Iz učionice
♦ OŠ KRALJA TOMISLAVA, NAŠICE ♦
Zdrava hrana na dječji način – učimo jesti pametno i ukusno
objavljeno: 25. lipnja 2025.

Učenici 3. a razreda naše škole praktičnim su i kreativnim radionicama upoznali važnost pravilne prehrane otkrivši kako zdravo može biti zaista ukusno.

♦ Što znači jesti zdravo?

Edukativnim smo programom FoodEducators (EIT Food, Misija mladih) razvijali prehrambenu pismenost: učenici su prepoznavali nutritivne skupine, razumijevali ulogu voća, povrća, žitarica i orašastih plodova te osvijestili kako uravnotežena prehrana jača imunitet, poboljšava koncentraciju i smanjuje rizik kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, povišenog kolesterola i pretilosti.

♦ Aktivnosti u razredu

Kulinarska radionica energetske pločice
Učenici su miksali jabuke, banane, med, brusnice i orašaste plodove oblikujući zdrave pločice.

♦ Recikliranje i održivi razvoj

Sav je otpad od jabuka (komadi i oguljotina) iskorišten za kompost čime smo učvrstili ekološku svijest.

♦ Radionica hladno prešanih sokova

Pretvorili smo učionicu u malu­ „sokovnicu“: djeca su prala, gulila i rezala sezonsko voće: jabuke, kruške, naranče, mandarine, limun, a potom su ga hladno prešala.

Usporedili smo okus domaćeg soka s industrijskim i zaključili: „Naš je sok bolji od onog iz trgovine!”.

Zašto je važno učiti o prehrani već u osnovnoj školi?
Škola je idealno mjesto za formiranje zdravih navika. Praktičnim su zadatcima učenici:

  • upoznali raznolikost prehrambenih skupina
  • razvijali samostalnost i odgovornost tijekom pripreme hrane
  • jačali timski duh i komunikacijske vještine
  • osvijestili važnost svakodnevnog unosa svježeg voća i povrća.

Kod mojih je školaraca priprema sokova i jela potakla osjećaj ponosa i motivaciju za buduće zdrave izbore.

■ Napisala: Ljiljana KUBAŠA, učiteljica savjetnica ■ Osnovna škola kralja Tomislava, Našice  ■