Iz školskog svijeta
PRODUŽEN JE ROK ZA PRIJAVE ŠKOLA, DO PETKA, 20. RUJNA
Sudjelujte u projektu „LORA – laboratorij održivog razvoja”
objavljeno: 18. rujna 2019.

… da produžimo rok za prijave škola za sudjelovanje u projektu „LORA – laboratorij održivog razvoja”.

  • Zbog svega smo produžili rok do petka, 20. rujna 2019. te se još uvijek mogu prijaviti svi zainteresirani, učiteljice, učitelji i škole.

Često čujemo priče o tome kako je razvoj lokalnih sredina važan. No koliko zapravo ulažemo u takve zajednice, posebice u njihove najmlađe stanovnike? Katkad nije potrebno uložiti velika financijska sredstva ili mnogo vremena. Dovoljno ih je potaknuti i naučiti da razmišljaju na održiv način. To najbolje opisuje stara poslovica: „Nemoj mi dati ribu, već me nauči pecati!”

Udruga Bioteka, vođena takvim mislima, počela je projekt „LORA – laboratorij održivog razvoja” kojim planira uključiti lokalne zajednice, predvođene školama kao pokretačima promjene, iz svih krajeva Republike Hrvatske.

Upravo je u tijeku poziv školama u slavonskim selima, otočkim naseljima, brdskim krajevima, šumovitim općinama, tj. u svim školama u svim županijama Republike Hrvatske da se priključe projektu kako bi osigurale svojoj sredini održiviju budućnost.

Tijekom projekta stručni tim koji čine udruge Bioteka, Biom i Hyla te Osnovna škola Borovje iz Zagreba obići će sve škole koje sudjeluju u projektu te s njima izraditi inovativan i suvremen obrazovni program za održivi razvoj.

Svaka će škola dobiti svoj jedinstveni program koji će biti oblikovan prema posebnim potrebama škole te putem kojega će škola, kao mjesto susreta šire lokalne zajednice, pridonijeti rješavanju lokalnih problema s kojima se stanovnici svakodnevno suočavaju.

Projektom je osigurana i besplatna edukacija za učitelje na kojoj će svoje znanje i iskustvo iznijeti više od deset predavača iz bitnih i stručnih udruga i institucija za održivi razvoj iz Hrvatske i Švicarske.

Posebnost je projekta u tome što će, provedbom vlastitih samostalnih projekata, u aktivnostima LORA-e sudjelovati učenici koji će istraživačkim radom stjecati znanja, vještine, stavove i afirmativne vrijednosti potrebne za oblikovanje održive budućnosti.

Projektu se mogu priključiti i ostali zainteresirani, od medija do roditelja, koji će svatko na svoj način pridonijeti njegovoj realizaciji.

Pozivamo vas da više o projektu pročitate na internetskim stranicama www.lora.bioteka.hr.