Jučer-danas-sutra
OŠ JELKOVEC
Glagoljica u Jelkovcu
objavljeno: 13. ožujka 2017.

…i povijesnim spomenicima te prepoznali važnost vlastitoga aktivnog sudjelovanja u čuvanju nacionalne kulturne baštine.

Projekt je počeo upoznavanjem povijesnih okolnosti u kojima je nastalo to staro hrvatsko pismo. Na satovima prirode i društva četvrtaši su učili o hrvatskoj povijesti, a u tome im je pomogao i učitelj povijesti Robert Mlinar, koji ih je pričom odveo u daleku 1100. godinu i uveo u društvo kralja Zvonimira, koji je samostanu svete Lucije u Baškoj na otoku Krku darovao zemljište, a vrijedni opat Držiha to zapisao i time ostavio dragulj hrvatskog jezika – Bašćansku ploču, spomenik hrvatske pismenosti napisan starim hrvatskim pismom – glagoljicom.

Na satovima hrvatskoga jezika učenici su se, uz tekst Branka Pilaša Bašćanska ploča, podrobnije upoznali s Bašćanskom pločom i glagoljičkim pismom, a aktivnost koja ih je najviše zainteresirala bila je pisanje riječi i rečenica glagoljskim pismom.

Promatrajući oblike pojedinih glagoljskih slova, jedna je skupina učenika pronalazila sličnosti s latiničnim slovima i od njih stvarala zanimljive likovne kompozicije upotrebljavajući tehnike kolaža i flomastera, što je rezultiralo originalnim likovnim radovima. Druga je skupina od glinamola izrađivala umanjene replike Bašćanske ploče trudeći se što vjernije prikazati njezin sadržaj pažljivo ispisujući slova i znakove glagoljice.

Projekt je završio radionicom o glagoljici, koju je pripremila i vodila knjižničarka Knjižnice Jelkovec, u kojoj su učenici otkrivali bogati svijet glagoljske pismenosti te sami stvarali na tom pismu prepisujući poznata djela dječje književnosti.

Ovaj je projekt bio posebno zanimljiv učenicima jer im je pružio priliku da jednu tematiku sagledavaju u više nastavnih predmeta (hrvatski jezik, priroda i društvo, likovna kultura), da iskorače izvan okvira razredne nastave (predavanje učitelja povijesti), a na kraju i izvan škole (suradnja s Knjižnicom Jelkovec). Sudjelovanjem u različitim aktivnostima i interakcijom s više osoba omogućeno im je i upoznavanje s načelima multidisciplinarnog učenja.

Projekt je uspješno proveden zahvaljujući timskom radu i suradnji učiteljica razredne nastave Osnovne škole Jelkovec Vlatke Prelogar, Sanele Barić, Kristine Lesan, Maje Grgić i Ivančice Toić, koje su u svoj tim uključile i učitelja povijesti Roberta Mlinara, ali i javnu ustanovu lokalne zajednice – Knjižnicu Jelkovec s knjižničarkom Tanjom Štignjedec Sulić.

Radovi nastali kao rezultat projekta izloženi su na Dječjem odjelu Knjižnice Jelkovec, a od srca vas pozivamo da ih pogledate.

……

Sanela Barić i Ivančica Toić, učiteljice razredne nastave | OŠ Jelkovec