Nesvrstani
USAVRŠAVAJTE ENGLESKI
11 besplatnih web stranica za čitanje za djecu
objavljeno: 12. studenoga 2015.

Kad smo prvi put objavili ovaj popis, nismo imali pojma kakvu će reakciju izazvati. Zapravo, potražnja za još više resursa ohrabrila nas je da ga ponovno objavimo. Nadamo se da će vam ovaj članak i besplatni izvori koje sadrži biti od koristi!

11 BESPLATNIH WEB STRANICA ZA ČITANJE ZA DJECU

Besplatni resursi san su svakog učitelja, ali kada se radi o besplatnim web stranicama koje možete koristiti tijekom nastave, izbora je malo. Bez obzira tražite li stranicu koju možete koristiti tako da djeci čitate na nastavi ili želite učenicima pružiti neku zabavnu aktivnost za završetak lekcije, ove stranice su idealne. Osmišljene za učenike osnovnoškolske dobi, ove stranice za čitanje su ujedno besplatne i namijenjene djeci.

 Kao i uvijek, preporučujemo da učitelji pregledaju stranice prije nego upoznaju učenike s njima i osiguraju se da je sadržaj prikladan razredu i dobnoj skupini.

Razvio ga je The Screen Actors Guild Foundation, a na Storylineu možete naći poznate glumce i glumice kako čitaju neke od svojih najdražih dječjih knjiga. Svaka priča dolazi s besplatnim Vodičem za aktivnosti i može se pogledati na YouTubeu ili SchoolTubeu.

Slično kao i Storyline Online, Read to Me sadrži popularne dječje knjige koje čitaju poznati izvođači. Ovdje možete naći i vodiče za aktivnosti sa zanimljivim idejama, pitanjima za rasprave i planovima za lekcije koji se lako mogu prilagoditi. Potpuno besplatna, ova stranica je šarena i zanimljiva.

We Give Books nudi učenicima jedinstvenu priliku za čitanje za društveno dobro. Svaka pročitana knjiga rezultira donacijom knjige nekoj dobrotvornoj udruzi za djecu. Knjige nisu čitane naglas, što omogućuje djeci da vježbaju samostalno čitanje. Na ovoj stranici možete naći knjige namijenjene djeci od predškolske dobi do četvrtog razreda.

Iako su neki dijelovi ovog portala dio njegove „premium“ usluge, ovdje možete naći i mnogo besplatnih priča za mlađe čitače. Učenici mogu pratiti tekst dok im se priča čita i mogu, u nekim slučajevima, stvoriti vlastitu priču. Ova web stranica je vrlo privlačna i omiljena mlađim čitateljima.

Online Storytime poznate knjižare Barnes and Noble sadrži popularne dječje knjige čitane naglas. Ovdje nećete naći dodatne materijale kojima biste popratili priče, ali ova besplatna stranica savršena je za slušanje čitanja.

Napomena: prva priča počinje odmah nakon što otvorite stranicu, stoga prilagodite glasnoću prije nego što kliknete na link.

Tumble Books je stranica koja obično prodaje licence knjižnicama i školama pa mnoge javne knjižnice nude besplatan pristup njezinom profilu. Učenici mogu slijediti tekst koji im se čita da bi poboljšali svoju razumijevanje. Izaberite između slikovnica i romana.

Otkrijte knjige iz cijelog svijeta u Internacionalnoj dječjoj digitalnoj knjižnici. Ova besplatna stranica ne čita knjige naglas, ali učenici ih mogu čitati samostalno tijekom nastave ili slobodnog vremena. To je odlična stranica za dodatne aktivnosti pri učenju o različitim regijama svijeta i može se uspješno koristiti i u višim razredima osnovne škole.

Djeca ovdje mogu slušati kratke priče te istovremeno pratiti tekst. Uz priče koje nudi, ABCya! ima i niz edukacijskih igara. Besplatni resursi i materijali dostupni su za učenike od predškolske dobi do petog razreda osnovne škole.

Storynory nudi zbirku izvornih priča, bajki i klasičnih dječjih audio priča. Učenici mogu pratiti dok slušaju priču, jer je tekst također na stranici. Postoje i neke odlične opcije koje vam omogućuju skidanje audiozapisa na vaše računalo, slušanje objašnjenja određenih fraza, prevođenje teksta u razne jezike i još puno toga.

National Geographic Young Explorers je časopis namijenjen isključivo djeci vrtićke dobi i učenike prvog razreda. Djeca mogu slušati tekstove iz časopisa dok prate istaknuti tekst. To je odličan način za uvođenje zanimljivih priča za čitanje na satu.

Nakon registracije na besplatnom profilu, možete doći do 250 dječjih audio knjiga koje možete koristiti u razredu. Tekstualni dio knjiga nije dio prezentacije, stoga učenici neće moći pratiti ono što im se čita.

  •  BESPLATAN DOWNLOAD

Izvjesite popis ovih web stranica pokraj školskih računala tako da djeca mogu lako sama pristupiti stranicama. Ovdje možete skinuti popis besplatnih stranica za čitanje:

…………………

Napomena:

  • A Really Good Stuff je portal namijenjen edukatorima čiji je cilj pružiti učiteljima kvalitetne, pristupačne i inovativne alate koji im mogu pomoći da promijene živote djece.
  • Izvor: reallygoodstuff.com