Zanimljivosti
DONACIJSKI NATJEČAJ HRVATSKOG TELEKOMA 'GENERACIJA NEXT'
Seizmograf – kruna uspjeha vukovarskih gimnazijalaca
objavljeno: 5. lipnja 2019.

Projekt Generacija Next u vukovarsku gimnaziju ove je školske godine unio niz tehnoloških aktivnosti koje su probudile interes učenika, a samim tim potaknule razvoj vještina u STEM područjima koja pružaju neiscrpne mogućnosti za pozitivne promjene u društvu, ali i osobni razvoj i buduću karijeru mladih.

Hrvatski Telekom programom Generacija Next, organiziran u suradnji s IRIM-om, potaknuo je naše učenike, ali i cijelo društvo na usvajanje novih znanja i realizaciju praktičnih projekata iz STEM područja, što se moglo vidjeti na događanju Dani otvorenih vrata HT-a održanom u Bussiness Showroomu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu, gdje su predstavljeni najuspješniji IoT projekti izrađeni u programu Generacija Next, a gdje su vukovarski gimnazijalci nastupili s čak dva projekta:

  • PAMETNI GRAD – VUKOVAR I
  • SEIZMOGRAF

Na događanju je sudjelovalo 15 ustanova koje su predstavile 18 radova, a poruke o važnosti poticanja STEM edukacije u osnovnim i srednjim školama okupljenima su iznijeli član uprave HT Boris Drilo, pomoćnica ministrice MZO-a Lidija Kralj, Paolo Zenzerović iz IRIM-a i Nina Ištek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija HT-a.

PROJEKTNI TIM GIMNAZIJE VUKOVAR, koji čine učenici 3. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Ivan KOLAR, Matija HARDI, Matko GAŠPARIĆ i Marko MACURA s profesorima, ujedno mentorima u projektu Davorom ŠIJANOVIĆEM i Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, razradio je ideju i prijavio projekt u kategoriji Digitalne inovacije uz IoT.

Uvjete natječaja zadovoljilo je 40 projekta, među kojima je bio i naš projekt. Projektom smo osigurali šest edukacijskih kompleta Arduino IoT, mobilni bežični router za spajanje projekata na internet SIM-karticom i 3000 kuna za potrebe projekta. Uvodne aktivnosti obuhvatile su osnovnu i naprednu edukaciju u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih, koje je održao edukator Paolo Zenzerović, a putem kojih smo dobili sve potrebne informacije za izradu praktičnog rješenja vezanog za realizaciju našeg idejnog projekata. I nakon toga više nije bilo povratka, krenuli smo s upoznavanjem svijeta Internet of Things i stjecanjem korisnih iskustava tijekom učenja, potaknuli smo do tada pritajenu kreativnost i inovativnost. Stekli smo zavidna iskustava aktivnim sudjelovanjem u timskom i suradničkom okruženju na nizu događanja.

U  sklopu donacijskog programa Generacija Next organiziran je  natječaj za razvoj ideje Pametnoga grada, u  kojem je sudjelovalo 38 ustanova/udruga sa čak 51 projektnom idejom, a ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Dora Medved i Sanja Carević iz Hrvatskog Telekoma te Paolo Zenzerović i Vlado Lendvaj iz IRIM-a proglasio je naš rad najboljim u srednjoškolskoj kategoriji.

Bilo je to naše prvo predstavljanje projekta, a uspjeh koji smo postigli postao je snažan motivator za još intenzivnije djelovanje i trajno učenje, ustrajnost i rad, kako bismo se suočili s novim izazovima.

Tako smo na događanje Arduino Day naš projekt Pametni grad – Vukovar: Our view of smart living prijavili u kategoriji Djeca i obrazovanje, želeći pokazati kako mislimo i djelujemo ne samo lokalno, već i globalno te kako škola nije samo učionička nastava već je i škola za život koja svoje učenike priprema za cjeloživotno učenje koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja kako bi svojim učenicima osigurala dobar početni položaj za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada. Manifestaciju je izravno organizirao tim Arduino i održana je u Milanu u Milano Luiss Hub u suradnji s kampom Manifattura Milano u Italiji, uključivši više od 100 zemalja sa 650 projektnih aktivnosti. Pobjedom u kategoriji Djeca i obrazovanje željeli smo poslati poruku da tehnologija i dobra ideja ne poznaju granice! Iako smo mali grad i mala škola, svojim trudom, entuzijazmom i radom pokazali smo da smo spremni za velike stvari i da cijelom svijetu možemo i znamo dostojno predstaviti Hrvatsku i grad na Dunavu.

Sudjelovali smo i na poslovnom natjecanju za srednjoškolce Ideja godine – „Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha” u organizaciji portala srednja.hr, a plasmanom u veliko finale za 10 najboljih projekata iz cijele zemlje omogućeno nam je predstaviti pred publikom i potencijalnim investitorima svoju ideju i viziju pametnoga grada. Za poslovnu ideju, razradu poslovnog plana i prezentaciju dobili smo izvrsnu ocjenu i pohvalu. Ocjena je osigurala fantastičan plasman i osvojeno drugo mjesto. Komentari i osvrt žirija pokazali su da su gimnazijalci odradili izvrstan posao, da se trud i rad prepoznaju i da svakako trebaju razvijati svoja znanja i vještine u području STEM-a.

Da Pametni grad i zlata vrijedi dokazali smo osvojivši zlatnu medalju i Plaketu za najboljeg gosta iz RH na događanju INOVA MLADI 2019. Na najvećoj izložbi inovacija mladih u ovom dijelu Europe sudjelovalo je čak 440 izlagača s 218 projekata, a ovim su uspjehom vukovarski gimnazijalci osigurali sudjelovanje na međunarodnoj smotri inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019., koja će se održati u studenome u Zagrebu.

I za kraj ostalo je finale HT-ova projekta Generacija Next, s kojim je zapravo sve i počelo.

Svakako uzbuđeni, ali i pod prilično velikim pritiskom, željeli smo opravdati iskazano nam povjerenje i predstaviti Pametni grad te prvi put naš drugi projekt Seizmograf. U ova dva projekta utkan je cjelogodišnji rad, trud, odricanje, nebrojeni radni sati, pokušaji i pogreške, grašci znoja, treme pred nastupe, nepredvidive situacije, ali svaki pokušaj i svaka pogreška bio je poticaj za korak naprijed. Možda i pod najvećom tremom, ali osnaženi u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu oduševili smo stručno Povjerenstvo ne samo osebujnim stilom predstavljanja projekata već i vedrinom i entuzijazmom što nam je donijelo i titulu najboljeg rada i to ovoga puta s našim glavnim projektom Seizmografom, koji ima zadatak prikupljati podatke, otkriti i slati obavijesti o seizmološkim aktivnostima tla potencijalnoga klizišta i nesigurnog položaja na kojem je zgrada Gimnazije. Kostas Nebis, glavni direktor i predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, posebno je istaknuo važnost naših projekata prepoznajući njihovu namjenu i ideju koja pridonosi pozitivnim promjenama u raznim segmentima društva.

Svojim primjerom želimo poslati poruku učenicima i mladim ljudima da bez obzira na početne izgovore poput manjka iskustva, podrške i znanja, malog mjesta i škole, početnog straha od poraza, neuspjeha i konkurencije, budu odvažni i ustrajni u svladavanju prepreka i dožive ih kao dodatnu motivaciju iz koje će crpiti snagu za prvi korak u nepoznato i nepredvidivo, jer najvažnije su volja i ideja.

Dobra ideja pokreće promjene, a ljudi s idejama oni su koji mijenjaju svijet i čine ga boljim mjestom za život za sve nas. Doista, najteži je od svega taj prvi korak, ali kad njega učinite, vaš se svijet počinje mijenjati. To je korak koji život čini drukčijim. I zato, budite primjer onoga što želite biti, budite promjena koju želite vidjeti u svijetu, jer mi smo generacija Next, a vi budite generacija Now!

…………

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar