Katica Konstantinović već 15 godina radi kao učiteljica. Radi u Osnovnoj školi Nikole Tesle, Mirkovci. Iako je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske. Ovo je najnovija kolumna na Školskom portalu – učitelji od listopada 2016. godine svake srijede mogu pratiti događaje iz simpatične učionice i prijedloge ove kreativne učiteljice.
■ KREATIVNI KUTAK UČIONICE ■
Naš krvotok
objavljeno: 1. ožujka 2022.

Obožavam s učenicima četvrtog razreda obrađivati cjelinu vezanu uz čovjeka. Te sate uvijek jedva čekam, a takve emocije očitavam s na licima mojih učenika.

U mojoj je učionici, u vrijeme učenja o ljudskome tijelu čisti … spektakl. Kosturi vise sa svih strana (i to nema nikakve veze s Noći vještica), kape u obliku mozga, imamo model zuba, oka, razne knjige, igre, … Učionica odiše čovjekom.

Prije par godina sam na internetu naletjela na aktivnost koju ću danas predstaviti. Na web  stranici (poveznica je pri dnu ovog članka) sam pronašla zanimljive materijale koje bih mogla rabiti pri obradi teme o kojoj danas pišem. Cijela igra koja je ponuđena na web stranici sastoji se iz 15 listova A4 papira, od kojih su upute za sastavljanje i igranje na četiri stranice, a od ostatka se sastavi ljudsko tijelo sa skicom krvotoka.

Ispisala sam si 11 stranica (za igru), izrezala sve dijelove, nalijepila na veći papir te sve obojila flomasterima. Srce i strjelicu sam nalijepila na čvršći karton i izrezala, a venu i arteriju prvo prevela na poznati nam jezik i također zalijepila na komad tvrđeg papira. Arteriju i venu se posebno treba umetnuti u za to predviđena mjesta (iscrtkana mjesta blizu srca) tako da igraća ploča poprima 3D efekt, a igra time postaje zanimljiva jer igrači mogu u srcu mijenjati smjer kretanja na više načina.

Nisam baš puno vremena izgubila bojanjem jer sam rabila debele markere.

Najviše sam vremena izgubila pokušavajući prilagoditi pravila igre mojim mališanima. Ali opet, nije ni to zahtijevalo previše vremena jer sam igru pronašla kad su moji učenici bili u drugom razredu. I eto, nakon dvije godine, napokon sam dočekala da ju i zaigraju.

Pravila sam malo skratila, nešto izbacila i nešto svojo dodala. Promijenila sam i žetone za igru te napravila djeci slikovnu uputu kako bi znali što kamo trebaju slati.

U nastavku pročitajte kako igrati igru po mojim pravilima.

KAKO IGRATI IGRU

POTREBAN MATERIJAL:

ploča za igranje

žetoni za igru: ugljikov dioksid, kisik, hrana, otpad, stanice (po 10 žetona od svake, u dvije različite boje)

srce sa „spinerom“ za određivanje broja otkucaja, odnosno kretanja žetona po ploči za igranje

POČETAK IGRE:

Ova se igra igra u dva tima, a jedan tim može činiti 1 do 5 igrača.

Na samom početku potrebno je pravilno rasporediti žetone.

CO2 (ugljikov dioksid) – po jedan od svake boje staviti u polje sa stanicama (jedna stanica je u glavi, a po dvije su na nogama i rukama)

otpad – po jedan od svake boje staviti u polje sa stanicama (jedna stanica je u glavi, a po dvije su na nogama i rukama)

hrana – staviti sve žetone u crijeva (nije važno u koju stranu crijeva – staviti po želji učenika)

O2 (kisik) – staviti sve žetone u pluća (nije bitno koja boja ide u koje plućno krilo)

crvena krvna zrnca – postaviti žetone u bedrenu kost (lijevu ili desnu – po želji igrača)

CILJ IGRE JE DOSTAVITI:

KISIK i HRANU u stanice

UGLJIKOV DIOKSID u pluća

OTPAD u bubrege

TIJEK IGRE:

Igrači su podijeljeni u dva tima. Bacanjem novčića ili dogovorom odlučit će se koji tim započinje prvi.

Prvi igrač okreće srce sa spinerom. Broj kojega kazaljka na spineru pokazuje predstavlja broj otkucaja srca, odnosno broj polja za koje igrač pomiče svoj žeton. Jedan tim u jednom krugu igra DVA puta: vrti spiner, pomiče npr. crveno krvno zrnce pa zatim opet vrti spiner i tada pomiče neki drugi žeton (hranu ili otpad ili neko drugo krvno zrnce).

Kako bi se hrana kretala, treba ju pomaknuti iz crijeva i uključiti u krvotok. Hrana i otpad se samostalno kreću po igraćoj ploči, dok se kisik i ugljikov dioksid kreću „vozeći“ se na crvenim krvnim zrncima.

(Kisik i ugljikov dioksid inače putuju krvotokom „vozeći“ se na crvenim krvnim zrncima. Crvena krvna zrnca su poput malenih kamiona koji prevoze O2 i CO2.)

Crvena krvna zrnca se u igru uključuju iz bedrene kosti.

(Kod dojenčadi i male djece, krvne stanice se stvaraju u koštanoj srži (mekom tkivu unutar kostiju) mnogih kostiju u cijelom tijelu. No, kako djeca postaju starija, krvne stanice se stvaraju većinom u koštanoj srži kralježaka (kosti kralježnice), rebara, zdjelice, lubanje, prsne kosti, dijelova nadlaktice i bedrene kosti. Stoga je bedrena kost logično mjesto za početak kretanja crvenih krvnih zrnaca.)

Crvena krvna zrnca se mogu kretati iznova po ploči (ne treba ih micati s ploče nakon završenog jednog kruga). U stvarnom životu se zrnca zamjenjuju i nadopunjuju. U prosjeku, krvna zrnca „traju“ nekoliko tjedana, pa je zato dozvoljeno kruženje zrncima i u ovoj igri.

Žetoni se u igri kreću venama i arterijama, polje po polje, slijedeći strjelice. U srcu je moguće promijeniti smjer kretanja.

Crveno krvno zrnce u PLUĆIMA može pokupiti jedan žeton kisika ili može ispustiti jedan žeton ugljikovog dioksida.

Žetoni hrane i kisika koji su ostavljeni u stanici glave, nogu ili ruku, ostaju tamo do kraja igre (Zbog lakšeg praćenja igre, žetone koji su dostavljeni na pravo mjesto mogu biti okrenuti naopačke da ne zbunjuju igrače.)

Žeton otpada koji je ispušten u bubrezima, ostaje tamo do kraja igre.

Dogodit će se, na primjer, da imate 20 otkucaja srca, tj. možete se pomicati za dvadeset polja, a da biste pomakli žeton otpada do bubrega potrebno je samo osam, tada se ostatak, tj. 12 preostalih pomaka prebacuje na neki drugi žeton, primjerice da bi pomaknuli žeton hrane.

Krvno zrnce koje ostavlja kisik u stanici, odmah na sebe može preuzeti žeton ugljikovog dioksida, no ne može nositi i jedno i drugo u isto vrijeme.

Kisik i ugljikov dioksid se NE KREĆU samostalno po ploči. Oni se „voze“ na žetonu crvenih krvnih zrnaca.

Igrači se moraju međusobno dogovarati kako bi si pomogli pri dostavljanju žetona na prava mjesta.

Pobjednik je onaj tim koji prvi dostavi KISIK i HRANU u stanice, OTPAD u bubrege, a UGLJIKOV DIOKSID u pluća.

OVDJE se nalazi stranica s igrom koju si možete preuzeti (na engleskom jeziku), a ja vam nudim moju verziju pravila, žetona za igranje te slikovna pravila kako bi djeci bilo jednostavnije pratiti igru.

Da biste igru u komadu uspjeli odigrati, bit će potreban cijeli školski sat. No, ako ne želite, ne morate ni igrati. Ispišite listove za igru u boji i dajte učenicima da ju oboje pa ćete imati lijepi plakat ljudskog krvotoka za razredni pano.

■   Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci | Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja volonterka, državna instruktorica, trenerica voditelja te načelnica za program Saveza izviđača Hrvatske ■