Učitelji stvaraju
OSNOVNA ŠKOLA KNEŽEVI VINOGRADI
Nastajanje šumskog vrta – misli globalno, djeluj lokalno…
objavljeno: 17. studenoga 2020.

Osnovna škola Kneževi Vinogradi nalazi se u srcu Baranje podno Banske kose okružena velikim i prekrasnim školskim parkom koji se prostire na 10 300 m2 u kojemu obitavaju brojne biljne i životinjske vrste. Posebno smo ponosni na brojne ptičje vrste i vjeverice koje nesmetano stanuju u krošnjama drveća parka.

U školi njegujemo vrijednosti poput multikulturalnosti i tolerancije, a naše učenike od prvog razreda učimo održivom razvoju i čuvanju okoliša. Ponosni smo vlasnici nagrade Hrvatske televizije „Najljepši školski vrtovi“ 2019., kada smo proglašeni među tri najljepša školska vrta.

Tijekom prošle školske godine prijavili smo se na natječaj „LORA-laboratorij održivog razvoja“. To je projekt kojim se udruga Bioteka sa svojim partnerima priključila UN-ovoj inicijativi. Njime se planiraju osmisliti i izraditi obrazovni programi za održivi razvoj koji će se provoditi u 21 osnovnoj školi na području cijele Republike Hrvatske te u tri partnerske udruge.

Projektom je planirano da učenici u svojim školama sudjeluju u istraživačkom i praktičnom samostalnom projektu za održivi razvoj pod vodstvom svojih profesora i projektnih mentora. Naša škola predstavlja Osječko- baranjsku županiju.

Projekt smo nazvali „Velika djela malih ljudi“. U projektnom timu se nalaze nastavnici naše škole: Vedran Hozjan, Monika Samardžić, Dunja Kufner, Dajana Dumančić i Maja Lesjak. U projektu sudjeluju brojni vanjski suradnici i volonteri, 40 učenika i roditelji.

Glavna ideja projekta je nastajanje šumskog vrta u kojemu bismo objedinili sve elemente permakulture: vrt, grmlje, drveće, travu, cvijeće i kukce kao dio zdravog, korisno i svrsishodno uređenog školskog okoliša.

„Nema stvari koja bi bila tako vrijedna poučavanja kao priroda.“

Nikola Tesla

Za šumski vrt smo se odlučili zbog idealnih prirodnih uvjeta koji uključuju veliku šumsku površinu, kvalitetno tlo i klimu. Šumski vrt je vrt u kojemu biljke koriste jedna drugoj kao u prirodnoj šumi. Na primjer, biljka koja voli sjenu raste ispod voćke gdje uspijeva u hladnijem tlu. Penjač koristi stablo drveta za potporu. Biljke koje pokrivaju zemlju sprečavaju gubitak vlage iz tla zaustavljaju zadržavanje korova. Biljke za fiksiranje dušika povećavaju plodnost uzimajući dušik iz zraka čineći ga dostupnim u tlu drugim biljkama.

Naš šumski vrt nalazi se u dijelu parka koji ima rjeđu gustoću krošnji i travnato tlo u kojemu smo predvidjeli postaviti povišene gredice za povrće, grmlje, drveće i cvjetnu gredicu za privlačenje kukaca oprašivača.

Kroz vrt će voditi utabane stazice posipane korom i drvenim oblutcima, a uz rubove parka, uz kanal i uz stabla ćemo posaditi biljke šumarice poput ciklame, čemerike, ukrasne koprive, jaglaca, pustikare, visibabe, vlasulje i paprati. U parku će se zasaditi crveni i bijeli dud, jabuka, kruška, lijeska, šljiva, orah, višnja, trešnja, ribiz, kupina, malina, drijen i jarebika. U cvjetnoj gredici će se nalaziti suncokret, uresnica, cinija, kadifica,neven, boreč i dragoljub.

Podloga povišenih gredica je sječika i piljevina, zatim mreža te mješavina zemlje i komposta. Ujesen smo zasadili salatu, luk i jagode, a u proljeće ćemo posaditi rajčicu i papriku te posijati špinat, krastavce, bob i grašak.

U nastajanju povišenih gredica i šumskog parka su nam pomogli naši partneri: Kneževi Parkovi d.o.o., komunalna tvrtka Općine Kneževi Vinogradi, OPG Sklepić i OPG Dropulić Domagoj. Sadnice grmlja i drveća su nam donirali i roditelji naših učenika.

U sklopu projekta smo imali i brojne edukacije i radionice:

■  Edukacija o održivom razvoju- što je i je li primjenjiv u našoj školi | Vedran Hozjan,

■  Edukacija o permakulturi | OPG Dropulić,

■  Radionica – izrada sapuna | OPG Sklepić,

■  Svijet rajčica- važnost sadnje različitih sorti | Dražen Karačić-Šoljić,  i

■  Zdrava prehrana | Udruga Celivita, dr. sc. Ivana Jovanova.

Tijekom realizacije projekta osnovali smo školsku zadrugu Suljošanka koja će okupljati učenike i učitelje naše škole kako bi svojim radom i aktivnostima poticali, proizvodili i promovirali održivi razvoj, poduzetništvo i kreativnost u školi i lokalnoj zajednici.

Naš projekt je usmjeren prema našim učenicima, njihovim obiteljima i cjelokupnoj lokalnoj zajednici. Šumski vrt neće biti ograđen te će ga svi koji žele uživati u njegovim plodovima moći posjetiti. U vrtu će se nalaziti drvene pločice s nazivima biljaka i pločice s eko porukama koje će biti postavljene u svrhu dobronamjerne prevencije i zaštite šumskog vrta.

Nadamo se da će naš školski šumski vrt učenicima biti dojmljiv i da će ih motivirati na razgovor o dobrobitima vrtlarenja te da će širiti eko poruku svojim obiteljima i prijateljima.

Osim što ćemo uživati u predivnom pogledu na zelenilo i konzumirati provjereno organsko voće i povrće, rad u vrtu će nas činiti sretnijima. Naime, znanstvenici su otkrili da se u tlu nalazi bakterija Mycobacterium vaccae koju ljudi tijekom obrađivanja tla udišu, a ona ima slične učinke na raspoloženje kao terapija. Strastveni vrtlari će se složiti da je upravo njihov vrt prava mala oaza sreće, a fizički posao u vrtu nije naporan, već smanjuje stres i utječe na bolje raspoloženje i zdravlje.

Zato, krenimo zajedno putem zdravlja i sreće…

■ Piše: Dunja Kufner, učiteljica u zvanju savjetnika ■ OŠ Kneževi Vinogradi, Kneževi Vinogradi ■  Duži niz godina vodi dodatnu skupinu Mali prirodoslovci s kojom ostvaruje razne školske i izvanškolske projekte. U nastavi posebno potiče interdisciplinarnost, suradnju u kolektivu i lokalnoj zajednici te timski rad. ■  Učenike potiče na učenje otkrivanjem, analizu, istraživanje, primjenu inovativnih metoda poučavanja i korištenju digitalnih alata u nastavi  ■