Iz školskog svijeta
OŠ „SRDOČI“, RIJEKA
„Knjige kao poslastice“ u Noći knjige
objavljeno: 28. travnja 2022.

Nakon dvije godine opravdane pauze manifestacija Noć knjige 2022., ovaj put s programom pod nazivom „Knjige kao poslastice“, ponovno je održana uživo u atriju OŠ „Srdoči“ i to vrlo uspješno.

Raznovrstan i bogat dvoiposatni program započeo je točno u 18:00 sati nastupom skupine zumbe, a potom su riječ preuzeli voditelji Leon, Anamaria i Karlo koji su najprije najavili prvi dio programa pod nazivom Djeca predstavljaju, u kojem je čak 17 učenika 5.-8. razreda uz pomoć autorskih PPT-a preporučilo okupljenima neke od naslova koji su ih se, zbog određenih razloga u njihovu dosadašnjem čitateljskom iskustvu, najviše dojmili. Spomenuti su naslovi bili (serijali): Gregov dnevnik, Harry Potter, Timi promašaj, Darcy Budrock, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Vještice, Tajni vrt, Jesam li se zaljubila, Doktor Jojboli, Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći, Sretni dani, Lažljivac među nama,  ali našao se tu i poneki klasični (ili noviji) lektirni naslov poput Heidi, Smogovci, Djevojčica iz Afganistana ili neka sasvim drukčija tematika poput naslova Ponoć u Černobilu ili Star Wars, a osim klasičnih knjiga ovom je prilikom predstavljen i „svijet“ manga stripova.

Drugi je dio programa bio Poetski kutak u kojem su odabrani učenici predstavili svoje autorske poetske i prozne radove, a učenica je Lara Košuta ponovila i svoj recitatorski nastup s LiDraNa.

U trećem dijelu, pod nazivom Scenske igre potaknute književnim djelima, najprije je nastupila učenica Lena Krizman koja je izvela dio (vlastite) monodrame načinjene na predlošku književnog djela Začarani violinist, a potom su nazočne svojim nastupom počastili učenici Dominik Cimirotić (u ulozi Regoča), Maša Šverko (u ulozi Kosjenke) i Ema Peruško (kao pripovjedačica) predstavljajući modernu verziju Regoča (u režiji učiteljice Tihjane Belušić Kramarić) i to na engleskom jeziku, scenske igre nastale prilikom provedbe Erasmus + projekta tijekom ožujka u OŠ „Srdoči“.

Pretposljednji je blok pod nazivom Kreativna lektira bio rezerviran za kratka predstavljanja učeničkih radova i modernih pristupa djelima za cjelovito čitanje koje su za ovu prigodu pripremile učiteljice hrvatskoga jezika OŠ „Srdoči“: Antonija Strika, Irena Ritterman, Tihana Host i Paula Trinajstić Ivančić.

Prije samog završetka za sve je sudionike programa priređeno i malo iznenađenje -simbolični materijali ovogodišnje Noći knjige pod motom: „O lijepa, o draga, o slatka SLOBODO!“ te darovi školskih akvizitera i partnera Školske knjige i Profila; a desetak je učenika među njima, koji su se svojim angažmanom na raznim čitalačkim i sličnim natjecanjima i aktivnostima vezanim za knjigu, čitanje i knjižničarstvo istaknuli tijekom cijele godine ili u dužem vremenskom razdoblju, dobilo i svoj primjerak jednog lektirnog naslova ili Hrvatskog školskog rječnika.

Manifestaciju Noć knjige 2022. svojom je prezentacijom pod naslovom „Noviteti, (puste) želje i poneki klasik u našoj školskoj knjižnici“ zaključila školska knjižničarka Nensi Čargonja Košuta sumirajući većinu već prethodno spomenutih učeničkih prijedloga, uz mnoštvo drugih raznovrsnih aktualnih i rado traženih naslova te informirajući nazočne o realnom stanju u školskoj knjižnici i onome što je u planu nabave s obzirom na potražnju i slobodan izbor. Prezentacija je zaključena preporukama članica skupine Mladih knjižničarki te njihovim fotopozdravom svim knjigoljupcima i onima koji će to tek postati čitajući „knjige kao poslastice“.

■ Piše: Nensi Čargonja Košuta, prof. i dip. bibl, stručna suradnica mentorica | OŠ „Srdoči“ ■