Dinka JURIČIĆ, urednica za cjeloživotno obrazovanje u Školskoj knjizi i motivacijska govornica... Uživa u učenju koje nikad nije bilo tako lako i tako izazovno kao danas. Internet koristi kao svoju osobnu golemu knjižnicu u kojoj joj je sve dostupno. Društvene su mreže njezina Agora. Sve što nauči dijeli dalje. Čvrsto vjeruje da se znanje množi dijeljenjem.
MI NISMO PRODUKTI OVOG SUSTAVA. MI SMO NUSPRODUKTI, POJEDINCI KOJI NISU HTJELI ODUSTATI. [ILIJA SRPAK]
Pobjednički duh
objavljeno: 20. srpnja 2018.

Na glavnom zagrebačkom trgu okupila se osmina ukupnog stanovništva Hrvatske da dočekaju Vatrene i proslave povratak heroja kući.  Bilo je, međutim, i onih malobrojnih koji su se s puno gorčine pitali zašto s istim oduševljenjem ne dočekujemo i sve ostale naše heroje, pogotovu – heroje znanja koji se ovjenčani medaljama vraćaju s najvažnijih svjetskih natjecanja.

„Koliko ljudi u Hrvatskoj zna da smo ove godine prvi put sudjelovali na Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi, koliko ih zna da ćemo prvi put sudjelovati na međunarodnoj biološkoj olimpijadi?“ – pitao je prije dvadesetak dana u svom govoru prilikom dodjele Oskara znanja „najbolji od najboljih“  peterostruki oskarovac, varaždinski maturant Ilija Srpak.

Svaka pobjeda  u sportu, glazbi, znanosti… osobna je pobjeda pojedinaca koji su sebe uložili da je ostvare. Oskar znanja, na primjer, najveće je priznanje i nagrada učenicima i studentima u Hrvatskoj za pobjede na najvažnijim domaćim i međunarodnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu. To je priznanje darovitima i iznimnima.  Drukčijima. Takvima s kojima se teško identificirati jer imaju sposobnosti, znanja i vještine kakve mi nemamo. To su NJIHOVE privatne pobjede iza kojih stoje samo njihovi mentori, škole i obitelji…  i zato uglavnom nemaju neki veliki medijski odjek.

Međutim, pobjede ekipa, timova, reprezentacija… uvijek su dvostruke: ne samo osobne, nego i zajedničke. U njih je potrebno ulagati dodatne napore i dodatne vještine suradnje, komuniciranja, emocionalne i socijalne inteligencije. U dobroj ekipi svatko, zahvaljujući sinergiji, može postići mnogo više nego što bi ikad postigao sam. Ni od koga se ne očekuje da bude najbolji u SVEMU, dovoljno je da bude najbolji u onome dijelu posla u kojemu može dati najviše. Valjda se zato ljudima neusporedivo lakše identificirati s pobjedama timova, pogotovu sportskih i njihove pobjede doživljavati kao NAŠE. Posebice mediji upregnu sve sile da nam ih tako predstave.

Pobjedničkome duhu i u osobnim i u timskim pobjedama zajedničko je dvoje:

  1. Ne prestaju kad se umore i kad postane preteško, prestaju kad završe.
  2. Ne obavljaju posao, nego uživaju u igri. Nema blagoslova u naporima u kojima nije uključeno i srce.

Bilo nam je divno osjećati se dijelom ekipe Vatrenih. Osjećati da smo im i sami malčice pripomogli svojom vjerom u njih, svojim navijanjem, molitvama. Osjećati da su dali sve od sebe i zbog nas: da i nas učine ponosnima i sretnima. Bili smo im zahvalni što smo zbog njih tjednima zaboravljali na situaciju u kojoj se nalazimo, korupciju, bahate lokalne šerife i šefove, svoje neplaćene račune, svoju djecu koja su otišla u svijet u potragu za boljim životom… i što smo povjerovali da se sve može popraviti i postati bolje…

Kad jednoga dana počnemo znanje i znanost doživljavati kao nešto što popravlja svijet i čini ga boljim, nešto zbog čega će nam život biti kvalitetniji i ugodniji… kad znanje počnemo doživljavati kao nešto NAŠE… okupljat ćemo se na glavnim gradskim trgovima i svečano ćemo dočekivati i naše pobjednike koji se sa svjetskih natjecanja u znanju vraćaju s rukama punim medalja. A njihove učitelje i mentore počet ćemo odgovarajuće nagrađivati… Možda.