Katica Konstantinović već 15 godina radi kao učiteljica. Radi u Osnovnoj školi Nikole Tesle, Mirkovci. Iako je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske. Ovo je najnovija kolumna na Školskom portalu – učitelji od listopada 2016. godine svake srijede mogu pratiti događaje iz simpatične učionice i prijedloge ove kreativne učiteljice.
KREATIVNI KUTAK UČIONICE
Snjegoviću, snjegoviću, ti si slika zime
objavljeno: 3. siječnja 2018.

Dodajmo blagdanskom veselju još jedno veselo biće koje će nas uveseljavati iz kuta učionice. Ili iz dnevnog boravka. Ili s balkona. Snjegović će vas zasigurno razveseliti.

ŠTO JE POTREBNO ZA JEDNOGA VESELOG SNJEGOVIĆA?

  • dva paketa bijelih plastičnih čaša od 2 dl
  • dva paketa bijelih plastičnih čaša za rakiju (od 0,5dl)
  • klamerica
  • papir u boji
  • pištolj na toplo ljepilo

Pripremite najprije veće čaše i zalihu spajalica kojima ćete puniti klamericu. Savjet je da upotrebljavate klamericu kojom je moguće spajati papire i u zraku jer postoje i one koje možete staviti na ravnu plohu i samo stisnuti rukom prema dolje kako bi se papiri spojili zajedno.

Od velikih je čaša potrebno izraditi krug. Spajajte čašu po čašu slažući ih na podu ili na stolu veće plohe. Cilj je od plastičnih čaša složiti kuglu.

Kako bi gotovi snjegović stabilno stajao na mjestu koje ste za njega odredili, predlažem da na vrhu i dnu kugle izostavite 7 čaša (toliko ih je potrebno da formirate jedan kružni oblik).

 Zahvaljujući rupi koja će tako nastati pri dnu, snjegović će stabilno stajati, a rupa pri vrhu pomoći će pri dodavanju snjegovićeve glave, o kojoj ću pisati u nastavku teksta.

Kada ste završili s kuglom od većih čaša koja će predstavljati tijelo snjegovića, počinjete s izradbom glave.

Za glavu su potrebne plastične čaše manjeg obujma. Od tih ćete čaša formirati pravu kuglu. Ponovo ćete spojiti čaše u krug (za početak), a nakon toga ćete nadograđivati kuglu.

Manju kuglu/glavu, stavite na veću kuglu/tijelo. Te bi dvije kugle trebalo spojiti jer djeci bi pravi horor bio vidjeti kako snjegoviću otpada glava.

Ja sam za spajanje rabila pištolj na vruće ljepilo. Imajte na umu kako vruće ljepilo rastapa plastičnu čašu, no ne rastapa njezine rubove, tako da ljepilo nanosite samo na rubove.

Ako se i dogodi da se koja čaša rastopi, nemojte misliti da je rad uništen jer počinjemo s drugom fazom radova – ukrašavanjem.

  • Oko vrata snjegovića zavezala sam rubac. Ružni spojevi više se ne vide, a rubac ga je dodatno uljepšao.
  • Od čvršćeg papira crne boje izrezala sam dva kruga promjera nekoliko milimetara većega od promjera čaša koje sam rabila za glavu. To su snjegovićeve oči i gumbi na tijelu.
  • Rezala sam od papira i manje crne krugove, od kojih sam izradila osmijeh.
  • Od narančastog papira savila sam tuljac za nos.
  • Oko šešira sam se malo više pomučila. No nije mi žao. Baš mu je lijepo stajao.

 

Godinu dana snjegović je bio samac, a onda mu se pridružila snješka.

 

Učenici su se toliko veselili novom paru u učionici da su ih poželjeli vjenčati. Odredili su kuma i kumu te na svečanost pozvali i ravnateljicu kao svjedokinju. A sada pogledajte i „Zafrkavanje u predblagdansko vrijeme po učionici“.

……………………

Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci

Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske.