Iz školskog svijeta
■ OŠ VLADIMIRA BECIĆA, OSIJEK ■
Živjela Europa, živio Erasmus!
objavljeno: 25. svibnja 2023.

Posljednja mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta „Mindfulness and wellbeing in European schools“ održana je u prekrasnom talijanskom Locorotondu, gradiću pod zaštitom UNESCO-a u regiji Apulija. Učiteljica Iva Čerina Čajkovac, pedagoginja Lea LIOVIĆ, tajnica škole Sanja OMAZIĆ i učiteljica / koordinatorica projekta Tatjana KRISTEK provele su predivnih pet dana zajedno s delegacijama učitelja iz Irske, Portugala, Estonije, Malte i Italije.

Domaćini su nam bili učenici i učitelji škole Marconi-Oliva iz Locorotonda, a posebice je važno istaknuti profesoricu Paolu Masciulli Bateman koja je kao koordinatorica projekta doprinijela da doživimo pravo iskustvo učenja uvjetovano emocionalnom klimom u kojoj se odvija. Bilo nam je divno. Škola domaćin upoznala nas je s aktivnostima koje provode u suzbijanju maltretiranja i diskriminacije, jačanju empatije i  tolerancije te pripreme mladih za aktivno građanstvo.

Prvi je dan druženja započeo inspirativnim predavanjem Feldie Loperfido o bullyingu u školama te kako ga prevenirati i prepoznati u razredu. Sudjelovanjem u Escape roomu iskusili smo kako od teme diskrimanacije možemo ovako zanimljivom aktivnošću doći do pozitivnog rješenja.

Potom smo imali priliku družiti se s učenicima, koji su nam pokazali  školu koju pohađaju, priznavši nam da jako vole svoje profesore i da im je bilo iznimno drago sudjelovati u ovom projektu. Također, delegacije učenika su nas provele ulicama svojeg gradića te su nas  upoznali sa znamenitostima svog rodnog mjesta (gradska knjižnica, crkve Madre di San Giorgio, gradski park i dr.). U školi smo, također, svjedočili drugim zanimljivim aktivnostima poput sadnje drveća hrasta, koje učenici njeguju od sjemenke do mlade sadnice, a potom ih sade u obližnji park prateći na taj način razvoj svoje biljke godinama kasnije pa tako razvijaju i ekološku svijest.

Aktivno građanstvo iskusili smo susretima s gradonačelnikom gradića Alberobello, prepoznatljivom po specifičnim kućicama s konusnim krovom (tzv. trulli), te vijećnikom za razvoj grada Martina Franca i predsjednikom Rotary kluba Nunziom Ravazzom. Šetnjom  obama gradićima upoznali smo povijesni razvoj, razgovarali o međukulturalnosti te problemima mladih u tim malim sredinama koji su danas najviše okrenuti turizmu. Mladima iz te regije ne pruža se dovoljno mogućnosti za razvoj i ostanak.

Prošetali smo i ulicama Monopolija koji je najpoznatije turističko središte na obali Jadranskog mora u ovoj regiji te saznali da se svi ovi gradovi bore za veću prepoznatljivost  ponajviše različitim kulturnim festivalima. Tako je u Monopoliju u svibnju festival ukulelea Monopolele, a Martina Franca je svjetski poznata jer ovdje već 48 godina imaju Festival Valle d’Itria na kojem gostuju najpoznatija operna i glazbena imena.

Posljednjeg dana sudjelovali smo u prijenosu uživo školske izložbe vezane za temu projekta te susretu s lokalnom školskom zajednicom. Roditelji su pripremili za sve goste domaće poslastice te su se zajedno s učenicima u školskoj sportskoj dvorani družili s nama i prisustvovali svečanosti dodjele certifikata. Ovo je bio divan i emotivan sastanak i još jedan dokaz kako je suradnja škole i obitelji iznimno važna za unapređenje dobrobiti učenika.

Bilo je pravo zadovoljstvo sudjelovati u ovom Erasmus projektu posljednje tri godine, učiti o različitim kulturama, različitim mjestima i istim problemima te dijeliti iskustva sa školama, s učiteljima, djecom i njihovim roditeljima.  

■  Napisala: Tatjana KRISTEK, prof. | OŠ Vladimira Becića Osijek ■