Važni datumi u godini
SVJETSKI DAN UČITELJA
Zašto trebamo zahvaliti svojim učiteljicama i učiteljima?
objavljeno: 5. listopada 2022.

Kao što je ugledni novinar i voditelj nacionalnih večernjih vijesti Dan Rather rekao: „San – u najvećem broju slučajeva – počinje s učiteljem koji vjeruje u tebe, koji te vuče, i gura, i vodi na sljedeću razinu bockajući te pritom s vremena na vrijeme oštrim štapom koji se zove istina.“

Na čemu sve zahvaljujemo svojim učiteljima i učiteljicama? Koliko toga lijepoga što nosimo i cijenimo kao najvrjedniju poputbinu, i što nas vodi poput zvijezde vodilje, dolazi iz onih trenutaka u djetinjstvu koje smo proveli sa svojim učiteljem ili učiteljicom?

Poneki odgovor moguće ćete naći u tekstu u nastavku koji potpisuje sveučilišni profesor i prodekan Učiteljskoga fakulteta u Teksasu Roy Hurst.

Članak World Teachers’ Day: Why We Should Thank Our Educators objavljen je na portalu  The University of Texas Permian Basin.

Svake godine 5. listopada dan je kada je prigoda izraziti iskrenu zahvalnost našim učiteljicama i učiteljima.

Od 1994. godine na Svjetski dan učitelja slavi se učiteljski naporan rad, predanost te nezamjenjiv doprinos cjelokupnomu društvu.

San počinje s učiteljem…

Svi su odrasli, a osobito roditelji, na mnoge načine i učitelji, no oni koji izabiru nastavni rad kao svoje zvanje, imaju osobito utjecajnu ulogu te zaslužuju naše najdublje poštovanje i zahvalnost. Obrazovanje je jedan od temeljnih stupova slobodnoga društva, a učitelji su srce toga temelja.

Kao što je ugledni novinar i voditelj nacionalnih večernjih vijesti Dan Rather rekao: „San – u najvećem broju slučajeva – počinje s učiteljem koji vjeruje u tebe, koji te vuče, i gura, i vodi na sljedeću razinu bockajući te pritom s vremena na vrijeme oštrim štapom koji se zove istina.“

Veliki učitelj utječe na život svojega učenika – unutar i izvan učionice.

Poučavanje proizlazi iz strasti i posvećenosti

Učitelji poučavaju zato što im je stalo.

Poučavanje je profesija koja se temelji na strasti i predanosti, kao i na potrebi pružanja pomoći mladim ljudima tijekom njihovih priprema za budućnost – za njihovu budućnost, ali i za našu.

Učiteljima ne smije biti stránâ empatija, prilagodljivost, suosjećajnost, strpljivost, posvećenost i izdržljivost. Učitelji vjeruju da svako dijete u sebi krije nešto posebno ili, riječima pjesnika Roberta Frosta: „Nisam onaj koji poučava, nego onaj koji bûdî.“

Mnogi učitelji svoj posao doživljavaju pozivom

Poput poljodjelaca, učitelji su optimisti jer vjeruju da će sjemenke koje su danas spustili u zemlju obilno roditi u budućnosti.

Malo ih je koji su u učiteljskome poslu radi novčanih nagrada. Nastavljaju iz godine u godinu zbog ljubavi mladih ljudi, a nagrada im je što mogu biti svjedoci njihovu rastu i odrastanju.

Rade upravo taj posao jer u njemu osjećaju – ne posao – nego poziv.

Pronalaze rješenja u nemogućim situacijama

U ovim izazovnim vremenima učitelji – od kojih su mnogi i sami roditelji djece školske dobi – nastoje svoje učenike dovesti do obrazovnih postignuća dok im istodobno žele pružiti sigurnost, zaštitu te mirno i zdravo okružje.

Učitelji su u proteklome razdoblju brodili nemirnom pučinom nošeni između daljinskoga poučavanja, zatvaranja i otvaranja škola, dvostrukoga (tzv. hibridnoga) poučavanja, ublažavanja praznina u učenju, podupiranja onih najranjivijih, i još mnogo toga. Oni su pokazali da pronalaze rješenja u nemogućim situacijama, upravljaju događajima u kakvima se nikada prije nisu našli i usprkos svemu sigurno koračaju u nove susrete.

Osiguravaju uvjete u kojima njihovi učenici mogu učiti

Albert Einstein svojedobno je rekao: „Nikad ne poučavam svoje učenike. Samo osiguravam uvjete u kojima oni mogu učiti.“

Svakoga dana, iz jutra u jutro, učitelji rano ustaju, dolaze u učionice i osiguravaju uvjete u kojima njihovi učenici mogu učiti.

Zbog svega toga, a i zbog svega onoga što ovdje nije spomenuto, najmanje što možemo učiniti jest od srca im – i ne samo danas – kazati:

Hvala vam, dragi učitelji.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana Mostarkić ■ tekst je mjestimice uređen i prilagođen, a izvornik možete pronaći na poveznici koja se nalazi na kraju ove napomene ■ Roy Hurst – sveučilišni profesor i prodekan Učiteljskoga fakulteta u Teksasu SAD: UTPB – mrežne stranice sveučilišta The University of Texas Permian Basin ■ izvornik: www.utpb.edu