Dinka JURIČIĆ, urednica za cjeloživotno obrazovanje u Školskoj knjizi i motivacijska govornica... Uživa u učenju koje nikad nije bilo tako lako i tako izazovno kao danas. Internet koristi kao svoju osobnu golemu knjižnicu u kojoj joj je sve dostupno. Društvene su mreže njezina Agora. Sve što nauči dijeli dalje. Čvrsto vjeruje da se znanje množi dijeljenjem.
VELIČINA ČOVJEKA MJERI SE VELIČINOM NJEGOVIH KREPOSTI, A NE NJEGOVA EGA.
Sedam učiteljskih blagoslova
objavljeno: 3. studenoga 2017.

Križić simbolizira vjeru koja se temelji na otvorenosti i prihvaćanju, dopuštenju da nam priđe druga osoba, druga misao…  Duh Sveti. Sidro, kao simbol ufanja ili nade, podsjetnik je na sigurnost luke u koju za velikih nevremena pomorci usmjeravaju svoje brodove kako bi  pronašli utočište. A srce je podsjetnik na bezuvjetnu ljubav, neuvjetovanu, koja sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi i nikad ne prestaje (1 Kor.13,1)

Kreposti su plodovi naše volje da neprestano činimo dobro i širimo dobro oko sebe. Osim vjere, ufanja i ljubavi, još su četiri važne kreposti: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost. Tih sedam (kršćanskih) kreposti ne opisuju samo vjernike. To su univerzalne, ljudske vrijednosti koje vode najbolje među nama, najbolje učitelje i najbolje roditelje. One su blagoslovi kojima dotičemo djecu i odgajajamo ih da postanu Ljudi.Upravo se po krepostima najbolji učitelji i najbolji roditelji razlikuju od onih koji to nisu.

Kad čovjek malo razmisli, kreposti su najvažnija poputbina kojom djecu ispraćamo u život. Znamo da smo obavili sjajan posao kad odgojimo dijete koje zna da vjerujemo u njega; koje je svjesno da mora samo obaviti teške zadatke, ali da smo mi tu da uskočimo i  pomognemo mu ako zapne; koje ne obuzdava svoju kreativnost izbjegavajući pogreške zbog kojih misli da bismo ga mogli prestati voljeti…

Zamislite samo koliko bi svijet bio ugodnije mjesto kad bismo slijedili svoje razboritosti, a ne svoje nagone, bili pravedni prema sebi, prema drugima i prema svemu što nas okružuje… Kad bismo u sebi znali pronaći dovoljno snage da pomognemo i drugima. I kad bismo odmahnuli rukom na bofl kojima nam domahuje konzumerski svijet i objema se rukama čvrsto držali pravih vrijednosti!

Ne, bolji svijet nije utopija. Bolji svijet počinje sa mnom, krijepostima koje sam razvila u sebi i kojima zračim oko sebe. Neprocjenjiva je, stoga, vrijednost koju učitelji i roditelji čine osvjetljavajući djecu svojim blagoslovima. Ali jednako je tako neprocjenjiva i šteta koju čine ako im ih uskrate…

Piše: Dinka JURIČIĆ