Nastava na daljinu
KAD SE NAĐU PRAVI LJUDI NA PRAVOM MJESTU
Kako je Webučionica Sandre VUK pomogla stotinama nastavnika u školi na daljinu
objavljeno: 2. lipnja 2020.

Zahvaljujući eTwinningovom projektu Webučionica dvije osnovne i jedna područna škola postale su značajna karika u lancu prenošenja digitalnih znanja i vještina u Hrvatskoj i regiji. Udruženim su snagama učitelji sudionici eTwinningovog projekta iz Osnovne škole Sveta Nedelja, Osnovne škole Milana Langa iz Bregane i Područne škole Strmec samo u travnju održali više od 60 webinara, s prosječnom posjećenošću od 450 do 660 prosvjetnih djelatnika iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Svi su webinari snimljeni i javno dostupni na web stranici projekta – Webučionica.

„Posebno smo ponosni što su mnogi učitelji razredne nastave ušli u informatičke učionice i s učenicima provodili aktivnosti koje su usvojili u Webučionici. U drugom ciklusu Webučionice učitelji su se odvažili i počeli i sami prikazivati primjere svoje digitalne prakse i poučavanja u učionicama. U trećem su se ciklusu u Webučionicu uključili gosti predavači koji su vrsni znalci u korištenju pojedinog web alata“, kaže Sandra VUK, autorica projekta.

Nositeljice projekta su učiteljice Lana JAGER, Lidija CVETKO, Sanja MARIČEVIĆ i Nevena PETROVIĆ.

MULTIPLICIRANJE STEČENIH ZNANJA I VJEŠTINA PUTEM ETWINNING ZAJEDNICE

Projektom Webučionica predviđena je implementacija seta aktivnosti usmjerenih na obrazovanje, informiranje i jačanje zajedništva te suradnje odgojno-obrazovnih djelatnika u području digitalnih tehnologija kroz međugeneracijsku solidarnost.

„Kada je zbog situacije s koronavirusom nastava iz učionica doslovno preko noći prebačena u virtualno okruženje, shvatili smo kako je to trenutak da znanja i vještine iz Webučionice podijelimo sa širokom prosvjetnom zajednicom kako bi lakše i učinkovitije provodili nastavni program i pritom stjecali znanja i vještine čija će primjena dugoročno unaprijediti kvalitetu i učinkovitost obrazovanja“, objašnjava autorica projekta.

Naime, nastavnici su kroz Webučionicu upoznali digitalne alate za kreiranje i dijeljenje sadržaja, međusobnu suradnju i komunikaciju s učenicima i drugim kolegama. Doznali su kako uz pomoć tehnologije pratiti i vrednovati učenike u vrijeme nastave na daljinu. Iskusili su kako igrifikacija učenja može biti kreativna i djelotvorna metoda prijenosa znanja.

Osim toga, razvijanje socijalnih vještina putem umrežavanja sudionika i rada u timu uvelike pomaže promoviranju digitalnog građanstva radi lakše razmjene iskustva i primjera dobre prakse.

ZAJEDNIČKA SURADNJA KROZ RAZMJENU ISKUSTVA I PRIMJERE DOBRE PRAKSE

VAŽNOST WEBUČIONICE ZA USPJEŠNU ONLINE NASTAVU PREPOZNALO JE I MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Projekt Webučionica počeo je u lipnju 2019. godine na platformi eTwinninga gdje se učilo o digitalnim vještinama i mogućnostima uz pomoć webinara i videokonferencija. U samo mjesec dana broj pratitelja i korisnika projekta narastao na 100 osoba, a zbog kontinuiranog rasta broja korisnika Carnet je Webučionici omogućio virtualnu sobu za web-educiranje.

Nakon što je brojka narasla na 300 polaznika sudionici projekta u listopadu 2019. dobili su dopuštenje da preko platforme Etta  webinare vode kao interdisciplinarne.

Dobrobiti ovog projekta za unaprijeđenje digitalnih vještina prosvjetnih djelatnika prepoznalo je resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je sudionike u studenome 2019. uputilo da dio webinara održavaju preko sustava EMA.

Riječ je o sustavu u sklopu projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot-projekt)“ čija je svrha organizacija edukacija za veći broj korisnika.

Pomoću EMA-e predavači i organizatori edukacija mogu uz nekoliko klikova doprijeti do velikog broja zainteresiranih polaznika koji kroz različite edukacije mogu obogatiti i proširiti svoje profesionalno i osobno znanje.

■  IZ DRUGIH MEDIJA ■ mobilnost.hr

NASTAVA NA DALJINU [1. DIO] Webučionica – Web alati za pomoć u nastavi na daljinu

NASTAVA NA DALJINU [ 2. DIO ]Webučionica – Web alati koji vam mogu koristiti

Ponosni smo što je Sandra VUK kolumnistica Školskog portala već 250 tjedana.