Učitelji stvaraju
OŠ EUGENA KUMIČIĆA SLATINA
Naš „Kutak za čitanje“
objavljeno: 3. ožujka 2021.

Poticaj i razvoj kulture čitanja osnovni je preduvjet odgoja i obrazovanja, a 2021.  godina je i proglašena godinom čitanja u Hrvatskoj. Ipak, u današnje vrijeme zabrinjava činjenica da učenici sve manje čitaju. S namjerom poticanja kulture čitanja u Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina uređen je i opremljen Kutak za čitanje.
Zajedničkim trudom učiteljice hrvatskoga jezika Ivane Strupar, učiteljice likovne kulture Dijane Juren i marljivih učenika uređen je maštovit i ugodan kutak gdje učenici mogu čitati knjige, slušati pripovijedanje priča, održavati satove djela za cjelovito čitanje te kvalitetnije provoditi svoje slobodno vrijeme u školi.

Kutak je opremljen pričama, slikovnicama, časopisima, a tu su i jastučići, vreće za sjedenje i fotelja pa tako učenici druženjem i igrom razvijaju kulturu čitanja.

Učenici često provode sat Hrvatskog jezika sa svojom učiteljicom Ivanom Strupar u Kutku za čitanje. U poticajnom okruženju učenici slušaju, čitaju i interpretiraju djela za cjelovito čitanje. Na taj način vježbaju razvoj osnovnih jezičnih vještina – slušanje, govorenje, čitanje i pisanje. Nakon interpretacije pojedinog književnog djela slijedi i igra koja je neizostavni čimbenik učenja, ali i poticanja čitanja.

Igrom i druženjem te čitanjem učenici povećavaju toleranciju i emocionalnu inteligenciju, upoznaju načine za uspješno razumijevanje međuljudske komunikacije i uspješnije rješavanje konflikata te im je Kutak za čitanje jedan od omiljenih kutaka u školi.

■ Piše:  Ivana Strupar, učiteljica hrvatskoga jezika | OŠ Eugena Kumičića Slatina ■