Učitelji stvaraju
OŠ TIN UJEVIĆ, OSIJEK
Naš projekt „Božićna bajka“
objavljeno: 16. prosinca 2020.

Projekt „Božićna bajka“ polugodišnji je projekt koji je osmislila i provela prof. Jasminka Vrban sa svojim šestašima u OŠ „Tin Ujević“ u Osijeku.

Cijelo su polugodište marljivi šestaši, tinovci, proučavali bajke s različitih strana svijeta kako bi ne samo razvili čitalačku pismenost nego i izmamili osmijehe na lice u ovo sumorno vrijeme.

Autorskoj ideji prof. Jasminke Vrban priključila se i prof. Slavica Šakić-Matić sa svojim učenicima.

Projektom se želi produbiti zanimanje za različite kulture, narode i različite načine pojašnjavanja temeljnih ljudskih vrijednosti te proučiti i upoznati bajke iz različitih dijelova svijeta.

Učenici su čitali i proučavali bajke dalekih, ali i bližih zemalja, naroda pa tako upoznali perzijske, japanske, norveške i egipatske  bajke. Samostalno su odabirali najljepše bajke, razmjenjivali dojmove i ideje. Potraga za „najboljom“ bajkom trajala je dva mjeseca. Prekopavale su se kućne i bakine police s knjigama, posjećivale školska, gradska pa i Sveučilišna knjižnica Osijek. Istraživale su se bajke na internetu.

Ovim se projektom željelo potaknuti razvoj čitalačke pismenosti, a načini učenja bili su: aktivno slušanje, online komuniciranje, rasprave, diskusije. Pri radu su  korištene metode istraživačkog rada, dramskog i scenskog izražavanja, izrada kostima i rekvizita, snimanje kamerom.

Kako nas pandemija i online nastava nisu spriječile, videoputem su organizirane rasprave i diskusije. Potom je slijedila obrada teksta te „prebacivanje“ u ja-oblik pripovijedanja nakon što je odabran lik iz bajke, najčešće glavni. Našim su bajkama tako prošetali norveški bradonje Hokeni, egipatska božanstva, perzijske Naranče, djevojke, hrvatska malena vila te mjesečeva družina, talijanski kraljevići koji su zaljubljeni u tri šipka, indijski siromašci koji traže svoju sudbinu, norveške proždrljive mačke, kineske prognane kraljevne, kineski ribari i mnogi drugi neobični likovi.

Učenici su se uživjeli u izabrani lik i ja-oblikom pripovijedanja ispričali i približili svojim vršnjacima, ali i drugim gledateljima, brojne bajke online putem kako bi doprli do širokog kruga gledatelja, ali i poštovali sadašnju tešku situaciju pa i uljepšali nekome završetak dana, Božić i zaželjeli svima ugodne snove uz naše bajke!

■ Piše: Jasminka Vrban, prof. hrv. jezika, učitelj savjetnik ■  OŠ „Tin Ujević“ Osijek ■