Učitelji stvaraju
OŠ IVANE BRLIĆ–MAŽURANIĆ, ORAHOVICA
STEM tjedan, naš projekt
objavljeno: 15. svibnja 2022.

U OŠ Ivane Brlić–Mažuranić Orahovica proveli smo projekt STEM tjedan u svrhu popularizacije znanosti edukativnim radionicama iz nastavnog područja STEM predmeta.

Učenici su u edukativnim i znanstvenim radionicama učenjem i aktivnim istraživanjem, kreativnim izražavanjem, igrom i zabavom usvajali odgojno–obrazovne ishode nastavnih predmeta Matematike, Fizike, Kemije, Biologije i Tehničke kulture uz uporabu IKT-a.

Na taj su način spoznali prirodne zakonitosti kao i svakodnevnu uporabu tehnologije u svom okruženju, ali i razvijali komunikacijske i socijalne vještine.

U tom su se našem STEM tjednu edukativne radionice odvijale po danima i predmetima na način jedan predmet – jedan dan. Predstavljen je i plakat i interaktivna kućica naziva Bior  (Biosigurnost i biozaštita Orahovica) kojima su se predstavili učenici naše Škole na međužupanijskoj smotri učeničkih radova Biosigurnosti i biozaštite.

Nositeljice su projekta bile učiteljice Martina Božičević, Nevija Brstilo, Ljiljana Macanić, Vesna Šimon, Sara Špiranec i Svjetlana Urbanek, a svaki nam je dan učiteljica Ana Dorić. bila tehnička podrška.
U provedenim radionicama sudjelovalo je 329 učenika pa pogledajmo što smo sve radili.

1. DAN, 25. travnja 2022., ponedjeljak

Dan se fizike predstavio učenicima četvrtih razreda matične škole i PŠ Nova Jošava  radionicom Elementi strujnog kruga. Učenici su upoznali strujni krug elementima, potencijalnim opasnostima i mjerama zaštite u kućanstvu, školi i okolini razvijajući pri tome komunikacijske i suradničke kompetencije. (učiteljica Nevija Brstilo)

2. DAN, 26. travnja 2022., utorak

Dan se kemije i biologije predstavio učenicima sedmih razreda radionicom Izrada sapuna. Kod učenika su se razvijali interesi za sadržaje iz kemije i biologije, povezivanje teoretskog znanja s praktičnim radom te razvijanje praktičkih vještina aktivnostima proizvodnje sapuna. (učiteljice Ljiljana Macanić i Martina Božičević)

3. DAN, 27. travnja 2022., srijeda

DAN se MATEMATIKE predstavio učenicima osmih razreda i učenicima od prvog do trećeg razreda matične škole i PŠ Nova Jošava radionicom Zabavna matematika. Učenici su osmih razreda izrađivali 11. Arhimedovo tijelo dok su učenici od prvog do trećeg razreda slagali Hanojske tornjeve. Koristili su se višim razinama kognitivnih procesa, razvijali sistematiku i kreativnost, timski surađivali i komunicirali.

4. DAN, 28. travnja 2022., četvrtak

Dan se tehničke kulture predstavio učenicima šestih razreda radionicom Izrada igračke. Radionica je obuhvatila aktivnosti obrade materijala i izrade tehničke tvorevine kao i izradu igračke 3D printerom. Učenici su upoznali elemente zaštite na radu pri rukovanju alatima, održivom razvoju i odlaganju otpada. (učiteljica Svjetlana Urbanek)

5. DAN, 29. travnja 2022., petak

Dan se prirode i biologije  predstavio učenicima petih razreda radionicom Izrada oznake za knjige i mikroskopiranje. Radionica je obuhvatila izradu oznaka za knjige s pozitivnim citatima o prirodi uz korištenje prešanog aromatičnog i ljekovitog bilja te mikroskopiranje bilja. Kod učenika se potaknula briga o prirodi, a prešano ljekovito i aromatično bilje korišteno u izradi mogu determinirati što će im u budućnosti pomoći u pronalasku takvih biljaka u prirodi. (učiteljice Martina Božičević i Ljiljana Macanić)
Prema rezultatima evaluacije provedene među učenicima nakon radionica, možemo samo reći: Vidimo se i dogodine!

■  Piše: Svjetlana Urbanek, prof. | OŠ Ivane Brlić–Mažuranić, Orahovica ■