Aktualno
UČITELJSKA DOBROBIT
Četiri načina da se ovoga ljeta uistinu odmorite
objavljeno: 15. srpnja 2022.

„Pojedini učitelji svoje godišnje odmore usmjeravaju prema stručnim usavršavanjima i dodatnom učenju, ali potpuno odvajanje od škole i svega vezanoga uz nastavni posao izrazito je korisno“, piše profesorica matematike Crystal Frommert.

Članak 4 Ways to Take a Real Break This Summer objavljen je na portalu Edutopia.

Prije dosta godina tijekom roditeljskoga sastanka koji sam vodila zajedno s jednim mudrim, iskusnim kolegom, roditelj je upitao što njegov sin treba raditi tijekom ljeta kako bi iduće školske godina bio spreman za nastavu napredne matematike. Moj je kolega mirno odgovorio: Jednostavno treba izići van i igrati bejzbol.Na moje iznenađenje, roditelju je laknulo. Možda bismo mi, kao učitelji i zaposleni u obrazovanju, i sami morali obratiti pozornost na taj savjet.

Tipično ljeto za mene kao profesoricu uključivalo je nekoliko tjedana poučavanja u matematičkom ljetnom kampu, odlazak na poneku radionicu, u pravilu jednu do dvije, te nekoliko knjiga o obrazovanju koje bi me zanimale ili se odnosile na moje područje. I prije nego bih se snašla, stigao bi kolovoz. Da, nakon pretrpanoga ljeta svakako sam bila profesionalno usavršenija, ali i nedovoljno odmorna.

Knjižničarka Christa Pryor cijelo je ljeto 2020. provela premještajući školsku knjižnicu u novu zgradu. Kada sam ju godinu nakon toga pitala kakvi su joj planovi za ljeto, brzo je odgovorila: „Ovo ljeto isključivo je rezervirano za moju obitelj i mene.“ I što sam se više raspitivala naokolo, većina je kolegica i kolega odgovarala kako će tijekom ljeta prikočiti sa svim školskim i uz školu vezanim aktivnostima.

Nakon pandemijskih godina i nastave na daljinu, kao i različitih oblika kombiniranoga poučavanja, učiteljima je potrebna osobna odluka da se ljeti odmore i obnove. Mnogim će biti teško prekinuti naviku da se tijekom ljetnih mjeseci profesionalno usavršavaju. No ako ovo ljeto odlučite posvetiti istinskom odmoru, evo nekoliko naglasaka na koje biste mogli obratiti pozornost.

ČETIRI NAČINA KAKO SE OVOGA LJETA POSVETITI SEBI

1.) Čitajte ono što vas veseli umjesto da se bavite knjigama o obrazovanju.

Ako vam je uobičajeno u pripremama za ljeto donijeti kući pregršt knjiga namijenjenih stručnom usavršavanju kako biste se pripremili za iduću školsku godinu, zamijenite ih knjigama koje ste oduvijek željeli pročitati. Pa ako se knjiga i ne smatra najuzvišenijom i najumnijom, budite popustljivi s obzirom na svoje ustaljene kriterije.

Posjetite mjesnu knjižnicu ili kvartovsku knjižaru. Sklupčajte se i dopustite dobroj priči da vas odnese u nove krajeve.

2.) Umjesto ustaljenoga poučavanja u ljetnom kampu ili školi, potražite novu vrstu sezonskoga posla.

Poučavala sam matematiku učenike završnih razreda osnovne škole. Baš. Svakoga. Ljeta. Iako volim boraviti s djecom i raditi na zabavan način, kreativnu matematiku u opuštenu okružju, nisam više mogla riskirati sagorijevanje na poslu. Ne ovoga ljeta. Ako vam je bitan prihod koji zarađujete poučavajući u ljetnoj školi ili kampu, potražite posao u trgovini ili uslužnim djelatnostima. Ovo bi moglo biti ljeto u kojem ćete se usmjeriti na vama nesvakidašnje poslove.

Odlučite li se okušati u novoj poslovnoj avanturi, imat ćete prigodu sresti nove ljude, proširiti osnovne vještine i nadopuniti prihode.

3.) Umjesto na stručno usavršavanje, usmjerite se na hobi.

Moj bi ljetni kalendar bio do vrha ispunjen obrazovnim skupovima. Nije bilo neobično da nekoliko dana provedem u regionalnom obrazovnom centru, zatim u drugoj državi pohađam radionice o socijalnom i emocionalnom učenju te uz sve to, sudjelujem i na seminarima na daljinu.

Iako sam stekla mnogo znanja pridružujući se u obrazovnoj mreži i odazivajući se na spomenute konferencije, ovoga ljeta odlučila sam zastati.

Mogli biste poželjeti naučiti pletenje, slikanje, kuhanje, drvodjeljstvo ili skejtanje. Možda se želite uputiti na jogu ili zumbu.

Ljeto je pravo vrijeme da naučite još jedan strani jezik ili se upustite u dobrotvorni rad… ili u koje drugo područje koje vas zanima. Zapisi na YouTubeu mogu vas početno uputiti, a zatim se na daljinu ili u izravnom kontaktu možete pridružiti i drugim zainteresiranima za isto područje.

Svakoga dana odvojite nešto vremena za svoj novi hobi. Bit ćete oduševljeni koliko ćete naučiti i napredovati tijekom svakodnevne primjene (a ujedno će se ispisati i inspirativna osobna priča koju ćete moći pripovijedati svojim učenicima kada se ponovno nađete u učionici).

4.) Gledajte naprijed i radujte se ljetu umjesto da se neprestance osvrćete na proteklu nastavnu godinu.

Kao savjetnica u obrazovanju, neprestance naglašavam ulogu refleksije. Vrijedno je razmotriti što je u vašoj obrazovnoj praksi dobro, a što bi trebalo poboljšati. Međutim, umjesto na nastavu, refleksiju usmjerite na ljeto. Zamislite se u kolovozu dok ljeto polako ide svojemu koncu. Osjećate li se osvježeno? Obnovljeno? Kako biste dopunili sljedeću rečenicu? Jako sam sretna / sretan što sam ovoga ljeta napravila / napravio __________ za sebe.

PIŠITE DNEVNIK što ste za sebe učinili tijekom ljetnih tjedana kako biste se oporavili i osnažili. Vaš će dnevnik biti svjedočanstvo darova koje ste si ovoga ljeta podarili.

Tijekom ljeta javit će se i oni trenutci kada će se ušuljati učiteljsko samookrivljavanje. Osjetit ćete iskušenje da provjerite e-poruke ili razmotrite projekte za iduću godinu.

Kao učitelji, uvijek ponavljamo da se nitko ne može napiti iz prazne čaše.

Ovoga ljeta hajdemo napuniti čaše kako bi se prelijevale kada učenici ponovno dođu pred nas.

Jesen 2022. bit će vam na tome zahvalna.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana Mostarkić ■ tekst je mjestimice prilagođen, a poveznica na izvornik nalazi se na kraju ove napomene ■ Crystal Frommert, profesorica matematike i informatike u završnim razredima osnovne i u srednjoj školi, danas zamjenica ravnateljice; savjetnica u obrazovanju, predavačica i autorica stručnih članaka; živi u Houstonu u Sjedinjenim Američkim Državama ■ SAD: Edutopia – portal namijenjen obrazovnim temama ■ izvornik: www.edutopia.org  ■