Zanimljivosti
INTERAKTIVNA IZLOŽBA ZA DJEČJA ISTRAŽIVANJA
Može li drugačije? Kako to istražuju djeca
objavljeno: 25. travnja 2017.

Pod pokroviteljstvom Grada Zadra u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru postavljena je interaktivna izložba udruge Prirodopolis iz Zagreba (udruge za promicanje prirodoslovlja). Izložba pod nazivom „Može li drugačije? Kako to istražuju djeca“ bila je namijenjena djeci iz vrtića (bilo ih je i s dudama) i učenicima nižih razreda osnovne škole (od I. do IV.). S obzirom na dob djece, nisu bile predviđene nikakve pisane ili slikovne upute, nego samo male sugestije odgajatelja koji vodi skupinu.

Interaktivnu izložbu činilo je oko 40 eksponata iz različitih područja fizike na kojima su djeca mogla istraživati (od 45 do 60 minuta) i dobiti poticaj za nastavak istraživanja u tom području u vrtiću i školi.

Interaktivnost pretpostavlja slobodno i samostalno rukovanje eksponatima i promatranje potaknutih pojava. 

Izložbu je posjetilo oko 600 djece (u grupama po 25 do 40), a bilo bi ih i puno više da školarci nisu na proljetnim praznicima. Oduševljeni su bili i maleni i njihovi roditelji. Kako i ne bi kad ih je gospodin Mesić iz Prirodopolisa dočekao riječima: “Ovdje se ništa ne gleda, sve se dira“. Već su svi pitali hoće li opet biti takva izložba. I djeca s autizmom i Downovim sindromom pozitivno su reagirala na izložbu i pokazala veliko zanimanje.

Uz djecu je izložbu posjetilo stotinjak profesora fizike iz hrvatskih gradova te iz zemalja u okruženju koji su bili sudionici XIII. hrvatskog simpozija o nastavi fizike što je tih dana bio u Zadru, a u čijem je sklopu bila izložba.

Iz udruge Prirodopolis poručuju: „Vjerujemo da je prirodoslovna izložba inovativna strategija s utjecajem na naše vrtiće, škole i društvene skupine naše zajednice s programima, sadržajima i iskustvima učenja koja su plodno tlo šireg razumijevanja kako prirodoslovlje i tehnologija utječu na naše živote“.

…..

Snježana STANIN