Iz stranih medija
KREATIVNIM SE PISANJEM UNAPRJEĐUJU VJEŠTINE I POSTIGNUĆA
11 zanimljivih ideja za pisanje kratke priče
objavljeno: 31. svibnja 2020.

Pred vama je jedanaest ideja za pisanje kratke priče koje se mogu primijeniti u učionici, kao i u nastavi na daljinu ili pri učenju kod kuće, ako je ono zastupljeno u vašoj sredini.  Potaknut će učenike na pisanje te pružiti osnovu za jedinstvenu priču koju nitko prije njih nije ispričao.

Pisanje je vještina koja se može primijeniti u gotovo svakom poslu, struci ili industriji. Čak i stručnjaci u prirodnim znanostima i tehnologiji imaju potrebe za izvrsnim komunikacijskim vještinama u svrhu dobrog obavljanja svojih poslova. Učitelji svih razina obrazovanja i nastavnih područja mogu primijeniti kreativno pisanje kako bi poboljšali vještine svojih učenika i njihovo razumijevanje određene teme.

Kratke priče odličan su način da potaknete učenike na kreativno razmišljanje o zadanoj  situaciji ili temi. Upućujući ih na pisanje kratke priče, dajete im mogućnost da istraže svoju maštu potičući ih pritom da kritički promišljaju.

Da ne duljimo, evo tih jedanaest ideja za kratku priču namijenjenih mladim piscima.

IDEJE ZA KRATKE PRIČE

1.] Tvoja priča počinje s dvoje učenika koji se nalaze u školi, ravnateljevom porukom i akvarijem. Sve zadane elemente moraš uključiti u priču.

2.] Nakon nastave sa svojim najboljim prijateljem ili prijateljicom odlaziš u lokalni restoran na frape. Kad ste stigli, pronalazite zagonetnu poruku svojeg učitelja ili učiteljice. U priču uključi što piše u poruci te ispripovijedaj događaje koji su uslijedili nakon što ste primili poruku.

3.] Jednog dana u pauzi za ručak ulaziš u kantinu gdje zatekneš dvojicu najboljih prijatelja ili dvije najbolje prijateljice kako se svađaju. Koji je razlog svađe i kako ćeš im pomoći razriješiti situaciju?

4.] Napiši priču iz perspektive životinje u lokalnom skloništu za napuštene životinje. Koja je vrsta životinje tvoj glavni lik? Hoće li otići s obitelji u svoj novi dom ili će u skloništu pronaći prijatelje? Opiši što se događa i kako se tvoj glavni lik pritom osjeća.

5.] Nakon nastave prema dogovoru čuvaš dvoje djece. Vani je olujna noć. Začuješ glasan lom… i počinje tvoja priča. Piši što se događa tijekom večeri te pripovijedaj o svojim  pustolovinama dok odgovorno paziš na djecu koja su ti povjerena.

6.] Upravo ti je stiglo najveće iznenađenje u životu. O kakvom je iznenađenju riječ? Sviđa li ti se ili ti je neprihvatljivo? Napiši priču koja jasno opisuje to iznenađenje i kako tvoj lik na njega reagira.

7.] Nakon nastave odlaziš na igralište. Ondje je tvojih troje već dugo poznatih prijatelja i prijateljica. Oni su na ljuljačkama. Ispod paviljona je troje novih prijatelja i prijateljica. Moraš izabrati hoćeš li se pridružiti starim ili novim prijateljima. Napiši koji je tvoj izbor te pripovijedaj što se sve dogodilo kao posljedica tvoga izbora.

8.] Zamisli lik koji će se kandidirati na izborima. Za koju se javnu funkciju natječe tvoj lik? Koji su ciljevi i glavna postignuća za koja će se zalagati tijekom predizborne kampanje? S kojim će se izazovima susresti na putu? Napiši priču o izborima i ne zaboravi uključiti i rezultate izbora.

9.] Cijelo vrijeme misliš da više ne vjeruješ u bajke, a zatim se dogodi nemoguće! Napiši priču o svojoj omiljenoj bajci iz djetinjstva koja se pretočila u stvarnost – i to upravo u tvojem gradu.

10.] Ukrcavaš se u zrakoplov s namjerom da otputuješ na svoj odmor iz snova. Međutim, nakon uzlijetanja shvatiš da letiš na potpuno drugo, tebi nepoznato odredište. Napiši priču o tome kamo su te odvezli i što se ondje dogodilo.

11.] Napiši priču u kojoj je glavni lik osoba koja je u potpunoj suprotnosti s tobom. Opiši njezin karakter, kako se ponaša, koji ju osjećaji pokreću te joj dodijeli pustolovinu u kojoj će uživati.

Do idućega čitanja, piši!

■ NAPOMENA ■ autorica: Jill SCHOENBERG, voditeljica kreativnih radionica za mlade■ SAD: Journal Buddies –osobniblog inspiriran istoimenom knjigom koja je nastala 2005. godine s ciljem unaprjeđivanja načina na koji mladi postižu samopouzdanje i razvijaju svoje potencijale  ■ izvornik: journalbuddies.com ■ Photo by Debby Hudson i Shelby Miller on Unsplash ■