U SVE 23 RIJEČKE OSNOVNE ŠKOLE

Počinje novi ciklus Školice zdrave prehrane

srijeda, 8. studenoga 2017.

U riječkim osnovnim školama počinje novi ciklus Školice zdrave prehrane, programa koji je Grad Rijeka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a započeo protekle školske godine putem uvođenja zdravih obroka…

Počinje novi ciklus Školice zdrave prehrane

… i edukacije o zdravoj prehrani radi usvajanje pravilnih prehrambenih navika i očuvanja zdravlja djece.

Na prezentaciji u Gradskoj vijećnici provoditelje programa i predstavnike škola pozdravio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, istaknuvši kako je Grad Rijeka program zdrave prehrane u osnovnim školama uveo po uzoru na vrtićki program, koji se u Rijeci uspješno provodi već više od 30 godina.

„Na taj način djeca su od najmlađih dana upoznata s konceptom zdrave prehrane, iako je program u vrtićima mnogo lakše provesti nego u osnovnim školama jer osnovnoškolska marenda nije obavezna, nego roditelji i učenici mogu izabrati hoće li jesti u školama,“ rekao je gradonačelnik Obersnel, izražavajući uvjerenje da će edukacija učenika biti jednako uspješna. Prezentaciji je nazočila i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Program „ŠKOLICE ZDRAVE PREHRANE“ uključuje nekoliko aktivnosti, no najvažnija je ipak uvođenje zdravih obroka kroz organiziranu školsku prehranu, odnosno marende te prehranu za djecu koja polaze produženi boravak i cjelodnevnu nastavu. Tipske je jelovnike osmislio Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koji provodi i ostali dio sveobuhvatnog programa.

Program uključuje edukaciju za učenike petih razreda u sve 23 riječke škole. Naime, s obzirom na to da podaci pokazuju kako jedno od troje 11-godišnjaka ima ili prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo upravo je ta dobna skupina odabrana za sudjelovanje u ovom dijelu programa. U protekloj školskoj godini edukacija je provedena kroz dva dolaska stručnjaka u škole. Najprije su učenici ispunili anketne upitnike, odgovarajući na pitanja o zdravstvenom ponašanju, svojim prehrambenim navikama te znanju o prehrani. Potom su učenici upoznati s osnovnim načelima pravilne prehrane, izvorima, važnošću i funkcijom namirnica za pravilan rast i razvoj, kao i s poremećajima koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane.

Edukacija uključuje i radionice pod naslovom „Školica – igram se i učim što jedem da zdravo rastem“ na kojima djeca kroz igru sama slažu dnevne jelovnike za doručak, ručak i večeru. Upoznaju se sa sastavom jela i namirnica, njihovom ulogom u organizmu i utjecaju na zdravlje. Pri tome se edukativnim pristupom usmjeravanu na pravilan odabir jela i namirnica. Djeca uče i o kupnji namirnica, sastavu industrijski proizvedene hrane te kakav utjecaj ima na njihovo zdravlje. Radionice završavaju kvizom znanja koji otkriva koliko su djeca naučila.

Kako su istaknule dr. Sandra Pavičić Žeželj i Gordana Kendel Ivanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, provođenje programa u protekloj godini pokazalo je kako su učenici nakon provedene edukacije znatno povećali znanje o zdravoj prehrani. Analiza anketnih upitnika ujedno je potvrdila tezu da se oni učenici koji više znaju o zdravoj prehrani više bave sportom, kraće vrijeme provode pred televizorom ili igrajući igrice, svakodnevno jednu doručak prije odlaska u školu, riječju – žive zdravo.

Također, u sklopu programa educirani su nastavnici razredne nastave, nastavnici petih razreda, učitelji prirode i biologije, tjelesne i zdravstvene kulture te kuharsko osoblje, a kako bi se kontinuirano i na pravilan način educirali učenici, roditelji i šira zajednica, pokrenut je mrežni portal ŠKOLICA PREHRANE.

Program se nastavlja i u školskoj godini 2017./2018., a osim nastavka započetih aktivnosti, planira se nastavak praćenja učenika koji su prošle godine prošli edukaciju organizacijom kvizova te obnovom znanja na satovima razredne nastave. Nastavni zavod za javno zdravstvo provodit će kontrolu kvalitete školskih obroka, a prošlogodišnja iskustva pokazala su potrebu za jasnijim definiranjem preporuka pravilne prehrane. Također, program će se ove godine proširiti na učenike sedmih i osmih razreda jer će se u onim školama koje raspolažu kuhinjom provoditi radionice pripremanja jela te im se na praktičan način prikazati i približiti priprema zdravih obroka. [ IZ DRUGIH IZVORA | fiuman.hr ]

 

Vezani članci
Školski portal: Umro akademik Radoslav Katičić, najveći hrvatski jezikoslovac i slavist

Umro akademik Radoslav Katičić, najveći hrvatski jezikoslovac i slavist

Asistent na Katedri za indoeuropsku poredbenu lingvistiku na Filozofskome fakultetu…

Školski portal: Ako se želite uzdignuti iznad prosječnosti, čitajte što više knjiga!

Ako se želite uzdignuti iznad prosječnosti, čitajte što više knjiga!

Oni su nam ponudili svoju mudrost i svoje iskustvo da…

Školski portal: Izvrstan rezultat hrvatskih debatanata

Izvrstan rezultat hrvatskih debatanata

Hrvatsku su na prvenstvu predstavljali debatanti Iris JUKIĆ SUĆUR, Loren…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Odrastajući u digitalno doba”

„Odrastajući u digitalno doba”

… i ostvario pravo na financijsku…

Školski portal: Učinkoviti plan lekcije

Učinkoviti plan lekcije

Zvuči li vam ovo poznato? Joj,…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…