Dinka JURIČIĆ, urednica za cjeloživotno obrazovanje u Školskoj knjizi i motivacijska govornica... Uživa u učenju koje nikad nije bilo tako lako i tako izazovno kao danas. Internet koristi kao svoju osobnu golemu knjižnicu u kojoj joj je sve dostupno. Društvene su mreže njezina Agora. Sve što nauči dijeli dalje. Čvrsto vjeruje da se znanje množi dijeljenjem.
NE MJERI ŽIVOT BROJEM UDAHA, NEGO BROJEM TRENUTAKA KOJI SU TI ODUZELI DAH
Maraton zahvalnosti
objavljeno: 29. srpnja 2016.

Gotovo da i nema grada u kojem se barem jedan kafić, restoran, dućan, turistička agencija… ne zovu Carpe diem. Ime je odabrano s namjerom da pozove na hedonizam: iskoristi dan i napij se, najedi se, nakupuj se, nauživaj se… imaš samo danas… Grabi dok ima.  A Horacijev stih uopće nije bio poziv za IMATI i grebati užitke nego podsjetnik da budemo ZAHVALNI za dan koji imamo… kako bismo u njemu činili dobro.

Zahvalnost je emocija kojom izražavamo da cijenimo ono što imamo. Suprotnost joj je konzumersko fiksiranje na ono što nemamo i s time povezan osjećaj nezadovoljstva i neuspjeha.

Mene je sve što treba znati o zahvalnosti naučio moj najmlađi sin. Istrčao je svoj prvi maraton i rekao mi: „Uspio sam!“ Pitala sam ga koje je mjesto osvojio, a on je osmijehom širokim tako da bi njime mogao zagrliti cijeli svijet rekao: „O, stigao sam posljednji!“ U tom me trenutku ošamutio uvid da sam dotad imala sasvim pogrešan odnos  prema uspjehu i neuspjehu. Dotad mi se činilo da je posljednje mjesto sramota, stidjela bih se i vjerojatno se zauvijek okanila maratona da sam stigla posljednja. A moje mi je dijete ozareno objasnilo da se uspjeh ne mjeri time jesi li stigao prvi ili drugi, nego time jesi li stigao ili nisi. I da si – čak i kad stigneš posljednji – neusporedivo uspješniji od svih koji su putem odustali, a pogotovo od svih onih koji uopće nisu ni krenuli… Moje je dijete bilo zahvalno što je u sebi pronašlo snage da se izbori s krvavim žuljevima na nogama, strahovitim umorom i željom da legne u travu i zaspi. Bio je zahvalan na prilici da trči i iskuša svoju ustrajnost. Na oblacima koji su ga štitili od sunca. Na ljudima koji su mu dodavali boce s vodom… Moje me dijete naučilo da treba u životu stalno brojati blagoslove, a ne gubiti vrijeme sastavljajući beskrajne liste pritužbi.

Ne trčimo da bismo pobijedili jedni druge. Trčimo zato da probudimo u sebi svoju snagu i odlučnost. I tomu se veselimo. I na tome smo zahvalni.

Ja svoju zahvalnost otada živim svaki dan i već mi se dugo čini da sam iz dana u dan sve sretnija. Zahvalnost je lekcija koju svatko može naučiti, navika koju svatko može razviti. Možemo naučiti biti zahvalni jednako za ono što dobivamo koliko i za ono što možemo dati…  Možemo potaknuti ljude oko sebe da i oni nauče biti zahvalni… Zahvalnošću za ono što imamo i što možemo dati širimo krugove životne radosti, a ovaj izranjavljeni i izubijani svijet ponovno malo-pomalo činimo ljudskijim, sigurnijim, normalnijim… Carpe diem.

Piše: Dinka JURIČIĆ