Učitelji stvaraju
OŠ KRALJA TOMISLAVA, NAŠICE
I ove godine mnoštvo zanimljivih projekata
objavljeno: 26. svibnja 2022.

Nakon prošlogodišnjih uspješno provedenih projekata i ove su se godine učenici 4.a razreda upustili u nove izazove. Lako je bilo organizirati i proslaviti 100. dan u školi. Međunarodni je to projekt autorice Sandre VUK koji se obilježava sredinom veljače nizom zanimljivih aktivnosti: izrada logo projekta, osmišljavanje pjesmice od 100 stihova, rješavanje 100 zadataka iz geometrije,izrađivanje umne mape od 100 riječi na temelju povijesnih sadržaja, prikazivanje modnih kreacija koje su se nosile u Našicama prije 100 godina.

Kako su brinuli o svom zdravlju, pokazali su projektom Dani jabuke – Dani zdrave hrane autorice Sandre Vuk. Učenici su naučili nešto više o važnosti voća te poboljšanju kvalitete života jedenjem jabuka u skladu s narodnom izrekom Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. Pregled svih aktivnosti nalaze se OVDJE.

Učiteljica je u svakodnevni rad s djecom uključivala igru jer je baš igra ključ za zdrav i kvalitetan život u prirodi i mogućnost slobodnog istraživanja okoliša. Često smo igrali jezične igre, večer matematike bila je obojena igrom, bilo je i igara asocijacije, play day te igrara na otvorenome u našemu školskom dvorištu. Sve su aktivnosti obavljene uspješno s pomoću projekta Igrom do znanja i zabave autorica Ivane Frančić i Renate Posavec.

Samopouzdanje smo vježbali projektom Memento prijateljstva 8 autorice Sandre Vuk. Ostvarene su zanimljive radionice razvijajući socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samostalnost, međusobno poštovanje, temeljne humane vrednote, prijateljstvo i nenasilje, pravednost i empatiju.

Svi su zbog pandemije bili primorani napraviti veliki digitalni skok koji se pokazao iznimno važnime. Veća upotreba digitalnih alata znači i veću izloženost mrežnim rizicima. Svi smo suočeni s pitanjem kako maksimalno iskoristiti mogućnosti koje nam donosi digitalno okruženje i pritom ublažiti negativne nuspojave: kibernetički kriminal, narušavanje privatnosti, dezinformacije, govor mržnje. Povodom projekta Dan sigurnijeg interneta autorice Darije Kager u 4.a razred došli su predstavnici Crvenoga križa i održali radionicu Mišica Milica.

Da učenici vole ući u bajkovit svijet priča i bajka, pokazali su projektom Hrvatska bajkovnica 5 autorica Petrunjele Krajačić i Nevenke Dimač. Povodom tjedna bajka, koji se tradicionalno održava u Osnovnoj školi kralja Tomislava Našice, učenici su čitali i analizirali bajku Šuma Striborova I. B. Mažuranić te ju na kraju i dramatizirali.

Bilo je veliko zadovoljstvo sudjelovati u projektima Na putu dobrote autorice Sandre Vuk, U svijetu književnih umjetnika autorica Brankice Habuzin i Angeline Jakopin Vuk, Uz čitanje riječi rastu autorica Ljiljane Marinjak, Marije Bulut Lukačević i Monike Mužar Kos te U svijetu likovnih umjetnika 4 autorice Sandre Vuk. Proučavajući biografiju našičkih književnika, učenici su dramatizacijom uspješno izveli monologe sljedećih poznatih književnika: A. G. Matoša, Antuna Gardaša, Stjepana Tomaša i Julijane Matanović te na taj način bogatili svoj rječnik, izgrađivali kulturu čitanja te razvijali čitateljsku vještinu i kritičko mišljenje. Rad će biti predstavljen u lipnju 2022. na mrežnoj stranici Našički spomenar. Uz književne učenici 4.a vole i likovne umjetnike. Tako smo se odvažili stvarati likovna djela prema slikarskom rukopisu Mondriana, Kandinskoga, Polloka, Kleea, van Gogha, Kusume i drugih.

■ Piše: Ljiljana Kubaša, učiteljica savjetnica  | OŠ kralja Tomislava,  Našice ■