Iz školskog svijeta
KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA | ZNANSTVE TRIBINE ‘EPPUR SI MUOVE’
Otkrivanje neolitika
objavljeno: 24. studenoga 2015.
  • Sedma tribina ovogodišnjeg ciklusa posvećena je otkrivanju mlađega kamenog doba (neolitik). Održat će se u srijedu, 25. studenoga 2015. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.                                      

Tribina je ustrojena iz tri međusobno povezana dijela s ciljem rasvjetljavanja pojedinih materijalnih i nematerijalnih, odnosno simboličko-duhovnih kulturnih aspekata života ljudi neolitika.
Što je neolitik, koja je posebnost crne neolitičke keramike odnosno drugih kromatskih obilježja na neolitičkoj keramici, kako su se dobivala mineralna bojila, koja je poveznica između uporabe pojedinih boja i duhovnih predodžaba ranih sjedilačkih zajednica, kako se i gdje obavljala trgovina i razmjena školjke Spondylus gaederopus ili kopitnjaka, vrste školjkaša koji obitava u Jadranskom i Egejskom moru… neka su od pitanja na koje će se tražiti odgovor u prvom dijelu tribine.

U nastavku će biti objašnjeno kako je izgledao svakodnevni život jedne neolitičke zajednice kroz ogledni primjer srednjoneolitičke danilske kulture, nazvane prema eponimnom lokalitetu iz šibenskoga zaleđa, poznate po visokim kulturnim dosezima koji su snažno utjecali na neolitičke zajednice jugoistočne Europe.
Nadalje, kroz prostor i vrijeme pratit će se i objašnjavati različite preoblike i inačice jednog od najkarakterističnijih dekorativnih motiva šire neolitičke i danilske keramičke dekoracije – dvostruke „S“ spirale. Je li riječ isključivo o dekorativnom elementu ili je posrijedi, možda, drevni simbolički izričaj za izvjesnu prirodnu pojavu?  

Na tribini će izlagati dr. sc. Aleksandar DURMAN, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka za prapovijesnu arheologiju, napose vučedolsku kulturu, izvrstan poznavatelj odnosa tehnologije i mitologije kao i utvrđivanja apsolutne starosti u arheologiji. O posebnostima danilske kulture govorit će  Emil PODRUG, viši kustos prapovijesne zbirke u Arheološkom odjelu Muzeja grada Šibenika, koji je sudjelovao u iskapanjima na Danilu Bitinju i Pokrovniku 2003. – 2005. u suradnji s Rochester Institute of Technology iz New Yorka. Voditelj je višegodišnjih arheoloških istraživanja na lokalitetu hvarske kulture Velištak u vodičkom zaleđu. 
Urednik i voditelj tribine je Omer RAK, pisac, dugogodišnji pasionirani istraživač prapovijesnih simbola i autor zapažene studije Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika.