Iz stranih medija
LJETO JE OAZA DJEČJIH PUSTOLOVINA ■ PO POVRATKU U ŠKOLE MOŽEMO IH OBNOVITI, PA I PROČITATI NAGLAS
Djeca vole pustolovine
objavljeno: 23. srpnja 2020.

Ljeto je vrijeme za žive pustolovine, stvarne i opipljive. Ipak djeca u dokolici, koje svakako treba biti u izobilju, katkad posežu i za nekim oblikom stvaranja. Upute i ciljane poticaje valja ostaviti za jesen i školske aktivnosti, kako bi se u ovim danima potpuno odmorili i pokrenuli vlastite inicijative, ali ako ipak netko zatraži kakvu ideju, ovdje ih je u izobilju… Tekst piše američka učiteljica koja na svom blogu Journal Buddies, nastalom prema istoimenoj knjizi, objavljuje sadržaje vezane uz jačanje dječjeg samopouzdanja i poticanje stvaralaštva.

Znamo da djeca vole čitati pustolovne priče. Jedni će se zabaviti dogodovštinama Harryja Pottera i zamišljati sebe u dvorcu Hogwarts. Drugi osjećaju da su mistični svemirski vitezovi i lete prostranstvima poput junaka iz Ratova zvijezda. Poticaji za pisanje pustolovnih priča, koje donosimo u nastavku, pomoći će vam ohrabriti djecu da razmisle kako samostalno napisati kratku pustolovnu priču.

Najbolje teme za djecu su one s kojima se ona mogu povezati i koje u potpunosti zaokupljaju njihovu pozornost ili, u najmanju ruku, priče ispunjene pustolovinama koje bi i sami voljeli doživjeti.

Kako biste proširili njihovu pustolovnu maštu, možete ih uputiti da se samostalno pozabave pisanjem pustolovnih priča. Zato donosimo ove zabavne, svježe poticaje za pisanje kojima ćete ohrabriti djecu da primijene vještinu kreativnoga pisanja dok stvaraju vlastite pustolovne priče.

IDEJE ZA PISANJE PUSTOLOVNIH PRIČA

■  Zamisli da možeš letjeti. Kamo ćeš se uputiti i što ćeš raditi?

■  Pripovijedaj o omiljenom kućnom ljubimcu i njegovim pustolovinama koje doživljava dok si ti u školi.

■  Napiši priču o robotu iz budućnosti.

■  Zamisli da se probudiš kao odrasla osoba. Koje ti se zanimljivosti događaju?

■  Nalaziš se u šumi u kojoj drveće govori. Kako je drveće dobilo dar govora i što ti je reklo?

■  Jesu li te ikad posjetili Sveti Nikola, Sveta Lucija ili pak Djed Božićnjak, možda i Uskrsni zec? Što oni rade ljeti?

■  Zamisli koje mjesto na svijetu zaista želiš posjetiti. Kako bi izgledao taj posjet, što se ondje događa, želiš li ostati zauvijek?

■  Koja je tvoja omiljena sportska momčad? Zamisli da si dio te momčadi. Što slijedi?

■  Piši o tome što u ovome trenutku radi tvoj omiljeni lik iz crtanih filmova.

■ Upitaj roditelje o njihovim pustolovinama iz djetinjstva. Piši o tome.

■  Zamisli da se smanjiš toliko da možeš zajahati mrava. Koje pustolovine doživljavate tvoj prijatelj mrav i ti?

■  Napiši priču koja se zasniva na riječi „nevjerojatno“.

■  Napiši priču o tome što se događa u hladnjaku kada su njegova vrata zatvorena.

■  Zaglaviš u letećem balonu. U koje te pustolovine nosi i kako izgleda spuštanje na tlo? Što te ondje dočekuje?

■  Zamoli roditelje za kovanicu. Napiši priču o tome kako je kovanica dospjela do vas.

■  Što se događa u školi kada je pusta? Ožive li spužva, kreda, klupa i stolci? Što rade, o čemu razgovaraju, jesu li mirni ili nestašni?

■  Zamisli da si privatni detektiv. Što ili koga istražuješ?

Vjerujemo da će se djeca zabaviti pišući pustolovne priče na neku od ponuđenih tema i dopustiti svojoj mašti da putuje daleko, daleko…

■ NAPOMENA ■ autorica: Jill SCHOENBERG, voditeljica kreativnih radionica za mlade ■ SAD: Journal Buddies –osobniblog inspiriran istoimenom knjigom objavljenom 2005. godine s ciljem unaprjeđivanja načina na koji mladi postižu samopouzdanje i razvijaju svoje potencijale  ■ izvornik: journalbuddies.com