Pljesak molim
OŠ IVANA CANKARA, ZAGREB > OBILJEŽAVAJU MJESEC HRVATSKOG JEZIKA
Hrvatski se jezik voli znanjem!
objavljeno: 15. ožujka 2017.

Cilj je razviti razumijevanje, zanimanje, poštovanje i skrb za vlastiti jezik, nalaziti različite izvore informacija i koristiti se njima, jezikom izražavati vlastite misli, osjećaje, ideje, stavove i prikladno jezično reagirati, primjenjivati zakonitosti materinskog jezika (u skladu s njihovom dobi) u raznim jezičnim igrama, obogatiti rječnik.

Potrebno je osvijestiti važnost poznavanja hrvatskoga jezika i znanja o njemu kao općega kulturnoga dobra. Treba razvijati poštovanje prema jeziku hrvatskoga naroda, njegovoj književnosti i kulturi te skrbiti o njima jer se tako pridonosi razvoju nacionalnoga identiteta.

U OŠ Ivana Cankara pozabavili su se i jednim od prvih spomenika pisanih na hrvatskome jeziku – Bašćanskom pločom.

Bašćanska ploča > Učenici su otkrivali informacije u obliku poruka skrivenih na raznim mjestima u učionici. Svaka informacija, zapisana u obliku jedne rečenice, bila je napisana glagoljicom, koju su učenici morali “dešifrirati” i napisati ju na latinici. Iz poruka su saznali koliko je Bašćanska ploča stara, teška, što na njoj piše, gdje je pronađena i gdje je danas.

Rječotražilica > Također su tražili imenice skrivene u tablici u određenom vremenskom roku. Za svaku pronađenu imenicu dobili smo po bod. Pobjednik je bila skupina s najviše osvojenih bodova.

Čudne priče > Pisali su čudnu priču. Svaki je učenik napisao dio ili cijelu rečenicu kao odgovor na učiteljičino pitanje. Nakon toga je presavio vrh papira i proslijedio papir učeniku do sebe, koji je pisao odgovor na drugo pitanje. Kad su napisani odgovori na sva pitanja, odmotali smo papire i pročitali napisane priče. Priče su bile vrlo smiješne.

Pilić Pero pjeva pjesmu > U ovoj igri smo pokušali smisliti što više rečenica u kojima sve riječi započinju istim početnim slovom. 

Oblaci riječi > Prisjetili smo se riječi sa č, ć, ije, je, dž i đ te pomoću njih napravili “oblake” različitih oblika.

Svakako su za pohvalu i školske stube koje su dobile zadatak “i ovdje učimo hrvatski jezik”. [IZ DRUGIH IZVORA | os-icankara.hr ]