Savjeti stručnjaka
BEČ: 10 PRAVILA LIJEČNIČKE KOMORE O KORIŠTENJU MOBILNIH TELEFONA
Ne zračite Božić mobilnim telefonima
objavljeno: 15. prosinca 2016.

Iskoristite Advent i božićne blagdane za svjesno odricanje od mobitela, uspostavite zonu i vrijeme bez mobilnih uređaja – savjetuje svim roditeljima predstavnik  Liječničke komore u Beču Piero LERCHER. Kad poklanjate djeci smartphone, tablet, igračku konzolu – a oni spadaju u najomiljeniji božićne poklone – trebali biste priložiti i medicinska pravila njihova korištenja.

To uključuje, na primjer, što manje razgovora putem mobitela pa radije koristite fiksni telefon ili pišite SMS. Djeca i mladi do 16 godina trebali bi nositi mobitel samo za hitne slučajeve, savjetuje Liječnička komora.

BEZ MOBITELA U LIFTU

U vozilima i na mjestima sa slabim prijamom, kao što su podrumi i dizala bilo bi idealno potpuno eliminirati upotrebu mobitela. Bez vanjske antene je snaga prijenosa, a time i zračenje na takvim mjestima puno jače. Već dulje postojeća pravila korištenja mobilnih uređaja Liječnička komora upotpunila je prošle godine. Prevedena su na deset jezika. Preporuka je, također, smanjiti broj mobilnih aplikacija, odnosno deaktivirati ih što više, kako bi se smanjilo zračenje.

„Naše preporuke o upotrebi mobilnih telefona ne odnose se samo na svjesnu kontrolu upotrebe i smanjenje zračenja, nego i na sigurnost prometa te na zaštitu od negativnih psihosocijalnih posljedica.“

10 MEDICINSKIH PRAVILA ZA KORIŠTENJE MOBILNIH TELEFONA:

1)      Što manje poziva, što kraće telefoniranje ili pisanje SMS-ova. Djeca do 16 godina trebaju nositi mobitel samo za hitne slučajeve.

2)      Udaljenost je tvoj prijatelj – pri razgovoru držite mobitel, ako je moguće, što dalje od glave i tijela, obratite pozornost na preporuke proizvođača o udaljenosti, koristite ugrađene zvučnike ili slušalice.

3)     Kad koristite slušalice ili zvučnik, ne držite mobitel izravno na tijelu – posebnu pozornost na to trebaju obratiti trudnice. Kod muškaraca mobitel u džepu znači rizik za plodnost. Osobe s ugrađenim elektronskim uređajima (srčani stimulator, inzulinske pumpe itd.) moraju obratiti pozornost na udaljenost! Ako nije moguće drugačije, koristite vanjski džep, ruksak ili torbicu.

4)     Ne koristite mobitel u vozilima (auto, autobus, vlak) – bez vanjske antene zračenje je jače.

5)     Tijekom upravljanja vozilom apsolutno je zabranjeno pisanje SMS-a i surfanje – tako ugrožavate sebe i druge sudionike u prometu.

6)     Kod kuće i na poslu telefonirajte putem fiksne linije, spojite se na internet putem LAN kabela (npr. ADSL, VDSL). On ne zrači, brz je, siguran za prijenos podataka. Bežične telefone, WLAN pristup, USB stick, LTE kućne bazne stanice (homebox) treba izbjegavati.

7)     Budite što više offline – za slušanje glazbe, snimanje, postavljanje budilice, korištenje kalkulatora ili igru nije uvijek potreban internetski priključak!

8)     MANJE APLIKACIJA ZNAČI MANJE ZRAČENJA – minimalizirajte broj aplikacija i deaktivirajte većinu pozadinskih usluga na svom smartphoneu. Deaktiviranje „mobilnih usluga“ i mrežnog moda podataka pretvaraju smartphone u običan mobitel. Još možete izbjeći puno nepotrebnog zračenja!

9)     Izbjegavajte telefonske pozive na mjestima sa slabim prijamom (podrum, dizalo itd). Ta situacija pojačava snagu prijenosa, a time i zračenje.

10)  Pri kupnji mobitela obratite pozornost i tražite, ako je moguće, uređaj s najmanjim SAR-om (zračenjem) i vanjskom antenom. [ IZ STRANIH MEDIJA | derstandard.at ]