Zanimljivosti
INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA ZAGREB U PROGRAMU ERASMUS+
Slovensko iskustvo od velike koristi
objavljeno: 3. ožujka 2020.

U pratnji nastavnika ISŠ-a Mate SABOLA počeli su i uspješno proveli svoju dvotjednu mobilnost Erasmus+ u sklopu projekta COmpetitive VET for learners and teachers II, COVET II.

Učenici Petar Periša, Patrik Tepavac i Dino Hodžić stručnu praksu obavljali su u tvrtki Metalika d.o.o. u Leskovcu kod Krškog, dok su učenici Patrik Rašić, Ivan Sakoman i Leon Pajurin naukovanje provodili u tvrtki Les-kro d.o.o. u Sevnici.

Stalni razvoj novih tehnologija u proizvodnim postupcima tržištu rada nameće sve veću potrebu za strukturom zaposlenika koji će biti kompetentni za rad i upravljanje CNC-strojevima s novim tehnologijama strojne obrade. Mobilnost programa Erasmus+ omogućila je učenicima ISŠ-a da budu uključeni u proizvodni proces i sve vrste strojnih obrada na CNC-strojevima. Učenici su tako samostalno izrađivali jednostavnije tehničke crteže i skice, a složenije očitavali i potom izrađivali zadane predmete.

Koristili su se računalnim programima i posluživali CNC-strojeve. Surađujući sa zaposlenicima u tvrtkama gdje su obavljali praksu zaključili su: više nije umijeće izraditi kompleksan proizvod, umijeće je izraditi ga dovoljno kvalitetno, uz potrošnju što manje vremena, a po konkurentnoj cijeni.

Svrha mobilnosti projekta Erasmus+, koji je potpuno ostvaren, stjecanje je iskustava međunarodne prakse, no svaka mobilnost učenika iskustvo je više, kao i prilika za upoznavanje drukčijih kultura. Zagrebački su učenici tjedni odmor iskoristili za posjet Celju, toplicama Pardiso u Dobovi, a obišli su i Sevnicu, Krško i Ljubljanu.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije [AMPEU] pridonosi tako da i naši učenici učenjem na radnome mjestu stječu posebna znanja i vještine potrebne za samostalan, siguran i odgovoran rad te rješavanje stvarnih problema radnoga procesa u zanimanju CNC-operater.

……………

Kristinka LEMAIĆ, inž. strojarstva i voditeljica praktične nastave, Meri RUŽEVIĆ, nastavnica strojarske skupine predmeta i Mate SABOL, nastavnik strojarske skupine predmeta | Industrijska strojarska škola, Zagreb