Iz školskog svijeta
■ OŠ MALINSKA-DUBAŠNICA ■
Radionice za poticanje čitanja
objavljeno: 10. studenoga 2023.

Tijekom rujna i listopada učiteljica Ivančica Toić održala je za učenike nižih razreda nekoliko zanimljivih radionica u kojima su učenici na sasvim nov i zanimljiv način čitali lektiru

Učiteljica Ivančica Toić, jedna od autorica Knjigomjera, interaktivne bilježnice za obradu lektirnih djela, u našem je 2.a razredu u sklopu projekta Radionice za poticanje čitanja održala sat na kojemu su djeca čitala, glumila, bojila i primijenila trioramu – tehniku slaganja papira. Bilo nam je zabavno, smiješno i poučno.

Satu su nazočili i promotori Školske knjige Maša Amalija Juretić i Dražen Rubeša, pa su u učionici bile, kako su djeca rekla, tri učiteljice i jedan učitelj. Svi smo marljivo crtali, bojili i na kraju napravili izložbu naših radova.

U 4.a i 4.b razredu s pomoću igre pantomime naša je gošća uvela učenike u svijet lektire na nov, posve drukčiji način.  Interpretacijom sažetka lektire iz kuta jednog dječaka potaknula je učenike na razmišljanje o cjelovitom čitanju lektire. Vidljivo motivirani učenici na kraju su napisali i ilustrirali svoju slikovnicu.

Učenici prvih razreda svoje su druženje s autoricom Knjigomjera započeli čitanjem priče o leptiru prema nizu slika. Dożivljaj lektire iskazali su verbalnom i neverbalnom komunikacijom. U završnom dijelu sata svaka je skupina imala zadatak sastaviti leptira od geometrijskih i slobodnih oblika. Krila su trebala biti jednaka, a za sastavljanje leptira bilo je poželjno da upotrijebe što više elemenata i pokažu kreativnost. Motivirani prvašići uspješno su obavili zadatak.

■  Napisale: Anita Čemeljić-Karabaić i Ivona Dundović-Ljutić, učiteljice | OŠ Malinska-Dubašnica  ■