Aktualno
UČITELJSKA DOBROBIT
Ljetni odmor za učiteljice i učitelje
objavljeno: 27. lipnja 2021.

„I uskoro ih više nema na vidiku. Vaša je učionica odjednom prazna. Vaš je stol ispunjen pisamcima, čestitkama i malim darovima. (…) Vi ne trčite prema vratima. Umjesto toga, sjednete za svoj stol na nekoliko trenutaka i razmislite o nizu mogućnosti za svoj ljetni odmor“, piše učiteljica i autorica Suzanne Capek Tingley.

Ujedno daje i nekoliko pogleda što sve učiteljice i učitelji mogu dobiti od ljetne stanke kako bi se što bolje oporavili i obnovili te spremni i zadovoljni krenuli u još jednu školsku godinu.

Više možete pročitati u nastavku.

Članak Kako učitelji mogu ostvariti maksimum od ljetnoga odmora objavljen je na mrežnim stranicama Hey Teach! namijenjenima učiteljima i svima koji rade u obrazovanju.

Kada zazvoni školsko zvono koje označava početak ljetnoga odmora, učenici skoče sa svojih mjesta i trče prema izlazu iz učionice. „Do viđenja!“ viču pritom. „Hvala vam na svemu. Želimo vam ugodno ljeto.“ I uskoro ih više nema na vidiku.

Vaša je učionica odjednom prazna. Vaš je stol ispunjen pisamcima, čestitkama i malim darovima. Ugledate crvenu keramičku jabuku kraj uokvirene slike šteneta, na kojoj piše: Najboljoj učiteljici. Ondje je i staklenka slatkiša, bočica kreme za ruke, nekoliko darovnih kartica za mjesne restorane koje su vam uputili pažljivi roditelji.

Vi ne trčite prema vratima. Umjesto toga, sjednete za svoj stol na nekoliko trenutaka i razmislite o nizu mogućnosti za svoj ljetni odmor.

Evo nekoliko prijedloga kako dobiti najviše od njega.

Pripreme za iduću godinu

Vjerovali ili ne, susrela sam dosta ljudi koji misle da u trenutku kada djeca stupe u školski autobus posljednjega nastavnoga dana, mi zaključamo školu i krenemo za njima. No mnogi učitelji rade tijekom ljeta kako bi se pripremili za iduću godinu.

Nekim je učiteljima potrebno nekoliko dana kako bi uredili svoju učionicu, završili narudžbe za iduću godinu ili ispunili zahtjeve za pojedine popravke u učionici. Pa i oni koji napuštaju školsku zgradu posljednjega nastavnoga dana, ne mogu jednostavno isprazniti glavu i smjesta se prebaciti na ljetno funkcioniranje. (Ima doduše onih kojima to uspijeva bolje nego drugima, naravno.)

Mnogi učitelji koje poznajem zapošljavaju se tijekom ljeta kako bi si priskrbili dodatnu plaću. Ima ih koji poučavaju u ljetnoj školi, ali mnogi pronalaze poslove potpuno odvojene od nastavnoga rada. Skupina učitelja koje poznajem bave se ličilačkim radom; za njih fizički rad znači mentalno opuštanje.

Također poznajem mlađe učitelje i učiteljice koji su u konobarskom poslu u lokalnim restoranima – poslu koji smatraju zabavnim i zanimljivim sve dok ne dođe trenutak da moraju poslužiti svoje učenike i njihove obitelji!

Prigrlite opuštanje i skrb o sebi

Sada kada ste izvan učionice, izdvojite nešto vremena samo za sebe!

Možda je prva stvar na vašem rasporedu putovanje – obiteljski odmor, posjet rođacima ili samotno planinarenje nekom planinskom rutom. Možda samo želite ostati kod kuće i družiti se sa svojom djecom. Ili možda ne želite ništa.

Osobno, na mene terapeutski djeluje kada se uhvatim čišćenja kuće – mičem časopise koji su se mjesecima gomilali, zalijevam žedne biljke te pročešljam ormare izdvajajući odjeću koju više nitko ne nosi – no razumijem da takva aktivnost neće biti svačiji prvi izbor.

Kada je u pitanju skrb o sebi, bitno je da znate usporiti, a ljeto je savršeno vrijeme za smirivanje. U članku u časopisu Psychology Today, psihijatar Sam Boardman kaže:

„U jutrima tijekom odmora namjerno hodam sporije negoli je to uobičajeno tijekom radnoga tjedna, zanemarim telefon te promatram prostor u kojem se nalazim uživajući u trenutku, radije nego da unaprijed brinem o danu koji je preda mnom.“

I druge aktivnosti, kao što je vježbanje joge, pripremanje ukusnoga obroka te igra s kućnim ljubimcima može obnoviti vaš osjećaj za vlastitu dobrobit.

U istom članku nekoliko praktičnih savjeta nudi i dr. Mindy Greenstein:

„Ako se ne osjećam sretno i nije mi ni do kakve aktivnosti, moj je moto: Ako ne možeš biti sretna, barem budi korisna.

Pritom dodaje da biti korisnom zapravo osnažuje njezino samopouzdanje i pomaže joj kretati se u dobrome smjeru.

Osvrnite se na proteklu godinu

Kada napravite odmak između sebe i škole, dobit ćete prigodu objektivno promisliti o protekloj godini. Što je bilo uistinu dobro? Koje lekcije ili aktivnosti valja dotjerati? Koje bi zamisli bilo dobro napustiti?

Ako ste svojim učenicima dali da ispune završne upitnike, tada imate bitne povratne informacije za planiranje iduće godine.

Osim promišljanja o svojem poslu i obrazovanju kojim se bavite, možda želite razmotriti i osobni život. Skrb za vlastitu dobrobit ne bi smjela biti u prvome planu samo ljeti, ali tako je lako zaboraviti na sebe kada se nađete usred svih obveza i odgovornosti tijekom nastavne godine. Ljeto je dobro razdoblje da se razmisli kako je tekla godina koja završava.

Primjerice, jeste li imali vremena za dnevnu tjelovježbu? Jeste li jeli zdrave obroke ili ste često bili primorani na brzu hranu dok ste se vraćali s posla kući? Jeste li imali vremena za društveni život i za druženje s onima do kojih vam je najviše stalo? Jeste li dovoljno spavali?

Ako niste zadovoljni svojim odgovorima, vrijeme je promjenu rutine u idućoj godini.

Obnovite svoja sredstva i pristupe za iduću godinu

Ljeto je također sjajno vrijeme za osvježenje znanja i vještina. Pojedini obrazovni okruzi nude ljetne radionice te upućuju svoje učitelje na konferencije. To mogu biti tečajevi obnavljanja primjera dobre prakse i novih pristupa. Razgovori s kolegicama i kolegama iz drugih škola mogu biti okrjepljujući i prosvjetljujući dok uspoređujete bilješke i otkrivate nove oblike rada.

Pojedini okruzi nude i plaćanje rada na kurikulima tijekom ljeta. To je situacija u kojoj dobivate dvostruko jer uključivanjem u takvu aktivnost utječete na ono što će učenici iduće godine učiti, a ujedno dobivate i novčani dohodak. Učitelji mogu pristupiti i stjecanju viših stupnjeva obrazovanja i svjedodžaba u različitim područjima.

I učitelji i učenici uvijek iznova ostanu zatečeni kako ljeto brzo proleti. No, ako iskoristite prigodu kako biste se osvježili i obnovili, zateći ćete se kako se s nestrpljenjem i iščekivanjem radujete početku nove školske godine.

■ NAPOMENA ■ Suzanne Capek Tingley, dugogodišnja učiteljica, ravnateljica i autorica knjige Kako se nositi sa zahtjevnim roditeljima  ■ SAD: Hej Teach! – mrežne stranice namijenjene učiteljima i drugim osobama u obrazovanju ■ izvornik: www.wgu.edu ■