i zanimljivo vizualno oblikovanje koje potiče pamćenje i utvrđivanje naučenoga te građu čini pristupačnijom, zabavnijom i zanimljivijom 

♦♦ nova poglavlja dragocjena za mlade ljude bombardirane mnoštvom (ne)potrebnih informacija u ovom digitalnom dobu koje otkrivaju načine kako se nositi sa stresom, svladati blokade u učenju i razvijati kritičko razmišljanje tijekom slušanja

♦♦  izvrsne i dobrodošle savjete i upute za pisanje eseja i diplomskog rada te razvijanje interkulturne kompetencije.

SAMOPROCJENA | Deset zlatnih pravila

Ova »zlatna pravila« uvelike vam povećavaju izglede da položite kolegij i pritom izbjegnete bilo kakve probleme. Možda vam se čine samorazumljiva, ali mnogi studenti s njima imaju problema. KLIKNITE!