Katica Konstantinović već 15 godina radi kao učiteljica. Radi u Osnovnoj školi Nikole Tesle, Mirkovci. Iako je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske. Ovo je najnovija kolumna na Školskom portalu – učitelji od listopada 2016. godine svake srijede mogu pratiti događaje iz simpatične učionice i prijedloge ove kreativne učiteljice.
■ KREATIVNI KUTAK UČIONICE ■
Zaigrajmo geometriju
objavljeno: 8. ožujka 2022.

Učinila mi se zanimljivom, no već sam skoro sve bila pripremila pa bi mi ta igra bila suvišna. Jedna je odgajateljica stupila u kontakt sa mnom te me pitala imam li kakvih igara geometrijske tematike. Poslala sam joj nekoliko komada koje imam te mi je u tom trenutku palo na pamet kako povezati Sandrin predložak igre s molbom kolegice odgajateljice.

Ne mogu napraviti igru odmah toga trena kad mi nešto padne na pamet, no zakotrljalo se ovih dana i napokon sam ju izradila. Danas sam ju isprobala s kćeri. I njoj se igra jako sviđa.

Sad je vrijeme da ju iskušam na vama. Jedini mi je problem što s vama nemam povratnu informaciju koja bi mi zaista mnogo značila. Možda bi mnoge igre bile još mnogo bolje nego što su sad.

No, vratimo se geometriji.

Igra s rimskim brojkama ujedinila je običnu društvenu igru na ploči s igrom bingo.

Ispisala sam na komad papira geometrijske likove koje smo do sada radili te napisala što im je zajedničko, a što nije. Neki imaju zakrivljene crte, neki izlomljene. Neki imaju tri vrha, neki četiri. Kutovi su pravi, šiljasti, tupi…

Na kraju sam ispisala dvadeset različitih karakteristika koje sam potom upisala u besplatni online generator bingo kartica koji možete pronaći OVDJE.

Pomoću ove aplikacije izradila sam dvije vrste bingo listića: onih s ukupno devet pojmova i s ukupno 16. Aplikacija nudi i mogućnost od 25 pojmova, ali bi mi za ovu igru bilo previše.

Oko ploče sam se malo više pomučila, jer za ovakvo što ne postoji aplikacija (barem ja ne znam za nju!). Prvo sam za polja izabrala sedmerokute, jer imaju više strana pa s time i više mogućnosti spajanja, no onda mi je upravo to spajanje napravilo problem pa sam prešla na šesterokute. S njima sam se već igrala kad sam radila igru Peća i vuk.

Zabavni su jer mogu slagati razne oblike, a i u igri daju igračima mnogo više mogućnosti kretanja.

ŠTO JE POTREBNO

♦  bingo kartice (moći ćete preuzeti dvije različite verzije)

♦  žetoni za prekrivanje pojmova

♦  figurice za igranje

♦  kockica za igranje

♦  ploča za igranje (moći ćete preuzeti ploču)

KAKO IGRAMO

📌 IGRU SAM ZAMISLILA ZA DVA DO ČETIRI IGRAČA.

Imam ukupno 28 kartica, što znači da igru možete igrati u razredu koji ima do 28 učenika. Poželjno ih je podijeliti u skupine po četiri i svakoj skupini dati ploču za igranje.

Svaki igrač ima svoju bingo karticu, devet ili 16 žetona za prekrivanje pojmova i figuricu za igranje.

Igru započinje igrač po prethodnom dogovoru.

❎    IGRAČI KREĆU S POLJA NA KOJEMU SE NALAZI ŠESTAR.

Prije samog početka igrač će pročitati pojmove koji se nalaze na njegovoj bingo kartici kako bi znali u kojem se smjeru trebaju kretati.

Kad stane na polje s geometrijskim likom, igrač proučava njegove osobine te ih uspoređuje s pojmovima ispisanima na bingo kartici. Ako nađe osobinu koja se podudara s likom, prekriva tu žetonom. Npr. igrač je na polju s krugom, a na kartici piše „zakrivljena crta”. Tada će taj pojam prekriti žetonom.

✅    POBJEDNIK JE ONAJ IGRAČ KOJI PRVI PREKRIJE SVE POJMOVE S BINGO KARTICE.

Po ploči je dozvoljeno kretati se u svim smjerovima, no u jednom bacanju nije dozvoljeno stati dva puta na isto polje. Npr. igrač je dobio broj četiri pa pomiče figuricu dva puta naprijed pa dva puta nazad tako da ostane na istom polju s kojega je i krenuo.

■   Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci | Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja volonterka, državna instruktorica, trenerica voditelja te načelnica za program Saveza izviđača Hrvatske ■