Učitelji stvaraju
OŠ DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, KNIN ■ OŠ JOSIPA VERGILIJA PERIĆA, IMOTSKI
e-Twinning projekt „Igram se i učim“
objavljeno: 20. lipnja 2021.

Zamisao je o pokretanju projekta došla na temelju činjenice da je igra najprirodnija dječja aktivnost, sastavni je dio života svakog pojedinca. Igrom djeca najbrže i najlakše uče, igra je izvor sreće, zabave i pomoć u učenju. Igra u nastavi učenike motivira za rad i pomaže im pri usvajanju sadržaja.

Za današnje je učitelje veliki izazov nastavu učiniti zabavnijom, zanimljivijom i dinamičnijom kako bi što više olakšali učenje i svoj rad učinili uspješnijim i manje stresnim za sebe i učenike.                                                                              

Ciljevi su projekta: poticati učenike na međusobno upoznavanje i razvijanje prijateljstva i suradnje,  razvijati sposobnosti učenja, komunikacije i istraživačke vještine, razmjenu informacija i virtualnu suradnju, steći i razviti vještine uporabe IKT-a, stjecati nova znanja iz svih predmeta razredne nastave, poticati suradnju među partnerskim školama, poticati multidisciplinarnost u nastavi.

Projektom smo htjeli pticati i razvijati: kompetencije u jezično-komunikacijskom području, matematičke vještine, suradničko učenje, socijalne vještine, tjelesno-zdravstveno područje, umjetničko područje, primjenu IKT-a u nastavi, komponente građanskog i ekološkog odgoja i obrazovanja.

Ovaj je međunarodni projekt započeo u rujnu 2020. i trajat će do kraja školske godine. U projekt se uključilo 72 učitelja iz osam država.

SVE  AKTIVNOSTI  NAŠEG PROJEKTA MOŽETE VIDJETI OVDJE

 Svaki je projektni partner tijekom školske godine s učenicima trebao provesti projektne aktivnosti i prezentirati ih na Twinspaceu.

Cilj je uključiti što više nastavnih predmeta,  a ako je moguće, uključiti i ostale učitelje, koji predaju našim učenicima, te povezati nastavne sadržaje. Projektne se aktivnosti trenutno privode kraju, učitelji kreiraju zajedničku kolekciju omiljenih igara njihovih učenika i vrše vrednovanje projekta.

Ocjene su učenika i učitelja za sada izvrsne i vjerujemo da se projekt nastavlja i sljedeće godine novim igrama u nastavi.

■  Autorice projekta: Mira Radović, učiteljica savjetnica, OŠ Domovinske zahvalnosti, Knin |  Katija Nikolić, učiteljica mentorica, OŠ Josipa Vergilija Perića, Imotski ■