Učitelji stvaraju
OŠ FRANA KRSTE FRANKOPANA, KRK
Oživljena slova pričaju priče
objavljeno: 29. studenoga 2021.

Rad u školi ne smatram pravim poslom, nego dobrom zabavom. Za svoje učenike smišljam priče, glumim, razgovaram, istražujem, vježbam, sviram, pjevam, crtam, slikam… Svakog dana u mom umu rađa se mnogo novih i sve boljih ideja. Ne volim ponavljati stare obrasce. Njegujem vlastite ideje, razvijam ih te ih neprestano prerađujem i dorađujem.

Smatram da moj zadatak nije samo naučiti djecu čitati, pisati i računati, nego da im treba pružiti što je više moguće informacija o svijetu koji ih okružuje i u koji stupaju, razvijajući pritom njihovo kritičko promišljanje i kreativnost.

Tako sam prije desetak godina u rukama držala knjižicu „Slovograd” Željke Horvat-Vukelja u kojoj je autorica ispričala priču o svakom slovu i na taj ih način pokušala približiti učenicima. Ideja mi se svidjela. Odlučila sam od debljeg papira napraviti svako slovo, oživjeti ga i ispričati priču iz njegove perspektive. Sa svakom sljedećom generacijom napravim novu promjenu. Priča od prošle generacije jest zastarjela ili je nova verzija bolja od stare. Ako mi se ne sviđa ili mi zbog nečega ne odgovara lice „starog” slova, napravim mu novo.

Ove godine odlučila sam svako slovo predstaviti i u kratkom filmu. Moji učenici obožavaju učiti slova na taj način. Svakog me dana ispituju:

„Kad stiže gospođica ili gospodin? Kakav će biti? Je li slovo P muški ili ženski lik? Može li se zvati po meni?”

Uživaju u iščekivanju i priči. Iako ih bude sram, jedva čekaju da stanu pred razred i postanu ONA ili ON.

Kod kuće gledaju filmove nebrojeno puta. Razmišljaju o riječima i početnim glasovima. Uče nove riječi i pojmove kojima se koristim kako bih im proširila vidike. Vježbaju pamćenje i rješavaju se treme znajući da ću im pomoći pri izražavanju misli i pričanju priče. A uza sve to, lako zapamte kako svako slovo izgleda.

Zavirite i vi u djelić razredne atmosfere i pogledajte kratke filmove o slovima.

🛑 MOTIVACIJA ZA UČENJE SLOVA

🛑 PRIČE O SLOVIMA: GOSPODIN B

🛑 PRIČE O SLOVIMA: GOSPOĐICA R

🛑 PRIČE O SLOVIMA: GOSPODIN E

Sve priče o slovima potražite u početnici Pčelica 1 u dodatnim digitalnim sadržajima u rubrici SLOVOKAZ.

Posebna vrijednost priča je ta što su priče dostupne i učiteljima i učenicima.

Razvijajte svoje ideje i kreativnost!

■  Piše:  Karmela Vajdoher Žilić, dipl. učitelj ■  OŠ F. K. Frankopana, Krk ■ Neopterećena sam svojom profesijom. Širokih sam interesa u raznim disciplinama prirodnih znanosti i pasionirani čitatelj popularno-znanstvene literature. Pobornik sam cjeloživotnog učenja. Novac volim trošiti na kupnju knjiga u online knjižarama. Moja biblioteka trenutačno ima oko 750 naslova. ■